asdf

Kezdődik a 49. Karlovy Vary filmfesztivál, három magyar premierrel

  • Szerző: Medve Pál
Pálfi György Szabadesés, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című játékfilmjei mutatkoznak be a pénteken kezdődő 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, Közép-Európa legrangosabb filmes eseményén.

A mai nap (júliús 4. péntek) kezdődik Közép-Európa legkedveltebb és egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban. Tavaly a csehországi fesztiválon volt először látható Szász János A nagy füzet című filmje, mely első magyar filmként elnyerte a fesztivál fődíját, majd bekerült a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért versengő művek szűkített listájára is. Az idén 49. alkalommal megrendezendő rangos seregszemle programját három magyar játékfilm és egy rövidfilm premierje is színesíti majd. A díszbemutatókra a Filmalap támogatásával az alkotók jelenlétében kerül sor.

 25654-default-katalog_2014_selection-comp_szabadeses_wf-1

Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Final Cut - Hölgyeim és Uraim!) legújabb rendezése a 12 filmet felvonultató versenyprogramban méretteti meg magát a fesztivál legrangosabb fődíjáért, a Kristály Glóbuszért. A Szabadesés című film  nemzetközi premierjére július 10-én kerül sor. A film történetében, egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg. A film főszereplője Molnár Piroska, a további szerepekben Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza és Benedek Miklós látható.

 25314-default-katalog_2014_eastwest-comp_afterlife_wf-1

Zomborácz Virág Utóélet című első játékfilmje az East of the West versenyprogram nyitófilmjeként debütál július 5-én. A filmterv 2011-ben elnyerte az Európai Unió MEDIA Programjának díját, a MEDIA European Talent Prize-t. A KMH Film gyártásában és a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos gyártási támogatásával készült Utóélet főszereplője, a mindentől szorongó Mózes képtelen megfelelni lelkész apja elvárásainak. A lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm (A macska szerepe a francia irodalomban, Nyomtávváltás, Valami kék) után készítette el első játékfilmjét Kristóf Márton, Gálffi László, Csákányi Eszter és Anger Zsolt főszereplésével.

Mindkét film magyar mozi forgalmazója a Vertigo Média. A Szabadesés hazai bemutatója szeptember 25.,  az Utóélet pedig október 30-tól lesz látható a hazai mozikban.

 25332-default-katalog_2014_eastwest-comp_van-valami-furcsa_wf-2

Szintén az East of the West versenyprogramban lesz a világpremierje Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmjének, mely a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában, a Filmalap támogatásával készült. A mai Budapesten játszódó vígjátéki elemekkel tarkított gyakran szürreális „így jöttem-film” díszbemutatóján egy harmadik x-et betöltő Áron útkereső kalandjairól fog szólni. A film főszerepében Ferenczik Áron színész-rendező látható, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán valamint számos amatőrszereplő is játszik a filmben. A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél állandó alkotótársa.

 25540-default-katalog_2014_fresh_miert-vannak_wf-1

A VAN… főszereplője, Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjét is műsorra tűzi a Karlovy Vary filmfesztivál „Friss Válogatás” elnevezésű programjában. 

Megosztás facebookon