asdf

Nagyon komoly történet áll a Motorosok hátterében

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: UIP-Duna
Az Austin Butler és Tom Hardy főszereplésével készült Motorosok című filmet már tavaly bemutatták egy tesztvetítésen, de közbejöttek a hollywoodi sztrájkok, ezért most nyárra csúszott a bemutató. A RottenTomatoes 83 százalékot adott neki, ennek oka lehet.

A szerzői filmes Jeff Nichols forgatókönyvíró-rendező egy hatvanas évekbeli motorosbanda történetén keresztül mesél az átalakuló Amerikáról, a lázadásról és a szabadságvágyról, de legfőképpen arról, hogy a határok feszegetése miként csap át törvényszerűen parttalan erőszakba, és ez a szubkultúra hogyan lesz a szervezett bűnözés melegágya. A Motorosok című filmből kiderül, hogy a rendvédelmi szervek figyelme azért irányult nagyon hamar a motorosbandákra, mert életformájukat drogkereskedelemből, rablásból, zsarolásból és pénzmosásból finanszírozták, illetve gyakoriak voltak a véres összetűzések a különféle rivális társaságok között.

Nichols számára egy zseniális fotóesszé-kötet, Danny Lyon 1968-ban megjelent The Bikeriders című műve jelentette az ihletforrást. Lyon maga is egy motoros banda, a Chicago Outlaw Motocycle Club tagja volt, lényegében a saját életét örökítette meg fényképein. Később a texasi börtönök pokoli világáról tudósított hasonlóan megrázó erővel (Conversations with The Dead, 1971).

A rendező által bemutatott motorosbanda Vandálok névre hallgat, de a sztori nagy vonalakban a chicagói törvényen kívüliek történetét követi. Nem kellett hozzá levéltárak poros aktái között kutakodnia, mivel a chicagói motorosok vezére, Peter James (tisztelői számára csak Big Pete) megírta élettörténetét The Last Chicago Boss: My Life with the Chicago Outlaws Motorcycle Club címmel. Nichols azonban vette magának a művészi szabadságot, hogy saját karaktereket és számukra egyedi sztorikat alkosson – nem kapkodta el, több mint húsz éve kezdett alakot ölteni a film ötlete.

motorosok-tom-hardy-austin-butler

„A rendező azonban tartotta magát Lyon attitűdjéhez, amit a mai napig helyes megközelítésnek vél: „Pontosan tudta, milyen fából faragták őket, mert egy volt közülük. Gyakran mondta róluk, hogy milyen gyönyörű szép emberek. Máskor viszont megveszekedett, átkozott idiótáknak nevezte őket. Feszültség élt benne, mert ez a szubkultúra lidércesen csábította, ugyanakkor tisztában volt azzal, mi a szörnyű valóság– foglalta össze a lényeget Nichols a Deadline-nak.

Motorosok főszereplői az Oscar-jelölt Austin Butler, az Oscar-jelölt Tom Hardy és az Emmy-díjas Jodie Comer, valamint Norman Reedus és Michael Shannon.

Motorosok / The Bikeriders – Hazai bemutató: 2024. június 20.

Megosztás facebookon