asdf

Lázadók, tervrajzok, birodalmiak: Star Wars – Rogue One

Korábban egy igencsak átfogó cikkben részleteztük azt, hogy milyen koncepciók és történetek mentén építenénk fel a „szükségszerű” Star Wars – spin-offokat. De ha már úgy alakult, hogy a Rogue One alcímre keresztelt tolvaj-mozi kezdi meg a több évig eltartó Star Wars-dömpinget, akkor ismerjük meg kicsit behatóbban a Galaxis legbátrabb csapatát. Ők voltak az igazi hősök, akik eddig névtelenségbe borultak.

A Star Wars: Rogue One vizsgatételének felépítése

Amennyiben komolyabban érdeklődünk a Disney, vélhetően több százmillió dollárt érő spin-off filmje iránt, úgy az alábbi témakörökből és tételpontokból kell felkészülnünk és kifejtős válaszokat adnunk a 2016-os bemutatóról.Rogue-One-in-London

 Keletkezés: Bérrendező a direktori székben

Számomra már nullpontban, a „megfelelő” rendező kiválasztásánál megbicsaklott a projekt. Értem én, hogy anyagilag és vizuálisan - a producerek az előbbire szeretik csorgatni a nyálukat - a Godzilla erős referenciának számít, ám azt mindenképpen látni kellene, hogy Gareth Edwards nem éppen a mélyebb történetek elmeséléséről híres. Lehet, hogy egy napon, két Paulo Coelho kötet után rátalál a lírai énjére, ám egyelőre, cseppet sem hibáztatható módon, anyagi szempontokból próbál meg érvényesülni Hollywoodba. Ez a recept egy szörnyfilm esetében - Godzilla remek példája annak, hogy miként képes kezelni a családi drámát - kólával fogyasztható, addig egy Star Wars-film esetében már többre lesz szükség. És nem azért, mert a világ legnépszerűbb űroperája krisztusi magasságokban lenne minőségi vagy mondanivaló szempontjából. Egyes egyedül a fanatikus rajongók miatt nem teheti meg azt a Disney, hogy egy olyan bérrendező kezébe adja a történetet, aki csak közepes végeredményre képes. Egyelőre nem temetem a fiatal Gareth Edwards-ot. Bőven okozhat meglepetéseket, csak George Lucas, J. J. Abrams és Rian Johnson árnyékában nehéz lesz komolyat alkotnia. Ne legyen igazam! Azért a rendezőt „éltető” szelekció margóján álljon itt egy kis dicséret is: még mindig ezerszer jobb választás a kilencedik részt rendező Colin Trevorrow-nál, aki a Jurassic World-féle borzalom óta tiltólistán van nálam. Szegény T-Rex azóta is az újbóli kihalásáért könyörög!

rogueone_forgatasi_kep_2

Kiváló szereplőgárda: Mads Mikkelsen is csatlakozott a Lázadáshoz!

Ha már a rendező személye olyan, amilyen, legalább arra ügyeltek, hogy a különleges osztag kötelékébe minél tehetségesebb színészeket szerződtessenek le. A főszerepet A mindenség elméletének fiatal sztárjára, Felicity Jones-ra osztották. Érdekesség, hogy Stephen Hawking életének bemutatása mindkét főszereplőnek szakmainak igazán jövedelmezőnek bizonyult: filmbéli partnere Eddie Redmayne például javában forgatja a Harry Potter-univerzumban játszódó töltelék produkciót, A legendás lények gondozását, aminek legalább annyira nincs értelme, mint a Rouge One-nak.

Felicity Jones karrierje is olyan gyorsan emelkedik, mint egy űrkomp: ha minden jól megy jövőre kétszer is találkozhatunk vele a mozikba. A Star Wars mellett James Franco (True Story) és Tom Hanks (Inferno) oldalán is fel fog bukkanni.rogue_one_cast

Aki miatt leginkább várom a Rogue One-t, az egyértelműen Mads Mikkelsen. A zseniális skandináv színész ritkán vállal el nagyobb költségvetésű amerikai filmeket - még mindig az egyik legjobb és legemlékezetesebb James Bond-nemezisként tartom számon -, ám, amikor mégis megteszi, arra érdemes odafigyelni. A modernkori Hannibalból jövőre dupla dózist kapunk: a Rogue One mellett a Doctor Strange-ben is markáns szerepet kapott. Egy interjúban elejtette, hogy számára nem okozz nehézséget megbirkózni a feszültséggel, révén, a James Bond-film sem épp egy csendes produkció volt. Rajta kívül még Ben Mendelsohn tartozik az ismertebb nevek közé, aki karizmatikus megjelenése miatt bizonyára a birodalmi oldalt fogja erősíteni. Már A sötét lovag: Felemelkedésben is elkövette azt az óriási hibát, hogy kapzsiságból Gotham-re szabadította a maszkos Bane-t.  

