asdf

James Franco 7 legjobb szerepe

  • Szerző: P. Kristóf
James Franco ma ünnepli 36. születésnapját. Válogatásunkban eddigi 7 legjobb szerepéről olvashattok.

7. Allen Ginsberg (Üvöltés)

allen ginsberg

A beat nemzedék legmeghatározóbb alakjának, Allen Ginsberg-nek az életét és legismertebb költeményét dolgozza fel az Üvöltés című film, melyben James Franco alakítja a huszadik századi amerikai irodalom egyik legellentmondásosabb alakját. A filmben az a legnagyszerűbb, hogy nem egy átlagos életrajzi darab, hanem egy három szálon futó történet, mely sokkal inkább akarja megragadni a költő stílusát és hatását, minthogy aprólékosan bemutassa életét. Egy részről láthatjuk a híres pert, amelyet Üvöltés című költeménye miatt akasztottak a nyakába, a fiatal Ginsberg útkeresését és mindeközben még a vers is megelevenedik animáció formájában, amitől az egész egy rendkívül komplex és művészi eleggyé válik, melynek csúcspontja Franco átalakulása a szerzővé.

6. James Franco (Itt a vége)

itt a vége

Seth Rogen és Evan Goldberg első rendezése a tavalyi év egyik legfurcsább vígjátéka volt, hiszen arról szól, hogy egy csomó sztár összegyűlik James Franco új házában egy bulira, miközben bekövetkezik a világvége. A filmben minden neves színész és előadó saját magát parodizálja, azokra a gyengepontokra erősítenek rá, melyek alapján a média bírálja őket, ettől pedig az utóbbi évek legviccesebb filmjévé válik. Sokaknak nem jött be a film stílusa, ami annak köszönhető, hogy a legkevésbé sem hagyományosnak tekinthető, de pontosan ettől zseniális. James Franco pedig minden idők legjobb James Franco-ja, oltárian vicces. 

5. Zöld manó/Harry Osborn (Pókember 2)

Pókember 2

Bár Franco már a legelső Pókember filmben is szerepelt, de a második részben nyújtott alakítása a legzseniálisabb, hiszen itt vette át apja helyt, mint Zöld Manó. A Pókember univerzumában létező gonoszokban az a legjobb, hogy nem alapjában véve romlott alakok, hanem kivétel nélkül megvan a motivációjuk, de még közülük is kiugróan összetett Harry Osborn karaktere, aki eredetileg Peter Parker legjobb barátja volt, ebből vált Pókember egyik legádázabb ellenségévé. Franco mindkét oldalról zseniálisan közelítette meg a karaktert, így A csodálatos Pókember második részében Harry-t alakító dane DeHaan-nak fel kell kötnie a gatyáját, ha a nyomdokaiba akar lépni. 

4. Will Rodman (A majmok bolygója: Lázadás)

majmok bolygója lázadás

A hatvanas évek kultikus sci-fije, A majmok bolygója hagyott pár megválaszolatlan kérdést maga után, például mi történt a Földön, aminek köszönhetően hatalomra jutottak a főemlősök. Rupert Wyatt rendező erre a rendkívül kényes kérdésre kereste a választ Lázadás alcímre keresztelt epizódban, amelynek főszereplője James Franco, egy olyan tudós, aki az Alzheimer-kór ellenszerét keresi, szérumát állatokon teszteli. Egy valamivel azonban nem számol, hogy hirtelen megnöveli a majmok agytérfogatát, akik fellázadnak az emberiség ellen és az erdőkbe menekülnek. Hogy ez után mi történik, az idén nyáron derül majd ki A majmok bolygója: Forradalom című epizódban, melyben sajnos már nem lesz benn a lenyűgöző James Franco, de bánatra semmi ok, helyette Gary Oldman vezeti majd a majmokkal harcoló emberi ellenállást.

3. Daniel Desario (Különcök és stréberek)

freaks and geeks

A színész karrierjét Jason Segel és Seth Rogen oldalán Paul Feig és Judd Apatow mára kultikus vígjátéksorozata, a Különcök és stréberek indította el, mely csupán egy évadot élt meg, de sokak szerint a valaha legjobb, tinikről készült széria. Daniel egy igazi különc, kicsit olyan, mintha saját magát alakítaná és ez a szerep rányomta bélyegét minden később filmjére is, hiszen egész színészi stílusát meghatározza. Nálunk ugyan nem adta egyik adó sem, de igazi gyöngyszem, érdemes felkutatni az interneten.

2. Saul Silver (Ananász expressz)

ananász expressz

Rogen és Franco vicctárának mindig meghatározó darabja volt az úgynevezett stonerhumor (értsd: füves), így elkerülhetetlen volt, hogy előbb, vagy utóbb maguk is készítsenek egy ilyen filmet. Ez lett az azóta komolyabb filmekre evező David Gordon Green által rendezett Ananász expressz, ahol egy jószívű, de annál idiótább és állandóan betépett dílert alakít, aki hatalmas szarba keveredik egyik vevőjével, aki az események forgatagában legjobb barátjává válik. Igazi ütös mozi, ahol a közhelyeknek még nyomokban sincs helye, az akciójeleneteket a hollywoodi máz helyett pont úgy mutatja be, ahogy valójában lennénke, közben pedig fojtogatóan vicces. James Franco minden idők egyik legzseniálisabb vígjátéki alakítását nyújtotta ebben a filmben.

1. Aron Ralston (127 óra)

127 óra

Danny Boyle rendezésében ismét egy valós személyt játszhatott el, ezúttal azt a hegymászót alakította, akire egy túrázás során rázuhant egy szikla és öt napot töltött a sziklák fogságában étlen-szomjan. A megrázó igaz történet már önmagában drámai, de miután Ralston megnézte a filmet, azt nyilatkozta, annyira élethű lett, mintha egy dokumentumfilmet látna saját magáról. Franco számára remek lehetőség volt, hogy megmutassa, milyen színészi tehetség rejlik benne, élete legnagyszerűbb alakítását nyújtotta, melyért megkapta eddigi egyetlen Oscar-jelölését is.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon