asdf

Superman kalandjai Hollywoodban - 1. Rész

Superman egy fiktív karakter, egy szuperhős, aki 1938 óta szerepel a DC Comics képregényeinek oldalain. Azóta a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb kitalált szereplőjévé nőtte ki magát, megteremtette az amerikai szuperhős témájú képregények műfaját.

A popkultúrára is kiemelkedő hatással volt, a zeneipartól kezdve a filmeken át egészen a képzőművészetig mindenhol található utalás az Acélemberként is emlegetett figurára.

superman1_afterfront

De ki is az a Superman?

A későbbi szuperhősöktől eltérően Superman nem ember, Kal-El néven látta meg a napvilágot a távoli Krypton bolygón. Szülőföldje elpusztulása előtt apja egy mentőhajóval kimenekítette, mely végül a Földön, azon belül Kansas-ben landolt. Egy házaspár talált rá a roncsok között, s felnevelték, mint saját gyermeküket. Ekkor kapta a Clark Kent nevet, mely segítségével sikerült beépülnie az emberek közé, elhitetve mindenkivel, hogy ő csak egy átlagember. Felnőttként szuper képességeit felhasználva az igazság és az emberiség védelmezőjévé, Superman-né vált.

Először a mozivásznon

1948-ban debütált az első élőszereplős mozifilm, amely a Holnap emberéről szólt. A Columbia Pictures egy 15 részből álló fekete-fehér filmsorozatot készített el Superman címmel, amit akkora érdeklődés fogadott, hogy 1950-ben elkészítettek még 15 epizódot, az Atom Man vs. Superman-t. A szuperhőst legelsőként Kirk Alyn jelenítette meg a vásznon, aki végül erről a szerepéről lett híres. 

 

Christopher Reeve, az igazi Superman

superman-1978-warner-bros

Sokak szerint az 1978-ban megjelent Superman című mozifilm a karakter történetének legjobb alkotása. Ezt bizonyítja az is, hogy a Christopher Reeve által életre keltett főszereplő még további három részben tért vissza, hogy megmentse az emberiséget.

A filmet Richard Donner (Halálos fegyver filmek, Ómen) rendezte és A Keresztepát is jegyző Mario Puzzo írta. Feltűnnek még olyan sztárok is kisebb-nagyobb szerepekben, mint például Marlon Brando, vagy Gene Hackman. A második rész forgatása közben a producerek eltérő elképzelései miatt a rendezői székbe Richard Lester (Beatles filmek: Egy nehéz nap éjszakája, Help!) került, végül ő fejezte be az elődje által elkezdett filmet. Televíziós bemutatása előtt többször újravágták, továbbá Richard Donner elkészítette saját rendezői változatát is belőle. A váltás a széria színvonalának romlásához vezetett, a harmadik rész már inkább vígjáték lett, mint akciófilm. Erről a híres afroamerikai komikus, Richard Pryor szerepeltetésével gondoskodtak. A negyedik részt már teljesen más produceri csapat csinálta, visszatért a stábhoz Gene Hackman is, a végeredmény mégis a sorozat leggyengébb része lett.

Nem is készült több Superman film Christopher Reeve-el, aki 1995-ben egy lóversenyen váratlanul baleset következtében nyaktól lefelé lebénult. Sérülése után még kétszer került kapcsolatba Superman-nel, ugyanis a Smallville című sorozatban ő személyesítette meg Dr. Virgill Swann karakterét 2004-ben bekövetkezett haláláig. Bár számos egyéb produkcióban is szerepelt, neve mégis egybeolvadt Superman-ével. 

 

Superman visszatér, avagy kísérletek a folytatásra

A Superman 4: A sötétség hatalma (1987) után egészen 2006-ig csak a tévéképernyőkön találkozhattak a rajongók kedvenc szuperhősükkel. Ekkor Bryan Singer rendező (X-men 1-2, Közönséges bűnözők, Az óriásölő) elkészítette Superman visszatér című filmjét, ami az első két, Richard Donner rendezte mozit tekinti előzményének. A történet újjáélesztése mellett az elhunyt legenda, Christopher Reeve iránti tisztelet és megemlékezés is komoly szerepet játszott a produkció létrejöttében. Ezúttal is sikerült egy sztárgárdát leszerződtetni, Kevin Spacey, Kate Bosworth és Kal Penn mellett a technikának köszönhetően a már elhunyt Marlon Brando is visszatért Jor-El szerepében.

Clark Kent-et ezúttal Brandon Routh személyesítette meg, azonban a kritikusok úgy vélték, nincs meg benne a kellő karizma egy ilyen karakter megformálásához. Ettől függetlenül a közönség szerette, a vártnál is nagyobb anyagi sikert hozott az alkotóknak. Egyből meg is állapodtak, hogy készítenek egy folytatást, erre azonban végül nem került sor. Helyette leszerződtették Zack Snyder rendezőt (Holtak hajnala, 300, Watchmen), hogy kezdjen egy teljesen új filmsorozatot. Az acélember névre keresztelt legújabb Superman sztorit június 20-tól vetítik a magyar mozik, ezúttal Henry Cavill-el a főszerepben.

Megosztás facebookon