asdf

Viggo Mortensen soha nem volt még ennyire szórakoztató!

Peter Farrelly neve a bugyuta vígjátékokkal forrt egybe, gondoltam ezt egészen mostanáig. A Dumb és Dumber, a Keresd nőt! vagy az Elhajlási engedély rendezője élete legjobb döntését hozta, amikor elvállalta a Zöld könyv dirigálását és egy ízig-vérig szórakoztató road-movie-t készített.
Talán elsőre erős kijelentésnek tűnik, ha azt mondom, hogy a Zöld könyv - Útmutató az élethez című film egy igazi klasszikus mozi lett. Sőt! Az Életrevalók óta nem láttam ennyire jó filmet, legalábbis a műfajában és témájában mindenképp! Tipikus sokszor nézős alkotás, annak ellenére, hogy nem kiemelkedő a témában.
zöld-könyv-jelenet (13)
Az igaz történetet feldolgozó film 1962-ben játszódik New Yorkban, ahol az olasz származású és enyhén rasszista Hantás Tony (Viggo Mortensen) kidobóként dolgozik egy klubban, amit egy időre bezárnak. A családos férfinak azonnal munkára van szüksége, hogy megkeresse a betevőt. Ekkor kerül a képbe Dr. Don Shirley (Mahershala Ali), az afroamerikai zongoraművész, aki turnézni indul triójával Amerika déli részére. A lemezkiadó felkéri sofőrnek az egyszerű gondolkodású, de igen temperamentumos Tony-t. Mivel a 60-es években járunk, amikor a faji megkülönböztetés elég erősen jelen volt, főleg a burzsuj társaságokban, így az olasz-amerikai munkásosztálybeli kap egy "The Negro Motorist Green Book" útmutatót, vagyis a zöld könyvet, amelyben azok az éttermek és szállodák szerepeltek, ahová a feketebőrűek mehettek, ezzel elkerülve a nehézségeket és kellemetlen szituációkat. És bizony abból akad bőven, így adódik, hogy Tony nem csupán a sofőrje lett Dr. Shirley-nek, hanem a testőre is.
zöld-könyv-jelenet (4)
Maga a történet nem túl eredeti és nem is okoz nagy meglepetéseket. A témájában sincs semmi új, hiszen láttunk már nem egy olyan alkotást, amelyben a rasszizmus, a tolarencia és az előítéletek állnak középpontban, emellett persze egy szoros barátság alakul ki két teljesen eltérő életet élő ember között, akik időközben akarva-akaratlanul formálják egymás személyiségét. Emlékezzünk vissza az Életrevalók-ra, és ahogy abban, itt is kapunk a két főszereplő közötti különbözőségéből. Míg Dr. Shirley kifinomult, szelíd és kedves, úgy Tony igazi nagypofájú suttyó, tanulatlan, de mindig jó kedvű. Így is mindkettő végtelenül szerethető és izgalmas karakter. Útjuk során egyre jobban megismerik egymást és belátják, hogy az előítélet nagyon rossz tanácsadó és sokat tanulhatnak egymástól. Szép lassan saját korlátaikat lépik át. Ahogy közeledünk egyre jobban a déli államok felé, annál több akadályba ütköznek. A zárkózott zongoravirtuóz elegánsan tűri a megaláztatásokat és egy idő után a hirtelen haragú Tony-nak is megváltozik a problémamegoldó készsége és még a zenéje iránt is érdeklődni kezd. Nem spoiler, hogy a film végére ő is eljut arra a pontra, hogy a pénz nem minden és nem bírja azt nézni, ahogy egy emberrel képesek bánni, csak mert fekete.
zöld-könyv-jelenet (11)
A film legnagyobb erőssége a forgatókönyv, a humora és a színészek. Viggo Mortensen és Mahershala Ali párosa veszettül zseniális. Mortensen hihetelenül jól hozza a megállás nélkül pofázó, jólelkű, műveletlen és olykor bunkó parasztot, aki mindig zabál. Az olasz akcentusa mellett csak a pizzaevési szokása és gesztusai lenyűgözőbbek. Ezt a szerepet rá öntötték. Nem tud ember így dohányozni és enni egyszerre. Érdekesség, hogy Nick Vallelonga (Tony fia az életben) is részt vett a forgatókönyv írásában, aki apjáról régi felvételeket is megmutatott Mortensen-nek, hogy minél hitelesebben átvegye Tony kiejtését vagy étkezési szokását, aki valóban állandóan egyszerre evett és dohányzott. Viggo Mortensen mindig is sokoldalú színész volt, akire sokan csak a Gyűrűk Ura Aragorn-jaként gondolnak, pedig már kétsszer jelölték Oscar-díjra (2017 - Captain Fantastic, 2008 - Eastern Promises - Gyilkos ígéretek). A Zöld könyv-ben Tony-ként remekel!
zöld-könyv-jelenet (10)
Ali karaktere ugyan titokzatos és visszafogott, de egészen elképesztően kommunikál, még akkor is, amikor nincs szövege. A mimikája, a mozdulatai vagy akár a tekintete, annyira beszédes, hogy érezni minden fájdalmát, a múltját és a magányát. Minden egyes fellépésén a zongorajátékában érződik az egyre erősebb düh, amit magában hordoz. Megérdemelt az Oscar jelölés és hamarosan kiderül, hogy ez a két nagyszerű színész díjazott lesz e. Valószínűleg Mahershala Ali megkapja, de Viggo Mortensen Rami Malek-kel áll versenyben és az ő alakítása is fantasztikus a Bohém rapszódiában.
zöld-könyv-werk (5)
Tökéletes egyensúlyban vannak a drámai pillanatok, a feszültség és a finom humor, szerencsére nem a kínos, idióta olcsó poénok, amit Peter Farrelly-től megszoktunk. Hiába "lerágott csont" a téma, mégsem érződik a két órás játékidő alatt. Nem nagyon van mibe belekötni, max abba, hogy láttunk már hasonló filmet, de akkor is működik és élvezet nézni minden percét! A Zöld könyv régimódi stílusával, erős színészi alakításaival és a rendező magabiztosságával komponált tanmese, amely meggyőzi a nézőt arról, hogy ne ítélkezz és állj ki magadért! Kiszámíthatósága ellenére is büszkén szórakoztat! Nekem ami nagyon tetszett a filmben, persze a humora mellett, a két karakter jellemfejlődésének ábrázolása, valamint a kettejük között kialakuló kölcsönös tisztelet és szeretet.

MoziStar: 9/10

 

ZÖLD KÖNYV - ÚTMUTATÓ AZ ÉLETHEZ

Eredeti cím: Green Book
Rendezte: Peter Farrelly
Főszereplők: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini
 
Korhatár: 12

Bemutató dátuma: 2019. február 21.
Forgalmazó: ADS Service
Megosztás facebookon