asdf

Megkezdődött a 11. CineFest Miskolcon

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: CineFest
A szakma és a közönség nagy érdeklődése közepette vette kezdetét tegnap a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amely szeptember 20-ig várja majd a filmszakma hazai és nemzetközi képviselőit, valamint a közönséget, akik nemcsak ingyen tekinthetik meg a filmeket, de a film megtekintése után leadott szavazataikkal a közönségdíj odaítéléséhez is hozzájárulhatnak.
A miskolci Művészetek Házában tartott ünnepélyes megnyitó keretében a fesztivál igazgatója, Bíró Tibor, a kultúráért felelős államtitkár Hoppál Péter, Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. ügyvezető igazgatója, valamint Csöbör Ágnes országgyűlési képviselő asszony tartott rövid beszédet, amelyben mindannyian kiemelték a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál eddigi eredményeit, népszerűségét, valamint azt a tényt, hogy a fesztivált nemcsak Miskolcon, de Magyarországon is egyedülálló, kiemelkedő rendezvényként tartják számon.
cinefest_birotibor
cinefest20140912_0173
Hoppál Péter azt is hozzátette, ahogy eddig is, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma továbbra is támogatást kíván nyújtani a fesztivál számára. Az ünnepélyes megnyitón a zsűritagok is bemutatásra kerültek: a nemzetközi zsűri elnöke Alfredo MAYO, a legendás spanyol operatőr, Fernada Silva, a portugál Festroia Fesztivál szervezője, Olivier Gérard francia rendező, Jan Schulz-Ojala német filmkritikus, Sandeep Marwah, India vezető filmproducere, a Noida Film City, a Marwah Filmstúdió és az Ázsiai Film és Televíziós Akadémia alapítója, Lakatos Róbert rendező, Anu-Laura Tuttelberg, az észt animáció kiemelkedő képviselője, Oliver Stangl, osztrák dokumentumfilmes és újságíró, valamint Pap Ferenc operatőr.
cinefest20140912_0341
Az ökumenikus zsűri tagjai Vanessa Locke német színésznő-rendezőnő, Gebauer Szabolcs, a Duna Televízió Kulturális és Filmműsorok Főszerkesztőségének producer-szerkesztője, Ana Lanuza, spanyol kommunikációs szakember. A FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének tagjai közül pedig Andrzej Fogler, Pierre-Yves Roger, Molnár Anna Judit, valamint a FICC zsűri tagjaiként Ulrich Gábor, Konrad Domaszewski és David Miller szavaznak majd a 
versenyfilmekre. 
cinefest20140912_0246
A fesztivál nyitófilmjét, Aaron Katz és Martha Stephens Land Ho! című alkotása nagy sikert aratott a jelenlévők körében. A zsűritagokat a miskolci Polgármesteri Hivatalban tartott fogadáson Miskolc város polgármestere, Dr. Kriza Ákos köszöntötte. 
 cinefest20140912_0065
A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik. A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje. A fesztivál történetében rekordszámú, több, mint 200 filmet láthatunk idén. A versenyprogramban szerepelnek többek között angol, svéd, izlandi, kazah, izraeli, kanadai, kolumbiai, brazil, török, svéd, német, spanyol, dán, ciprusi, kubai, orosz, olasz és román filmek. 
cinefest20140912_0046
A Versenyprogramban 20 nagyjátékfilm, 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm, 19 animációs film, a Kitekintő szekcióban 8 nagyjátékfilm, a Szlovák Animáció napján 33 animációs film, a Made by Spain program keretében három, Magyarországon még nem vetített fesztiváldíjas alkotás, a Made in India program keretében egy új indiai film kerül bemutatásra. Emelletta Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál partnerfesztiváljainak bemutatkozása keretében 61 rövidfilm, az amerikai független filmeket forgalmazó Sundance Channel-nek köszönhetően 4 nagyjátékfilm, az egyéb kapcsolódó szakmai programok és retrospektívek keretében további 18 film kerül vetítésre.
Megosztás facebookon