asdf

2018 legjobb filmjei női szemmel

Az idei év filmes kínálata számomra nem volt olyan kiemelkedő, mint a tavalyi, de azért 2018-ban is voltak nagy kedvencek és a Top10-es listámat kibővítettem plusz egy örök kedvenccel.

Ebben az évben tagadhatatlanul a Bosszúállók - Végtelen háború-t és a Halloween-t vártam a legjobban. A Marvel nagyszabású mozija egyszerre volt lenyűgöző, meghökkentő és emlékezetes, amiben hőseink egy tekintélyes, ám sokoldalú ellenséggel vették fel a harcot, aminek még nincs vége. Eddig is nagy várakozás övezte a Bosszúállók-filmeket, de a Végtelen háború után dühösen, de annál jobban számolom a napokat. A Halloween sajnos nem ütött akkorát, mint vártam, de azt leszögezhetem, hogy ez a legjobb folytatás, amit láttam. A legnagyobb meglepetést a Ready Player One okozta számomra, mert a gamer világ sosem vonzott, de ez a film sokkal több annál, sőt! Pazar és minőségi mozis élmény volt. Az én listámon az idei év legbájosabb mozija a Viszlát, Christopher Robin volt, amely egy keserédes és mégis csupa szív film, amelynek a képi világa mesésen káprázatos. A Három óriásplakát Ebbing határában nagyon eredeti és szórakoztató volt, amit a kiváló szereposztásnak és karaktereknek köszönhetünk leginkább. A forgatókönyv zseniális, elképesztő történettel és érzelmi hullámvasúttal. A legszebb mozis élményem pedig a 30 éves Cinema Paradiso volt. Elképesztően jó érzés volt megnézni széles vásznon egy olyan filmet, ami nem csupán szívmelengető, de ha ugyanolyan szenvedéllyel rajongsz a filmekért, ahogy a főszereplő kisfiú, akkor igazi katarzis élmény nyújt!

bestof2018-mozistar

Íme az én 2018-as mozis Top 10+1-es listám (hazai bemutatók időrendjében):

VISZLÁT, CHRISTOPHER ROBIN (12)

Magyarországi bemutató: 2018. január 11.

Rendezte: Simon Curtis
Főszereplők: Margot Robbie, Domhnall Gleeson, Kelly Macdonald, Phoebe Waller-Bridge, Alex Lawther, Stephen Campbell Moore
Hazai forgalmazó: ADS Service

Micimackó bájos történeteit milliónyi gyerek hallgatja még ma is csodálattal, de a felnőtt szíveket is megdobogtatja a sok kedves kis történet. Christopher Robin gyermekkori játékai ihlették meg apját, A.A. Milnét ennek a varázslatos világnak a megalkotására. Az elsöprő nemzetközi sikert elérő könyvsorozat megnyugvást és reményt vitt a brit otthonokba az Első Világháborút követő években.

HÁROM ÓRIÁSPLAKÁT EBBING HATÁRÁBAN (16)

Magyarországi bemutató: 2018. január 25.

Rendezte: Martin McDonagh
Főszereplők: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish
Hazai forgalmazó: Forum Hungary

Hónapok teltek el Mildred Hayes (az Oscar-díjas Frances McDormand) lányának meggyilkolása óta, ám a tettes azóta sem került elő. A nő most vakmerő lépésre szánja el magát: kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek (az Oscar-díjra jelölt Woody Harrelson). Miután egy másik rendőr, az egyszerű és erőszakra hajlamos Jason Dixon (Sam Rockwell) is beleártja magát az ügybe, a viszony Mildred és az ebbingi hatóság közötti egyre inkább elmérgesedik.

SZÓLÍTS A NEVEDEN (16)

Magyarországi bemutató: 2018. február 8.

Rendezte: Luca Guadagnino
Főszereplők: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel
Hazai forgalmazó: InterCom

Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio (Timothée Chalamet), a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában meg kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. Buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek? Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer) érkezik, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, nem tudni mit akar. Ez a nyár más, mint a korábbiak. Boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt.

READY PLAYER ONE (12)

Magyarországi bemutató: 2018. március 29.

