asdf

Nézz bele Martin Scorsese legújabb filmjének kulisszáiba!

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: Freeman Film
Az Oscar-díjas Martin Scorsese több mint 20 éve dédelgetett álma vált valóra, mikor elkészítette az Andrew Garfield, Liam Neeson és Adam Driver főszereplésével készült Némaság-ot (16).

A zseniális rendező a ’80-as évek végén találkozott először Shusaku Endo világsikerű regényével, egyből azután, hogy bemutatták a provokatív témájú Krisztus utolsó megkísértése című filmjét. Endo regényének mély mondanivalója egyből felkeltette a rendező figyelmét, aki tűzön-vízen át ragaszkodott a megfilmesítési jogokhoz. A Wall Street farkasa óriási sikere után végre elérkezett az idő: minden összeállt, hogy megkezdjék a nagy ívű filmeposz felvételeit. „Olyasvalamit próbáltam megalkotni, ami azóta kísértett, amióta filmkészítéssel kezdtem foglalkozni. Ez a téma más filmjeimben is felbukkant, de most mélyebbre merültem benne, mint valaha.” – nyilatkozta a rendező.

Silence-04515_R2Az elmúlt húsz év alatt Daniel Day-Lewis és Benicio del Toro neve is felmerült a portugál jezsuita szerzetes szerepére, aki a 17. századi Japánba érkezik, hogy megtalálja mentorát, aki feltételezhetően megtagadta a hitét. Ahogy teltek az évek, a színészek kiöregedtek a húszas éveiben járó Rodrigues szerepéből, így a rendezőnek újabb fiatal tehetségek után kellett néznie, amikor is villámcsapásként jött a felismerés: Andrew Garfield tökéletes választás lenne. A fiatal sztár számára egy álom vált valóra, mikor kiderült, hogy Martin Scorsesevel forgathat együtt. „Ez egy igazán komplex és mély anyag. Időtlen a témája és hihetetlenül érzelemgazdag.” – mesélte Garfield a történetről. „Olyan kérdésekkel foglalkozik, amivel mindenki szembesül az élete során. A hit, az élet értelme, a kétségek, amik gyötörnek bennünket…  csak pár gondolat, ami egyből megragadott a forgatókönyvben.”  

Silence-00187R

Rodrigues szerzetestársának szerepére Scorsese egy szintén fiatal, karizmatikus színészt választott, Adam Driver személyében, akit legutóbb Jim Jarmusch Paterson című filmjében láthattak a nézők. „Tetszett az ötlet, hogy ez a két fiatal szerzetes mindent megkérdőjelez. A kétkedés természetes emberi tulajdonság. Mindennel összefügg, még a színészettel is, a kreativitással, az emberi kapcsolatokkal” – nyilatkozta a Star Wars: Az ébredő erő sztárja.

„Öröm volt Martyval dolgozni. Maga volt a kreatív filmkészítés iskolája.” – mondta Liam Neeson, aki a fiatal szerzetesek mentorát, Ferrera atyát játssza a filmben. „Marty sok-sok éve készült erre a filmre. Be kell valljam, ideges voltam. Sokszor eszembe jutott, vajon elég jó leszek-e erre a szerepre. Próbáltam őszinte maradni és Ferreira szemén keresztül látni önmagamat” – nyilatkozta a színész filmbeli karakteréről.

A három portugál jezsuita mellett a történetben kulcszerepet játszanak az üldözött japán keresztények és a szamuráj inkvizítorok, akiket egytől egyig neves japán színészek keltenek életre. Scorseset meglepetésként érte, mikor kiderült, hogy az egyik kedvenc kortárs rendezője, Shinya Tsukamoto is jelentkezett színésznek. „Nem akartam elhinni, hogy egy ilyen nagy rendező, mint Shinya, meghallgatásra jelentkezett. Számos filmje volt rám hatással.”

Scorsese a legjobb csapatot gyűjtötte maga köré. A Wall Street farkasa operatőre, az Oscar-jelölt Rodrigo Prieto, valamint a háromszoros Oscar-díjas látványtervező, Dante Ferretti örömmel fogadták el a mester felkérését. A háromszoros Oscar-díjas Thelma Schoonmaker számára is - aki már a Dühöngő bika óta Scorsese vágója - hatalmas megtiszteltetés volt, hogy részt vehet kedvenc rendezője szerelemprojektjében.

A gyönyörűen fényképezett, megindító alkotás, a NÉMASÁG  március 16-tól látható a mozikban.

Megosztás facebookon