asdf

Mel Gibson interjú a Karlovy Vary filmfesztiválról

  • Szerző: Medve Pál
A hétvégén megrendezett Karlovy Vary cseh filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták Mel Gibsont. A filmfesztivál kedvenc rendező, színész és producer az elismerés átvétele után nyilatkozott a jövőbeli filmes projektjeiről, és napjaink filmkészítés szokásairól is.

A történelmi mozik császára újra a kamerák mögé állna. Icon Productions produkciós cégével jegyezte azokat a ma már kultikus mozikat, mint Az arcnélküli ember, A passió, A rettenthetetlen és az Apocalypto.   2006-os az inkvizíció eljövetelét bemutató Apocalyto óta nem rendezett, azonban a színészi munkássága nem szakadt meg. A tavaly a Robert Rodriguez-féle expolitation rettenet Machete gyilkolban játszott, idén pedig Sylvester Stallone nemeziseként köszönthetjük a Feláldozhatók harmadik epizódjában.

Mel+Gibson+Opening+Ceremony+49th+Karlovy+Vary+sn9K79feEf3l

A képernyők után a vissza a kamera túlsó végére. A rendezői és színészi ciklus folyamatosan változik Gibson karrierjében. Ha éppen a székből dirigál, akkor más stúdiók produkcióinak szerepeit rendre visszautasítja. Az életmű díj (Kristály Glóbusz) átvétele után elmondta, hogy "újra rendezni szeretnék". Konkrétumokat még nem árult el a Rettenthetetlen címszereplője, de annyit még hozzátett, hogy "sok ötletem van ami megvalósításra vár - valószínűleg ismét történelmi projektek". A klasszikus direktori formát követve Gibson filmjeinek elkészítése éveket ölel fel. A korhű, 50-es 60-as évek monumentális méretű filmkészítés jellemzi az ő stílusjegyeit is. Óriási szabad területeket használ és kedveli a nagy embertömegeket megmozgató szcénákat is. Ezen stílusa miatt az Oscar-díj is kedveli a munkásságát.

Gibson beszélt a finanszírozási ügyletekről is. "Mióta már nem vagyok tagja az Icon Productions-nek, más filmstúdiók producereit kell megkeresnem az új filmjeim megvalósításához". Mint fentebb is említettem konkrét forgatókönyvek még nincsenek, de a rendező annyit elárult, hogy szívesen készítene filmet kevés dialógussal, inkább a vizualitásra és az emberi érzelmekre helyezve a hangsúly. Egy "silence is cinema" koncepciót követve egy merészebb, stílusos alkotás üdeszínfoltként tűnne ki az egyre jobban szürkülő blockbusterek kavalkádjából.

 riggsweapon-lethal-weapon-36868619-800-527

Az elmúlt húsz éve meghatározó rendezői egyre jobban kacsingatnak a TV képernyők felé. Guillermo Del Toro, Coen fivérek és sok-sok nevesebb direktor a kisképernyőkön igyekszik megvalósítani azt amit a profitorientált hollywoodi producerek túl merésznek, stílusosnak és egyedinek tartanak. Gibson elmondása szerint a "TV világa történelmi változáson megy keresztül, ugyanis egyre több nagyjátékfilmes jegyző pártol át  a sorozatok világába". Napjainkra egy sokkal szabadabb műfajjá nőtték ki magukat a szériák,  több alkotói szabadságot adnak, a játékidő is kötetlenebb, csak a  költségvetés szabhat gátat, de ez egy kreatív rendezőnek soha nem akadály.   

Az interjúja végén még azt az infómorzsát elhintette, hogy "szívesen dolgoznék újra együtt Richard Donner-rel", talán egy Halálos fegyver széria folytatáson. A kultikus akció-vígjáték trilógia volt Gibson ajánlólevele a csillagok közé. Jó lenne újra látni a régi nagy klasszikust új feldolgozásban, amúgy is évek óta divatja van a folytatásoknak, remakeknek  és rebootoknak.

Megosztás facebookon