Rendezte: Steven Spielberg
Főszereplők: Tye Sheridan, Simon Pegg, T.J. Miller, Mark Rylance
Hazai forgalmazó: InterCom

A valóságban nincs semmi jó. Szerencsére nem is kell törődnünk vele. 2044-ben már mindenkit beszippant a világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta avatárjával vehet részt: és nem szembesül semmi rosszal, ami a játékon kívül várná. Amikor az OASIS-t feltaláló és a céget alapító James Halliday meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés gazdagságot nyerhet. Wade 18 éves, és az egész életét a játékban töltötte. Nekivág a kalandnak, és nem törődik vele, hogy az élete a tét. De nemcsak az, amelyiket a játék számára használ... hanem a valódi is.

BOSSZÚÁLLÓK - VÉGTELEN HÁBORÚ (12)

Magyarországi bemutató: 2018. április 26.

Rendezte: Joe Russo, Anthony Russo
Főszereplők: Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Chris Pratt, Elizabeth Olsen, Vin Diesel, Zoe Saldana, Chris Hemsworth, Chris Evans, Paul Rudd, Mark Ruffalo, Paul Bettany. Tom Holland, Tom Hiddleston, Josh Brolin
Hazai forgalmazó: Forum Hungary

Mialatt a Bosszúállók és szövetségeseik tovább védelmezik a világot az egy hősnek túl nagy veszedelmektől, egy új fenyegetés bukkan fel a kozmosz árnyékából: Thanos. A becstelen intergalaktikus zsarnok célja, hogy összegyűjtse a 6 darab, elképzelhetetlen erőt hordozó végtelenség kövét, és arra használja őket, hogy az egész valóságra rákényszerítse ördögi akaratát. A Bosszúállók minden eddigi harca ehhez a pillanathoz vezette őket – a világ sorsa és saját létezésük soha nem volt még ennyire bizonytalan.

DEADPOOL 2. (16)

Magyarországi bemutató: 2018. május 17.

Rendezte: David Leitch
Főszereplők: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Josh Brolin, Brianna Hildebrand, Karan Soni, Julian Dennison, Jack Kesy, T.J. Miller
Hazai forgalmazó: Forum Hungary

Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család, a barátság és az íz(le)lés fontosságát - s így újra ínyére lesz a kalandozás, sőt még a Világ Legjobb Szeretőjének járó, áhított bögrét is kiérdemli.

HALLOWEEN (18)

Magyarországi bemutató: 2018. október 25.

Rendezte: David Gordon Green
Főszereplők: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Virginia Gardner, Will Patton, Nick Castle, Andi Matichak, Jefferson Hall, Toby Huss, Rhian Rees, Miles Robbins
Hazai forgalmazó: UIP-Duna

Jamie Lee Curtis visszatér Laurie Strode ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki azóta kísérti, amióta éppen hogy sikerült elmenekülnie előle egy halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt.

A horrormester John Carpenter az executive producere és kreatív konzultánsa a nagysikerű horror-sorozat legújabb részének, a producer pedig Jason Blum (Tűnj el!, Széttörve, Parajelenségek). Carpenter klasszikusa ihlette a történetet, melyet David Gordon Green és Danny McBride írtak, és Green volt a rendező.

BOHÉM RAPSZÓDIA (12)

Magyarországi bemutató: 2018. november 1.

Rendezte: Bryan Singer, Dexter Fletcher
Főszereplők: Rami Malek, Mike Myers, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Lucy Boynton, Tom Hollander
Hazai forgalmazó: Forum Hungary

A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb koncertjét adják. A Queen nem csupán zenekar, hanem egy család is volt, s máig megihletik a kívülállókat, az álmodozókat és a zene szerelmeseit.

A GRINCS (6)

Magyarországi bemutató: 2018. december 6.

