asdf

Darth Vader vs. Kylo Ren – Az Erő családban marad? – SPOILER!

  • Szerző: Medve Pál
SPOILERES tartalom következik! A Galaktikus Birodalom Sith Nagyura összecsap az agresszor padawannal! Mutatjuk mi sült ki a Skywalker família Sötét Oldalon tett barangolásából!

Kylo Ren képes volt arra, amire a Galaxis legnagyobb Jedi-je nem

Mondanom sem kell, hogy Az ébredő Erő csavarja irdatlanul erősre sikeredett. Hogy miért? Mert az apagyilkosság ténye egy teljesen új motivációt adott az új trilógia ügyeletes gonosztevőjének.  Ha párhuzamot vonunk a megtért nagyapa és az Első Rend veszett padawanjával, akkor hamar rájöhetünk, hogy Az ébredő Erő-t jegyző történetmesélők – Lawrence Kasdan, Michael Arndt – létrehozták Darth Vader karakterének tökéletes inverzét. Ugyanis Kylo Ren képes volt arra, amire a nagyfater nem. A fiatal Jedi renegát rövid vívódás után lemészárolta a saját apját, míg Vader képtelen volt tétlenül végignézni a saját fiának pusztulását. Utóbbi példája mutatja, hogy Anakin Skywalker sorsának csak az vethetett véget, ha a Sötét Oldalon tett tévútja után megtér, és újfent a Világos Oldalt választja. Mivel unokája – némi hezitálás után – úgy döntött, hogy kéz, a kézben ledöfi Han Solo-t, ezzel előrevetítheti azt a tényt, hogy az ifjú Ben Solo már soha többé nem térhet vissza a fény pártjára. A kolosszális csavarnak titulált húzással Kylo Ren karaktere a harmadik dimenzióba lépett, lekörözve a sötét apa – előzménytrilógiában alaposan megrágott – motivációit. És pontosan ez teszi rendkívül merésszé és izgalmas karakterré az új Star Wars gonoszt.star_wars_7_movie (1)

Kiszámíthatatlan idegroncs a Galaxis legújabb fenyegetése!

Bár fájó volt Han Solo elvesztése, én mégis nagy örömmel vettem a forgatókönyvírók vakmerő húzását. Egészen az apagyilkosság pillanatáig úgy éreztem, hogy Az ébredő Erő ugyanazon a történet- és karaktersablonon halad végig, mint az Egy új remény. Aztán megtörtént a kritikus pont, és az űrzsivány Solo a Csillagpusztító bázis feneketlen gödrébe hullott.

A történet aranymetszéspontján bekövetkező tragédia után rájöhetünk, hogy – a feltehetőleg – legifjabb Skywalker leszármazott, bizony ugyan olyan súllyal ékelődik be az új trilógiába, mint Darth Vader. Karaktere merőben elüt az eddigi, SW filmeken látott gonosz-archetípusaitól. Míg a Sith-ek csak szimplán kétdimenziós gonoszok voltak, addig Kylo egy teljesen kiszámíthatatlan idegroncs, aki önmaga sem tudja eldönteni, hogy mi az Erő-használó identitása (fény- vagy sötétség).

Az ébredő Erő-t jegyzői írók nehéz fába vágták a fejszéjüket ezzel a karakterrel, ugyanis Vader ikonja után nehéz lesz még egy hasonló legendát alkotni a nemezisek sorában. De egyelőre úgy tűnik, hogy Kylo Ren karaktere jó úton halad afelé, hogy instabil fénykardjával begravírozza magát a top-villain történelembe.

Mit tudhatott meg Luke-tól Kylo, ha a Vader-sztori valójában egy tanulságos sikertörténet?

Egyelőre kevés háttér információval szolgált a VII. epizód Kylo Ren múltjáról. Csupán annyit tudunk, hogy az ifjú Solo, Luke Skywalker mester új Jedi Rendjének tanítványa volt többedmagával. Ám a Sötét Oldal megkísértése után Ben lemészárolta társait, és a Ren Lovagjai szolgálatába állt – innen ered utóneve is. A Jedi mészárlás után Luke száműzetésbe vonult – ez Yoda mester óta divat -, Ben Solo pedig végleg elszakadt a családjától.kylo_vs_vader02A múltban történt konfliktus szerint Ben Solo a nagyapja Sith-filozófiája miatt tért át, és megszállottan hajszolja munkásságának befejezését. Ám itt akadhat egy bökkenő. Miszerint Vader munkássága, vagy sorsa már beteljesedett A Jedi visszatér-ben. Ha Ben Solo a pontos történetet ismerte meg nagybátyjától, akkor tudnia kellene, hogy a nagyfater egy siker-sztorit futott be a Galaxisban: bukása után újfent sikerült visszatérnie a világos oldalra, ezzel helyreállítva a balanszot az Erőben. Ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lehetett Ben Solo pálfordulásának kiváltó oka? Nagy valószínűséggel erre majd a VIII-IX. részben kapunk választ, de addig is jó pár évet várnunk kell. Mindenesetre piros pont az új trilógia íróinak, sikerült nekik Darth Vader után egy újabb érdekfeszítő, és komplexen felépített főellenséget alkotniuk! És, hogy a címnek is eleget tegyünk, mi megszavazzuk a bizalmat a fiatal gonosznak – sok rajongóval ellentétben -, Kylo Ren is lehet legalább olyan markáns, és jó karakter a Star Wars univerzumban, mint Darth Vader.

Megosztás facebookon