asdf

Aki túlélt egy lakatlan szigetet: Tom Hanks

Kevesen mondhatják el magukról, hogy túlélték a magányt egy lakatlan szigetet, hősi halált haltak a csatamezőn és még a Disney-t is megalapították. Talán már ebből a rövid felütésből is kiderült, hogy a mai napon az 58. születésnapját ünneplő amerikai sztár milyen színes „szerep palettát” válogatott össze azalatt a több évtized alatt, amit a színészi pályán töltött.

Forrest - Forrest Gump

Ha van olyan film, amit senkinek sem kell bemutatni, az a Forrest Gump. Az ominózus futós jelenet és a „Fuss, Forrest, fuss!” kiáltások mind-mind arany betűkkel kerültek be a filmtörténelem egyetemes enciklopédiájába. Az 1994-ben bemutatott film azon kevés alkotások közé tartozik, amiről vétek negatívan nyilatkozni. Bizonyára lehetne, mert olyan, hogy tökéletes film, nem létezik. A Forrest Gump-nak is meg vannak a maga hibái, de kit érdekel ez, ha mellette iszonyúan erős érzelem hurrikánt gerjeszt az emberben. Nem lehet megkérdőjelezni azt sem, hogy a show-t Tom Hanks lopta el. Az értelemi fogyatékos szerepében olyat varázsolt a vászonra, amit manapság már csak nyomokban lehet találni az amerikai filmekben. Minden nehézség, bántás és az élettől kapott pofonok ellenére kitartóan „futott” a célja fel. Pedig sem az akkori világ, sem pedig a mostani nem tolerálja eléggé az értelmi fogyatékosokat.  Erős alakítás volt ez egy olyan kiemelkedő színésztől, aki minden aspektusból megvizsgálta, majd komplex módon felépítette a figuráját. Nem csoda, hogy az Akadémia Golden Globe- és Oscar-díjjal jutalmazta a teljesítményét.

tomhanks_forrestgump

Miller kapitány - Ryan közlegény megmentése

Steven Spielberg és Tom Hanks eddig összesen három filmen dolgoztak együtt, ami mind-mind remekmű lett. A Kapj el, ha tudsz kiváló dramedy, a Terminál lélekemelő dráma, míg a Ryan közlegény megmentése hamisítatlan hősi eposz. A történt szerint Miller (Tom Hanks) és csapata egy „szép” napon új feladatot kap: ki kell menteniük a fogságba esett bajtársukat, Ryan-t. Csak, hogy ez az öngyilkos küldetés ellenséges vonalakon át vezet. Nem beszélve arról, hogy arra sem volt sok esély, hogy élve találják meg honfitársukat. Miller vezetésével és áldozat vállalásával sikeresen kirángatják Ryan-t a biztos halál árnyékából. Tom Hanks ezzel a szerepével egy újabb oldalát mutatta meg: a hőst. Meghozta azt a döntést, amit meg kellett hoznia, vállalva a tetteinek súlyos következményeit. Tom Hanks hazafias ábrázolása új alapokra helyezte a katonákról alkotott képet. Neki nem volt villámokat szóró pörölye vagy high-tech páncélzata, mégis hős volt. A maga hús-vér, esendő formájában. Ezért a szerepért Golden Globe - és Oscar-díjra is jelölték, ám ezúttal ezeket nem sikerült arany szobrokra váltania.

tomhanks_ryankozlegeny

Carl Hanratty - Kapj el, ha tudsz

Nem hiába választottam heti kedvencnek Tom Hanks egyik legjobb filmjét, a Kapj el, ha tudsz-ot. A dramaturgiailag kiválóan felépített dramedy forgatókönyve lehetőséget adott Tom Hanks-nak arra, hogy azt csináljon a vásznon, amit az ösztönei súgnak neki. Steven Spielberg óvó kezei mellett remekül építette fel Carl Hanratty - karakterét. Nagyon jól állt neki a karót nyelt, örökös munkakényszertől fűtött figura, aki bármit megtett volna azért, hogy nyakon csípje Leonardo DiCaprio-t. Hiába érte el a célját, még sem volt maradéktalanul elégedett. Felismerte azt, hogy nem egy bűnözött kapott el, csak egy elveszett fiút, aki rossz döntést hozott a rossz időben. Tom Hanks pedig nagyon szép keretet adott a karakterének. Az elején ugyan még unszimpatikus volt a körülményes, humortalan fickó, ám a végére legalább annyira megkedveltem, mint Frank Abagnale-t. Kihagyhatatlan film!

tomhanks_kapjelhatudsz

Chuck Noland - Számkivetett

Tom Hanks-nek is jutott karrierje során egy one man-show. Legalábbis félig-meddig. Erre a fajta filmtípusra az jellemző, hogy általában egy szereplős, azaz a főszereplőn kívül alig fordul meg más karakter a filmben. Ilyen volt a Legenda vagyok (Will Smith) és a Gravitáció (Sandra Bullock). Általában azért nehéz műfaj ez, mert nincs közjáték a szereplők között. Nincs kivel összejátszani, pedig a színészet is egyfajta csapatsport, ahol az egyéni eredmények mellett az számít a legtöbbet, hogy együtt milyen felejthető vagy felejthetetlen alkotást tudnak letenni az asztalra. Nem beszélve arról, hogy így a felelősség is több ember vállán oszlik meg. Ám Tom Hanks Számkivetett c. filmje – amin erősen hajaz Robinson Crusoe-ra – egyes egyedül az Oscar-díjas színész képességein múlott. Szerencsére maximálisan sikerült helytállnia. A játéka olyan volt, mintha egy díjnyertes bármixer összekeverte volna a legjobb italokat. Egy kis őrület ebből, egy kis magány abból, a tetejére öntsünk még két deci humort és voálá: megszületett Tom Hanks egyik legjobb „koktélja”. A színész zsenialitása akkora teljesedett ki igazán, amikor a lakatlan szigetről „megszökve” visszatért a civilizációba, a normális életébe. Abba az életébe, ami csupán menekülő volt számára az elviselhetetlen magányból. Mert amit keresett, az nincs többé és nem is lesz sosem. Nem hiába kapta meg ezért a szerepért a legjobb drámai színésznek járó Golden Globe-díjat. Csupán azt sajnálom, hogy az Oscar-jelölését végül nem sikerült díjra váltania.