Rendezte: Pete Candeland, Yarrow Cheney
Főszereplők: Grincs (hang)-Benedict Cumberbatch, Donna Lou Who (hang)-Rashida Jones, Groopert (hang)-Tristan O'Hare, Izzy (hang)-Scarlett Estevez, The Mayor of Whoville (hang)-Angela Lansbury, Cindy Lou Who (hang)-Cameron Seely
Hazai forgalmazó: UIP-Duna

Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mindenféle találmánnyal és szerkentyűvel, melyek a házigazda mindennapi kényelmét szolgálják, így a Grincs csak akkor látja szomszédait Kifalván, amikor kifogy az élelemből. Kifalva minden évben karácsonykor megzavarja hősünk magányát az évről évre egyre nagyobb, fényesebb és hangosabb ünnepléssel. Amikor a Kik bejelentik, hogy idén háromszor nagyobb lesz a karácsony, a Grincs rájön, hogy csupán egy módon biztosíthatja a csendet és a békességet: el kell lopnia a karácsonyt. Úgy dönt tehát, hogy Mikulásnak adja ki magát, sőt, terveihez csapdába ejt egy nyafka rénszarvast is, hogy legyen, aki húzza a szánját. Eközben odalent Kifalván Cindy-Lou Ki, egy kislány, akiben túlcsordul a karácsonyi vidámság, a barátaival azt tervezi, hogy csapdába ejti a karácsonyi köreit rovó Mikulást, hogy megköszönhesse neki a sok segítséget, amit túlterhelt édesanyjának nyújt. Ahogy közeledik a karácsony, félő, hogy a jó szándékú terv ütközni fog a Grincs jóval ármányosabb ügyködésével...Vajon Cindy-Lounak sikerül végre találkoznia a Mikulással? És vajon sikerül-e a Grincsnek egyszer s mindenkorra elnémítani a Kik karácsonyi jókedvét?

PÓKEMBER - IRÁNY A PÓKVERZUM (12)

Magyarországi bemutató: 2018. december 13.

Rendezte: Rodney Rothman, Peter Ramsey, Bob Persichetti
Főszereplők: Miles Morales / Spider-Man (hang) -Shameik Moore, Jefferson Davis (hang)-Brian Tyree Henry, Gwen Stacy (hang)-Hailee Steinfeld, Peter Parker / Spider-Man (hang)-Jake Johnson, Kingpin (hang) -Liev Schreiber, Aaron Davis (hang)-Mahershala Ali
Hazai forgalmazó: InterCom

Ismerik Miles Moralest? Nem sokkal azután, hogy Peter Parker ellen összefogtak legnagyobb ellenségei, Doktor Octopus, Homokember, Electro, Kraven és a Keselyű, és hatalmas csatában legyőzték, egy átlagos amerikai srácot újra megcsípett egy genetikailag módosított pók. Miles fekete és spanyol szülők gyereke, átlagos, békés családban él, bár az egyik nagybátyja bűnöző…És még az eredeti pókembernél is több különleges képességgel rendelkezik: ha akar láthatatlanná válik, az érintése bénító hatású. De ellenségei is vannak. Köztük a legveszélyesebbet Skorpiónak hívják.

Pókember ezúttal animációs film formájában kel új életre, megszületése körül a Jump Street-filmeket rendező, valamint a Derült égből fasírt- és a LEGO-filmeket író kiapadhatatlan humorú, és minden meglepő ötletre kész páros, Chris Miller és Phil Lord bábáskodtak.

+1 CINEMA PARADISO (12)

Magyarországi bemutató: 2018. november 22.

Rendezte: Giuseppe Tornatore
Főszereplők: Philippe Noiret, Salvatore Cascio, Marco Leonardi, Jacques Perrin, Enzo Cannavale
Hazai forgalmazó: Cinenouvo

A film készültének 30. évfordulóján, felújított digitális kópiáról ismét mozikba kerül a legendás film! A kis Salvatore rajong a filmekért. Ha csak teheti, minden idejét a moziban tölti. A Cinema Paradiso az otthona, itt tölti az időt legszívesebben. A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része. A folyton ott tüsténkedő fiú különös barátságot köt a mozigépésszel, Alfredóval, aki tanácsokkal látja el a szerelemről, és az élet nagy dolgairól. Salvatore a Cinema Paradisóban segít a mozigépésznek egészen addig a napig, amikor a mozit tűzvész pusztítja el…
Változatos volt a 2018-as mozis év! Nem volt egyszerű összeállítani ezt a top 10-es listát, mert szívem szerint több filmet bele írtam volna, de akkor az már nem toplista lenne. Imádom a filmeket, imádom, hogy hatással vannak rám, imádom, mert kikapcsol és mozizni jó! Szóval jöhet 2019, szuper jó filmekkel! Gyere április, nagyon várlak! ♥
Megosztás facebookon