asdf

Szeptember 12-én startol a 11. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál!

  • Szerző: Medve Pál
Magyarország legrangosabb nemzetközi filmfesztiválja újra megnyitja a kapuit a filmek szerelmeseinek. Az idén 11. alkalommal megrendezett fesztiválon, roppant változatos szelekciót kapunk a szervezőktől, nagyjátékfilmekből, dokumentumfilmekből és kísérleti filmekből is. Irány Miskolc!

A miskolci művészetek házában megrendezett fesztivál a nemzetközi filmtermés legjeit ismerteti meg a mozgókép művészete iránt érdeklődőknek. Amellett, hogy a film kulturális ismeretterjesztése élén jár, a kísérleti, fiatal filmesek alkotásait is támogatja. A programban 20 versenyfilm közül válogathatunk, ami mind-mind a tavalyi és idei európai és amerikai fesztiválfilmek legjobbjai voltak, pár nívósabb példát említve: Sundance-t és Cannes-t megjárt szerzői alkotásokról van szó. Lássuk milyen egzotikus utazás vár ránk szeptember közepén Borsod megye szívében, pár fontosabb mozgóképet megemlítve!

2014fejlec_hu

Versenyfilmek:

Whiplash // Damien Chazelle (2014)

Miles Teller és J.K Simmons kőkemény zenés drámában prezentálják a színművészet magasiskoláját. Teller feltörekvő jazz dobosként próbál karriert építeni az unortodox tanítási módszereket használó tanára mellett (Simmons). A Sundence filmfesztiválon - dráma kategóriában - legjobbnak kikiáltott amerikai függetlenfilmet most a hazai közönség is megtekintheti.

I Origins // Mike Cahill (2014)

A "Sundance-kedvenc" Mike Cahill (Another Earth - Felettünk a föld) újabb filozofikus sci-fivel jelentkezik. Egy mikrobiológus különleges felfedezést tesz, amivel lényegesen megváltoztathatja az emberi társadalmat. A Felettünk a föld után ismét egy intelligens mozit kaphatunk.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan // Reisz Gábor (2014)

A csehországi Karlovy Vary filmfesztiválon is bemutatott magyar alkotást Miskolcon is megcsodálhatjuk. Egy hosszas útkeresésbe kapcsolódhatunk be Lisszabon irányában Ferencik Áron főszereplésével. Hazai premier: október 30.

Plemya // Miroslav Slaboshpitsky (2014)

Süketnéma gyermekek szocializálódó világába kalauzol minket Slaboshpitsky "coming-of-age" drámája. Az idei Cannes fesztivál imádta, három alkategóriában is díjat nyert az ukrán-holland mozi.

Turist // Ruben Östlund (2014)

Egy svéd család sítúrája a francia Alpokban, amit egy váratlan hólavina zavar meg. A Skandináv filmgyártás ismeretében, egy feszes és rideg családi drámára számíthatunk gyilkos, természeti katasztrófa hátterével.

Mommy // Xavier Dolan (2014)

Xavier Dolan szintén Cannes kedvenc, a kanadai fiatal rendező zseni ezúttal egy problémás tinédzser viszályait meséli el hányattatott sorsú édesanyjával.  Dolan Tom a farmon című filmjét már láthatta a magyar közönség az idei Titanic Filmfesztiválon.

Under the Skin // Johnatan Glazer (2013)

Skócia esőáztatta rónáin Scarlett Johansson egy rejtélyes idegen "bőreként" szedi az áldozatait. Jonathan Glazer delejező képeinek és zenéinek egyvelege igazi audiovizuális mámorrá transzformálja az emberi társadalomba való beilleszkedés témáját. Az angol "arthouse" sci-fi egyik legszélsőségesebb alkotásával lesz dolgunk!

Versenyen kívül:

Boyhood (Sráckor) // Richard Linklater (2014)

A filmgyártás történelme mérföldkőhöz érkezett Linklater Sráckorával, ugyanis a "coming of age" ifjúsági filmjét kerek 10 esztendőig forgatta.  A Sundance és Berlini filmfesztiválon bemutatott alkotás a kritikusok kedvence lett, akik már bő negyedévvel az Oscar-gála egyik legjobbja ként várják.

Mr. Turner // Mike Leigh (2014)

Brit életrajzi drámában ismerkedhetünk meg J.M.W. Turner 19. századi festővel, Timothy Spall (Harry Potter és az Azkabani fogoly) főszereplésével. Idén Cannes-ban a legjobb színésznek járó díjat zsebelhette be a híres brit színész.

Szeptember közepén a nemzetközi filmtermés legjobb szerzői és lírai mozgóképei között válogathatunk. Filmrajongóknak és ínyenceknek mindenképp kötelező a fesztivál programja. További frissülő információkat és a teljes programot a CineFest hivatalos oldalán érhetitek el. 

Megosztás facebookon