asdf

Star Wars történelem óra: A Sith-ek hajnala

  • Szerző: Medve Pál
Kíváncsi vagy, hogy mit jelent a Darth előtag? Vagy érdekel, hogy valójában honnan származnak az Erő sötét oldalának használói? Mi a különbség a Jedi és a Sith között? Mélyre ástunk a Sith kultúrájának történelmében! „És most, ifjú Skywalker... Most meghalsz!”

Sötét kultusz a Galaxis hajnalán

Ha a „réges, régen…” kezdetű prológus szöveget meghallom, mindig arra gondolok, hogy vajon időben hol is helyezkedik el a Csillagok Háborúja történelme? Ahogy a Föld történetét, úgy a Galaxis univerzumának eseményeit is nehéz definiálni időrendben, ezért nem meglepő, ha ez nehéz feladat elé állítja a teljes Star Wars mitológia a rajongó-történészeket.

Ahhoz, hogy megismerjük a Sith-eket a Galaxis legmélyebb bugyraiban kell kalandoznunk. Abban az időszakban, amikor még a Köztársaság fogalmát még hírből sem ismerték a kozmosz polgárai, sőt, még a Jedi Rend is csak kósza gondolat volt az Erő-használók között.sithek_sorbaA megfilmesített hexalógia előtt évezredekkel a Jedi Rend pár évszázados pályafutása után hamar kettészakadt. Ahogyan a padawanok egyre nagyobb ismeretekre és jártasságokra tettek szert, úgy megismerték az Erő sötét oldalát is. Azt az oldalt, amit nem a harmónia és a béke uralt, hanem a gyűlölet és a félelem. Ezekből az emocionális tulajdonságokból építkezve kialakult a „sötét” Jedi-k szektája, akik azt vallották, hogy az Erő igazi uralma a sötét oldalon rejlik. Ezek után kirobbant egy testvérháború a Jedi-k között, ahol a világos oldal győzedelmeskedett, ezzel száműzve a „bukott” követőit a Galaxis peremvidékére.

Korriban – a Sith-ek misztikus planétája

sith_szimbolumA belviszályok után száműzött Jedi-k a Korriban bolygón találtak menedéket, amit az Erőre érzékeny – de roppant primitív – ember-gyík hibrid lények, a Sith-ek uraltak. Kihasználva civilizálatlanságukat, a sötét Jedi-k uralmuk alá hajtották az őslakókat, ezzel megalapítva első rendjüket, a Sith Sötét Nagyurait (Dark Lords of the Sith). A sötét oldal kialakulásához nagyban hozzájárult a Sith filozófia is, ezt az ősi tudást kihasználva a renegátok új erőkre tettek szert – ezek közé tartozik a „villámostor” és a mentális befolyásolás képessége is.

Sith filozófia és kultúra

A bukott Jedi-k előtt a Sith faj már egy roppant erős mágikus kultúrával rendelkezett. Ahogyan fentebb is említettük a sötét oldal szikrázó erői mind, a humanoid-gyík lényektől származik. Már maga a Sith faj is roppant érzékeny volt az Erő sötét oldalára. Ezért nem véletlen, hogy több évezredes történelmük alatt folyamatos belviszályok sújtották a népüket, akárcsak a már megalakult Sith Rend mestereit és tanítványait is.

sith_holocronAz ősi Sith-ek feltehetőleg nem voltak olyan kifinomult ismerői az Erőnek, mint a Jedi-k, mégis mágiájuk és rítusaik rendre ebből építkeztek. Társadalmuk, egy roppant merev kasztrendszerre épült, ami szigorúan vallásos volt. Nagy figyelmet fordítottak a megkülönböztetésekre is: a harcosok (massasi kaszt) vörös bőrűek voltak, az intelligensebb rétegeket (zuguruk kaszt) végtagjai emberszerűre emlékeztettek sötét bőrrel, a legfelső papi (kissai) réteget pedig szintén vörös bőrrel ábrázolták. A papokat, akik a Sith istenségeket hirdették, óriási becsben tartották. Rendszeresen tartottak élő áldozathozatalokat a misztikus alkímiai és mágiai rítusaikhoz, valamint a háborút és az erőszakot is az élet természetes rendjének tartották.