Őket leszámítva a Star Wars tovább folytatja a George Lucas által lefektetett hagyományt, miszerint a főbb szerepre ismeretlen, feltörekvő színészeket szerződtetnek le, ami utánpótlás nevelés szempontjából egyáltalán nem hasztalan.

Klasszikus háborús film az űrben!

Általában minden cikkemet alaposabb kutatómunka előzi meg, így a Rogue One esetében - az eddigi hírek átnyálazása és megszerkesztése mellett - arra fordítottam a legtöbb időt, hogy jó pár filmes portál kommentjeit átolvasgattam, annak reményében, hogy kapok egy színes-szagos képet a rajongók hozzáállásáról. Úgy tűnik, a rajongókat nagyon megosztja a Rogue One. Főleg azon akadtak ki, hogy Gareth Edwards elmondása szerint a történetben biztosan nem fogunk találkozni Jedi- és Sith-lovagokkal. Nem lesznek látványos lézerkard párbajok és Erő-fitogtatások. Kövezzetek meg, de engem kifejezetten felvillanyoz, mert így végre van idejük és terük a mitológiát, a világot építeni.

A Rouge One hagyományos háborús-történet lesz, némi Star Wars-os ízzel nyakon öntve. A karakterrajzok szerint a figurák egyszerű katonák, afféle hétköznapi hősök, akik csak saját magukban, a magasztosabb céljukban, a fanatikus meggyőződésükben hihetnek.

anakin_rogue_one_pletyka

A rendező azt is elárulta, hogy az egyre méretesebb, kuszább idővonalon az első spin-off a harmadik és negyedik epizód közötti átvezető hídként funkcionál, ezért érhető, hogy Jedikről, Obi-Wan-ról és Luke Skywalker-ről sem lesz szó, hiszen ekkor az Erő jó oldalának használói már csak egy letűnt kor emlékeként élt az emberek emlékezetében. Épp ezért nem csak sötétebb, drámaibb lesz a történet, hanem sokkal emberléptékűbb – már amennyire egy ilyen űrmese, a keretei között az lehet. A cél, a küldetés nem kevesebb, mint megszerezni az elnyomás jelképként is funkcionáló Halálcsillag tervrajzait.

Darth Vader visszatérhet!

Első olvasatra merész pletykának tűnhet, ám érdemes eljátszani a gondolattal: mi lenne, ha a Birodalom emblematikus vezéralakja, a keménykezű Darth Vader visszatérne a halottaiból? Egyrészt ez már a hetedik részben is megtörténhetne, révén: Yoda, Obi-Wan Kenobi és Qui-Gon Jinn mellet maga Anakin is megtanult az Erőben élni, így papíron bármikor feltűnhet egy jópofa, nosztalgikus cameo-ra.

Jelen esetünkben egyszerűbb és relevánsabb dolguk is lenne, ugyanis ekkor még Darth Vader bőven ereje teljében van. Egy diktátor zsarnok verőemberekét tartotta fel a rendet a Birodalmában. A hírek szerint megkezdődtek a tárgyalások Hayden Christensen-nel, aki két epizódban játszotta a megtévedt lelkű Jedi-t. Sosem voltam nagy rajongója a közepes képességekkel megáldott színésznek, mégis örülnék a felbukkanásának.

A Rogue One az első eleme a kirakósnak!

Menetközben történt némi címváltoztatás is. A Disney szeretné még nagyobb keretbe foglalni a történeteit, hiszen ez a Marvel-fázisok esetében is remekül működött. Ennek első lépése az, hogy új címet kapott a Rogue One. Jövő decemberben Star Wars Anthology: Rogue One-ként kell keresni a mozikban. Ennek oka az, hogy a Disney szeretne minden olyan különálló filmet megcímkézni, ami nem közvetlen folytatásként van jelen az univerzumon belül. A további terveket egyelőre homály fedi, de sokan Obi-Wan Kenobi-történetet és Han Solo-prequel-t emlegetnek.

Megosztás facebookon