asdf

Asztronautából Gotham Sötét Lovagja: Ben Affleck

  • Szerző: Medve Pál
Ben Affleck kap hideget és meleget a közvéleménytől a színművészi kvalitásai miatt, azonban ne felejtsük el, hogy rendezőnek mennyire kiváló. Batflack katasztrófafilmektől eljutott a szuperhősökig is, ahol napjaink tömegfilm kultúrájában is bizonyíthat. Összeállításunkban a szülinapos legjobb szerepiből válogattunk.

A. J. Frost - ArmageddonLiv-Tyler-et-Ben-Affleck-dans-Armageddon

A Föld végveszélybe került egy száguldó aszteroida miatt, amit csak az olajfúró munkásból kiképzett asztronauta Ben Affleck állíthat meg. Michael Bay látványos víziói már a 90-es évek végén is erősen hatott a nézőközönségre - az ezredforduló közeledtével egyre jobban pörgött a világvége láz beszédtémája. Bay egyszerű ars poeticaját ebben a filmben - a patriotizmust - már fárasztóan erőltetve tolták az arcunkba, de eltekintve az elcsépelt hős hazafiaktól (A. J.) egy látványos katasztrófafilmet kapunk, ami még a mai blockbusterek mellett is megállná a helyét. A fiatal Ben nem volt túl nagy kihívás elé állítva A. J. Frost szerepével, mivel az összes látványfilmes karakterek eszközeivel ollózták össze a hátterét. A sablonosság ellenére elhittük az olajfúró srácnak, hogy a hazájáért, szerelméért és a bolygóért kockáztatja az életét.

 Rafe kapitány - Pearl Harbor - Égi háborúmovies_ben_affleck_career_gallery_9

Patriotizmusból patriotizmusba, a hollywoodi álomgyár fenegyerekével (Micahel Bay) újra társult a feltörekvő éráját élő Affleck. A kritikai porba tiprást megélt katasztrófa moziban újra szerepet vállalt az amerikai szépfiú. A Csendes óceánon zajló Japán-Amerikai háború egy központi csatáját dolgozta  fel az erős nemzeti öntudattal rendelkező Bay, aki nem volt rest egy újabb értelmetlen rombolásba taszítani Ben Afflecket. Rafe kapitányt alakító hős a szerelem és bombák tengerében igyekezett túlélni a Japán flotta invázióját. Szerepe a hazafiasságtól most sem állt messze, és a folyamatos robbanások mellett gyakran a feledésbe is merült. Szerelmi tragikus drámáját viszont remekül hozta az igazi hősökhöz írt "ódában", a földbe döngölt film egyetlen pozitívan értékelhető pontja Affleck karakterének alakítása volt.

Matt Murdock/Daredevil - Daredvil - A fenegyerekdaredevil

Mielőtt Batmanként belevetné magát Gotham city éjsötét városába, belekóstolt a kezdeti "szuperhős" filmek világába is a Daredevillel. A Marvel képregény adaptációk hajnalán született meg a Fenegyerek, az első Hulkkal párhuzamosan. A harmadik évezredbe épphogy átlépő amerikai popkultúra még nem volt felkészülve a szuperhősökre, ezért sajnos Daredevil is óriásit bukott. A képregényhős karakterek zsánerének alapkoncepcióját követte Affleck Fenegyereke is, a megvakult jól menő ügyvéd a tárgyalótermeken kívül is szolgáltatta az igazságot vörös ruhájában. Az első szuperhősök között született Ben Affleck alakításáért Arany Málna-díjat kapott, ami a filmkészítés legpocsékabb alakításait és alkotásait "jutalmazza". A nyugati közvélemény szerint lehetett pocsék a színészi játék, de Affleck bárgyú coolságával elvitte a filmet.

Chuckie Sullivan - Good Will Huntinggood-will-hunting-oral-history-1

Gus Van Sant hihetetlenül hatásos kisköltségvetésű drámája megidézi az igazi "feel-good" hangulatot. Robin Williams és Matt Damon főszerepei mellett Ben Affleck is feltűnik Chuckie Sullivanként. Matt Damon drámájában nemcsak mellékszerepet vállalt Mr. Sullivan, hanem a forgatókönyvet is írta amiért Oscar-díjat kapott az előbb említett úriemberrel megosztva. Batflack filmkészítési tehetsége már a 90-es években megmutatkozott, amivel bebizonyította, hogy az amerikai filmgyártásban komoly tényezőként kell vele számolni. A zseniálisra írt dialógusok és komplex karakter koncepciók emlékezetessé tették a fiatal rendezőtitán pályakezdő munkásságát.

Tony Mendez - Az Argo akció

p6622621151151

Rendezőként és főszereplőként is megállta a helyét Ben Affleck a 2013-as Argo-akcióban, amivel elnyerte a legjobb filmért járó Oscar-díjat. Ha színészi alakításaival nem, de filmkészítési készségeivel maradandót tudott alkotni. Az Argo-akcióban ő játssza a főszerepet, de mégis a vérprofi rendezés miatt lett kiemelkedő a történelmi mozifilmje. Tony Mendez a CIA egyik legjobb szakembere hat amerikait igyekszik kicsempészni Iránból, akik a forradalom tetőpontján a kanadai nagykövetségen ragadtak. A roppant szellemes mentőakció atyja, Ben Affleck egy feszes thrillerben hajtja végre a lehetetlennek tűnő tervet. A nézőközönség véleménye megoszlik a legjobb Oscar-díjról, de annyi biztos, hogy Batflack rendkívül ért a filmgyártáshoz.

Megosztás facebookon