asdf

Austin Butler Budapesten gyúrt legújabb filmjére

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: UIP-Duna
Jeff Nichols forgatókönyvíró-rendező nagyon komoly társaságot toborzott filmjéhez. A Vandálok vezérét az Oscar-jelölt Tom Hardy alakítja (A visszatérő), a csapat fiatal félistenét a szintén Oscar-jelölt Austin Butler (Elvis), szerelmét, egyben a történet narrátorát pedig Jodie Comer (Megszállottak viadala) játssza.

Egy hatvanas évekbeli, Chicago környék motorosbandáról szól Jeff Nichols Motorosok című filmje, bemutatva, tíz év alatt hogyan válik egy szabadidős klub veszélyes bűnbandává. A történelmi hitelesség kedvéért a rendező-forgatókönyvíró nagy hangsúlyt helyezett a korabeli tárgyi világ megidézésére, így a film szereplői a hatvanas évekbeli, ma már antik műtárgynak számító Harley-Davidsonokon száguldoztak. Már akit engedtek motorozni a produkció szakemberei, ugyanis azok a színészek, akiknek nem való az ilyen mulatság, mert úgyszólván be vannak oltva ellene, nem ragadhattak kormányt élesben, még a forgatási szünetekben sem, a maguk örömére. Így járt a női főszereplő, Jodie Comer is (Megszállottak viadala), aki csak a főszereplő Austin Butler-be kapaszkodva repeszthetett a nyeregben. Mindennek az volt az oka, hogy a biztosító nem vállalt volna akkora kockázatot, hogy életveszélyes helyzetekben forgolódó amatőrökre kössön szerződést, a megfelelő biztosítások nélkül pedig nem indulhat el egy forgatás a szigorú szabályok szerint.

Austin Butler - motorosok

Mi több, magáról Austin Butlerről (Elvis – Oscar-jelölés) is kiderült, hogy hiába ült már motoron, az antik Harley-Davidson műszaki felépítése annyira eltér a modern járgányokétől, hogy gyakorlatilag újra kell tanulnia a motorozást. Butler pedig mindenképpen hiteles akart lenni a szerepben, így hónapokkal a Motorosok forgatása előtt mindennap motorra szállt. Mégpedig Budapesten, ahol a Dűne II-t forgatta: a szünetekben kiszökött gyakorolni.  

Motorosok világa annyira hiteles, hogy már most félreértések adódnak: van olyan néző, aki úgy gondolja, egy valódi banda történetét látja megelevenedni a vásznon, vagyis történelmi filmmel van dolga, amit egy kis fikcióval dúsítottak fel. Ez részben igaz is, mert Jeff Nichols egy korabeli dokumentum alapján rekonstruálta megtévesztő pontossággal a hatvanas-hetvenes évek ellenkultúráját, középpontjába helyezve egy különös szerelmi háromszöget. A kiindulópont Danny Lyon 1968-ban megjelent riportkönyve volt: a szerző három évig egy motorosbanda tagja volt, és élményeit lenyűgöző fotókkal és interjúkkal örökítette meg. A könyvben a legendás Chicago Outlaws nevű banda élete elevenedik meg, ennek alapján született a filmbeli motorosok, a Vandálok társasága. A Chicaco Outlawst egyébként még 1935-ben alapították egy illinoisi kocsmában, és utódja ma is létezik afféle hagyományőrző egyesületként.

Motorosok szerelmi háromszögét Kathy (Comer), aki a film narrátora, Danny, az ifjú titán (Butler) és a banda alapító-vezetője, Johnny alkotja (Tom Hardy – A visszatérő), de a felállás nem olyan, amilyenre első látásra számítanánk. Nem két férfi vetélkedik a nő kegyeiért, hanem Kathy és Johnny szeretnék megnyerni maguknak Dannyt. Kathy mint szerelmes feleség, Johnny pedig lassan visszavonuló bandavezérként, aki utódjául szemeli ki a fiatalembert, ő azonban nem olyan alkat, aki felelősséggel járó pozíciót akarna vállalni, hiszen éppen szabadságvágya miatt lett motoros.

A tavaly már fesztiválokon bemutatott, de a hollywoodi sztrájkok és a forgalmazóváltás miatt csak most érkező Motorosok 84 százalékon áll a RottenTomatoes kritikai portálon.

Motorosok / Bikeriders – Hazai bemutató: 2024. június 20.

Megosztás facebookon