tomhanks_szamkivetett

Joe Fox - A szerelem hálójában

A sok drámai szerep után álljon itt egy könnyedebb darab. Ezúttal Meg Ryan partnereként a szerelem oltáránál áldozott. A szerelem hálójában az a fajta film, ami a félreértett szituációk gyökeréből merítkezik. Mai szemmel talán lerágott csontnak tűnhet ez a komédia, ám akkora egészen formabontónak számított. Az alapkonfliktus a következő: adott két könyvesbolt tulajdonos, aki szüntelenül harcolnak egymással a területükért, a megélhetésükért. Miközben tudtukon kívül egy internetes oldalnak köszönhetően egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A beszélgetésből szerelem szövődik, a szerelem pedig fényt derít a „szörnyű” igazságra. A szerelem hálójában egy Tom Hanks kaliberű színésznek nem jelent túlságosan nehéz feladatot, mégis alázatosan nyúlt a karaktere felé, olyannyira, hogy Meg Ryan-nel az oldalán még egy tipikus vígjáték klisét is sikerült úgy feldíszíteniük, amiből nem egy ronda giccs, hanem valódi ékszer lett.

tomhanks_aszerelemhalojaban

Robert Langdon - A Da Vinci-kód

Dan Brown bestselleréből készült filmet óriási várakozás előzte meg. Nem csak a magával ragadó történet miatt, hanem azért, mert Tom Hanks elvállalta a főszerepet, akinél alkalmasabb színészt nem is találhattak volna a szerepre. Bár Ron Howard rendezése végül nem győzte meg sem a nézőket, sem a kritikusokat, de arra mégis jó volt, hogy feltárja Tom Hanks eddig ismeretlen arcát, hiszen előtte nem játszott kalandfilmben. Arról, hogy a film minősége végül meg sem közelítette a könyvét, egyáltalán nem Tom Hanks tehet. A Forrest Gump sztárja megtett mindent annak érdekében, hogy kellemes perceket okozzon a rajongóknak. Ami Robert Langdon megformálását illet: ezt a feladatot maradéktalanul teljesítette. A fizimiskájából illetve a Tom Hanks-ből szüntelenül áradó intelligencia „párlata” miatt – az egyik legintelligensebb színész az álomgyárban - tökéletesen passzolt a szimbólum kutatóhoz. Elhittem neki, hogy valóban ez a szakterülete és minden, amit mond, azt nem a szövegkönyvből magolta be, hanem ténylegesen tudja is. A Da Vinci-kód után 2009-ban az Angyalok és démonokban újra felölthette Robert Langdon karakterét. Igaz, a második kaland már pénzügyi szempontból sem közelítette meg az első rész eredményeit. A stúdió és Tom Hanks azóta sem hagyott fel Dan Brown könyveivel: a tervek szerint 2015-ben érkezhet az Inferno könyvadaptációja.

tomhanks_davincikod

Viktor Navorski - Terminál

Több szempontból kifolyólag is helye van a Terminálnak Tom Hanks születésnapi válogatásában. Egyrészt, mert Steven Spielberg egyik utolsó olyan filmje, aminek valóban szíve és lelke van. Másrészt, mert Viktor Navorski szerepe voltaképpen Tom Hanks jutalomjátéka volt. Harmadrész pedig olyan egyedülálló történetet mesélt el, ami még a mai napig is simán megállná a helyét. A sztori szerint Viktor Navorski szülőföldjén háború dúl, ami miatt az országa tulajdonképpen egy időre megszűnik létezni. Tom Hanks karakterének útlevele így érvényét veszti, emiatt nem tud belépni az Álmok Földjére, pedig ezt mindennél jobban akarja. És nem azért, hogy megnézze a szokásos turista látnivalókat, hanem mert komoly célja van. Viktor Navorski nem adja fel, eltökélte, hogy addig vár, amíg legálisan be nem léphet az országba. Ennél fogva a reptér lesz új otthona. Kicsit olyan érzete volt az egész, mint amikor az ember először költözik el a szülői házból egy idegen, ismeretlen városba vagy országba. Szép lassan, fokozatosan tanulta meg azt, hogy hol fürödhet, hol aludhat, hol szerezhet pénzt. Mert bizony még egy reptéren is bőven akad munkalehetőség, csak keresni kell. Tom Hanks olyannyira eggyé vált Viktor Navorski-val, hogy érezni lehetett rajta: egy kicsit a kétszeres Oscar-díjas színész is elveszett. Együtt, kéz a kézben fedezték fel az új, szokatlan életforma nyújtotta lehetőségeket. Együtt éltek meg elképesztő mélységeket és hihetetlen magasságokat. A Terminál egy nagy betűs film, ami egyszerre siratatja és nevetteti meg a nézőit. 

tomhanks_terminal

Megosztás facebookon