asdf

Gengszterből rabszolga: Chiwetel Ejiofor

  • Szerző: Medve Pál
A brit származású színész az elmúlt tíz év trend "előadóművészei' közül csak ritkán emelkedett ki a megválogatott szerepei miatt. Tehetsége kevésbé ismert, a filmográfiája pedig gyöngyszemekkel van tele. 38. születésnapja alkalmából - és hogy jobban megismerjétek - a legjobb szerepei közül szelektáltunk.

Solomon Northup - 12 év rabszolgaság (2013)

Chiwetel-Ejiofor (1)

A 12 év rabszolgaságot a 2013-as filmfesztivál szezon császáraként emlegethettük, ugyanis a legjobb filmnek járó díjat bezsebelte az Oscar, BAFTA és a Golden-Globe gáláin is. Ejiofor Solomon Northup karakterével bizonyította zsenialitását. A fentebb is említett három nevesebb fesztiválon a legjobb férfi főszereplőért járó díjra jelölést kapott, amiből a BAFTA elismerését tudta megszerezni. A tavalyi férfi központi karakterek mezőnye nagyon erős volt, - Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey és Christian Bale - ezért kiemelkedő Ejiofor teljesítménye. Az általa formált hegedűművész melodrámája a rasszizmusról, rabszolgaságról és a "civilizált" ember oktatásáról szólt. Solomon hányattatott sorsa 12 éve gyönyörű tanmese volt a hitről, a kitartásról és az akaratról.

Luke - Az ember gyermeke (2006)

17651558-17651560-large

A közel jövőben játszódó brit disztópiában a forradalmárok megkérdőjelezhető csoportjának tagjaként majd később vezetőjeként vállalt mellékszerepet Ejiofor. Az Alfonso Cuaron által rendezett sci-fi drámában az egész női társadalom meddőségben tobzódnak. A globális kataklizmából eredő elnyomás zavargásokra és erőszakra készteti a felkelő embereket, hogy egy új remény eszméjében megváltsák a pusztuló világot. A film emlékezetes jelenetei mellett Luke karaktere kettős személyiségben játszott, a fekete antihős embertelen eszközökkel igyekezett elérni további világ romboló céljait.

Adrian Helmsley - 2012 (2009)

2012_interview_with_chiwetel_ejiofor_movie

Ronald Emmerich rendező szerint a világ sem tarthat tovább, mint ahogyan azt az ősi maják tudományos naptára elképzelte. A 2012-es évet övező világvége őrület kiváló okot adott egy katasztrófa blockbuster elkészítéséhez. Az Emmerich-féle apokaliptikus vízió kormányügynökét alakítja Ejiofor, aki a kiváltságos emberek megmentésén fáradozik. A megmosolyogtató világvége katasztrófafilm ha nem is a komolysága miatt lett emlékezetes, de Ejiofort közelebb terelte a hollywoodi produkciókhoz.

Huey Lucas - Amerikai gengszter (2007)

chiwetel_gangster

Ridley Scott igaz történeten alapuló fekete keresztapa gengszterfilmjében a Denzel Whasington vezette maffiacsalád sarjaként, Huey Lucas mellékszerepét álmodta a vászonra Chiwetel Ejiofor. A kábítószer kereskedelem és az illegális üzletek -  40 évvel ezelőtti - történeteit mesélték a fekete oldalról. A múltkorának elnyomása és rasszizmusa erőszakba kényszerít a feltörni vágyó családokat. A lassan építkező maffia eposz végigjárja a már klasszikus Coppola és Ford-féle zsánerfilmek létráját. A semmiből induló utcagyerek az alvilág királyává növi ki magát, de a törvény természetesen itt is - mint mindenhol - Russel Crowe szerepében közbeszól. Ejiofor családi drámája a kábítószer kereskedelem miliőjében, fűszerezve Ridley Scott vérprofi rendezésével emlékezetessé tette a mozit.

Bond 24 (2015)

20140407chiwetel-ejiofor

A 007-es kódjelű brit kém új kalandjaiban egy főellenség szereppel hozták hírbe Ejiofort. A 12 év rabszolgaság sikerének köszönhetően egyre több nagyobb költségvetésű produkcióban lett érdekelt. Főként a jövőre érkező James Bond mozi negatív karaktere lehet érdekes. Sam Mendes Daniel Craig-gel karöltve újra vászonra vinné a titkos ügynök macsó sztorijait. Ha a két évvel ezelőtti Skyfall zseniális  Javier Bardem nemezis karakterét hozza, akkor már boldogok lehetünk.

Megosztás facebookon