Végtelen és misztikus tudásukat Sith Holocronokba zárták, ezzel elrejtve az ősi tudást – később egy ilyen holocronra bukkan Luke Skywalker a Yavin 4-en miután megalapította Jedi Akadémiáját. (De ezt a hivatalos folytatást a Disney már kitörölte az univerzumból a VII. rész új cselekménye miatt.) Kultúrájuk annyira gazdag volt, hogy nevükkel és szokásaikkal egyetemben fennmaradtak, azok után is, hogy a sötét Jedi-k az uralmuk alá terelte őket.

Szenvedély, hatalom, erőszak

Az egybe olvadt bukott Jedi-k és Sith-ek – megtartva utóbbi tradicionális nevét – egy új birodalmi rendszerben helyezkedtek el. Uralkodásuk kezdetét jólét, bőség, és stabilitás jellemezte, ám az első hiperűr háború után felbomlott a sötét rend idézőjeles egyensúlya. Az évezredek során többször hatalmuk teljében jelentek meg, de voltak időszakok, amikor a Köztársaság és a Jedi Rend visszaszorította őket.

Hosszú, zivataros időszak után az új reformokat Darth Bane hozta el. Ő volt az első Sith Nagyúr, aki kötelezővé tette a „Darth” előnevet, valamint ő határozta meg, hogy innentől kezdve csak két Sith uralkodhat a birodalom felett. Az újjászervezés után óriási háború robbant ki a Sith-ek és a Régi Köztársaság között. Utóbbi győzedelmeskedett, ezzel hosszú évezredekre békét teremtve a Galaxisban. A jelentős vereség után, ha teljes hadsereggel nem is, de mindig volt egy mester és egy tanítvány. Az eredeti trilógiából ismert Sidious és Vader voltak az utolsó sithek – mint tudjuk A Jedi visszatér végén Anakin Skywalker megtérésével újfent egyensúly jött az Erőben. Na de ezzel végleg kipusztult ez a több (száz)ezer éves kultúra?

Lesz-e folytatása a Sith történelemnek?

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem. Figyelem, SPOILERES tartalom következik! A jelenlegi információk alapján, Az Ébredő Erőben már nem a Sith-ek szerepelnek, hanem egy teljesen új rend. Maga az Erő sötét oldala továbbra is megmaradt, csupán azok nevesített használói tűntek el. A cselekmény háttéranyagában egy Ren nevezetű szekta áll, aminek fő vezére Kylo (Adam Driver). Ebből már következtethetünk, hogy a hetedik eposz nemezise nem a Darth előtagot viseli, hanem egy teljesen új, sötét kommuna elnevezését. J. J. Ambrams az új trilógia első epizódjának rendezője úgy nyilatkozott Kylo Ren karakteréről, hogy az, amolyan „Vader megszállott”. Erre lehet utalás a maszkja, és a szabálytalanul „konstruált” – hangalámondásos szinkron után szabadon – fénykardja is. A készítők elmondása szerint Kylo nem kiképzett Sith, csupán csak rendkívül érzékeny az Erőre.Adam-Driver-kylo-renTovábbi rajongói teóriák szerint a sötét oldal fenyegetése egy teljesen új háttéruniverzumot épít magának. A Sith már csak történelem, most egy új fenyegetéssel kell szembenéznie a lassan magára találó, lázadók által felélesztett Köztársaságnak.

A Star Wars mitológia újraírásában a Disney keze is benne van. Mióta átkerültek a jogok az óriásstúdióhoz, már rengetegszer átszerkesztették az eredeti – Lucas-csapat által – kitalált történelmet. Kíváncsian várjuk az új gonosz eljövetelét, addig is rójuk le a tiszteletünket ezelőtt a vérben gazdag és erőszakos történelmi múlt előtt. 

Megosztás facebookon