asdf

Ridley Scott a Gladiátor II-vel koronázhatja meg életművét

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: UIP-Duna
Napjaink egyik legsikeresebb filmes mesterét tisztelhetjük Sir Ridley Scott-ban, bár munkássága meglehetősen egyenetlen, a korszakos remekművek feledhető iparosmunkákkal váltakoznak benne.

Ridley Scott számos filmjének presztízse ellenére nem volt mindig a kasszasikerek kedvence, de a közelgő Gladiátor II. folytatja az ikonikus angol filmrendező legújabb sikertrendjét. A ScreenRant áttekintette az utóbbi néhány év Scott-filmjeit, és arra jutott, hogy javuló tendencia figyelhető meg, és a rendező az egyre nagyobb sikerek után a hamarosan látható Gladiátor II-vel érhet fel a csúcsra.

Az eredeti Gladiátor nem csak Oscar-díjakkal tarolt, hanem a kasszáknál is sikeres volt és több mint 500 millió dolláros bevételt hozott, mindössze 100 millió dolláros költségvetésből. Azóta Ridley Scott történelmi eposzai a kasszáknál nem jeleskedtek kimagasló bevétellel: a Mennyei királyság, a Robin Hood és az Exodus: Istenek és királyok nem tudták megközelíteni a Gladiátor magasságait. A Gladiátor II. azonban több mint 20 évnyi reményt és várakozást kelt.

Ridley Scott legutóbbi három filmje javította elődjei bevételi eredményeit, így 2020 óta folyamatosan felfelé ívelő tendenciát mutat. A 2021-es Az utolsó párbaj középkorban játszódó dráma volt, a kritikusoknak tetszett, a közönségnek viszont kevésbé, mert 100 millió dolláros költségvetés és sztárparádé mellett alig több mint 30 milliót hozott. Gucci-ház című dráma már jobban teljesített, 75 millióba került és 166 millió lett az összbevétel. A következő, monumentális opusz, a Napóleon 220 milliót könyvelhetett el, ami szép eredmény, de 150-200 milliós költségvetése mellett ezt relatív fiaskónak tekintik filmipari berkekben.

paul-mescal-ridley-scott
Fotó: Paul Mescal és Ridley Scott a Gladiátor II. forgatásának végén (Yahoo)

Gladiátor II-höz azonban nagy reményeket fűznek a szakértők. Nem csupán azért, mert az ókorban játszódik, hanem mert mozis szempontból is történelmet írt: az első rész 24 évvel ezelőtti óriási sikerét senki nem feledi. Ennek köszönhetően a Gladiátor II-nek beépített közönsége van, a nézők korábbi és új generációi el fognak menni a moziba, hogy részesei legyenek a kardos-szandálos hősök legújabb kalandjainak. Az első vetítések beszámolói alapján tudni lehet, hogy Scott tisztában volt a közönség fokozott elvárásaival: a folytatás minden értelemben több és nagyobb, mint az első rész, nem csupán felemelő hőstörténet, hanem eget-földet rengető eposzi látványosság, amely a klasszikus Hollywood grandiózus produkciót idézi meg.

A ScreenRant arra jut, hogy Scott a Gladiátor II-vel koronázhatja meg életművét. Legnagyobb üzleti sikerét a 630 milliót hozó Mentőexpedíció-val aratta, és az új opusznak komoly esélye van arra, hogy messze túlszárnyalja ezt az eredményt.

Gladiator II – Hazai bemutató: 2024. november 21.

Megosztás facebookon