asdf

Átadták a CineFest díjait - Zsigmond Vilmos is átvette az életműdíjat

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: CineFest
A 11. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Ünnepélyes Díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette a CineFest – életműdíjat.
cinefestkozos
A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. 
 
Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik. 
cinefestzsigmondkep
Az idei CineFest Életműdíjat Zsigmond Vilmos személyesen vette át Bíró Tibor fesztiváligazgatótól és Dr. Kriza Ákos polgármestertől. Az Oscar-díjas operatőrt a közönség vastapssal köszöntötte, aki meghatódottan vette át az elismerést. Elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Miskolcon vehetett át díjat és hozzátette, nagyon jól érezte 
magát a városban, ahova mindenképpen szeretne még visszatérni. Ezek után kerültek kiosztásra a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjai, amelyek közül a két nagyjátékfilm, a dokumentumfilm, a kisjátékfilm fődíjakat és a közönségdíjat a rendezők személyesen vették át.
cinefestrokbicek
 Pressburger Imre díj:
 
Osztályellenség/ Class Enemy
 
Rendező/Director: Rok BICEK 
 
A díjat Osztályellenség (Class Enemy) című filmjéért Rok BICEK nyerte. Az Osztályellenség – az első film, ami lenyűgöző egységet mutat abban, hogy kvalitásos tud lenni mind forgatókönyv, mind rendezés mind pedig a színészi játék tekintetében. Olyan fontos kortársproblémára irányítja rá a figyelmünket, amely a szülő-gyermek-tanár hármasság hétköznapi viszonyában jelentkezik. A film rámutat arra, hogy bár egy világban élünk és a nyelvünk is azonos, sokszor mégis nehezen értjük meg egymást.
cinefestreiszgabor
 Zukor Adolf díj:
 
VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/For Some Inexplicable ReasonRendező/
 
Director: REISZ Gábor 
 
A díjat VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For some inexplicable reason) című filmjéért Reisz Gábor kapta. A zsűri olyan filmnek adta ezt a díjat, ami a filmközlésben valami nagyon eredetit és frisset tudott mutatni. És azért is ez a film kapja a díjat, hogy ezzel is bíztassuk a fiatal rendezőket arra, hogy használják a mozi varázserejét és változtassák a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává, anélkül, hogy bárkiből is gúnyt űznének.
 
Dargay Attila díj:
 
Tehén a tejesbögrémben/My Milk Cup Cow
 
Rendező/Director: Yantong ZHU
 
A Tehén a tejesbögrémben (MyMilkCupCow) című filmjéért Yantong ZHU kapta az elismerést. A film költői módon meséli el egy apa és lánya megható történetét. A film alkotója kiváló érzékkel választotta meg a filmes technikát. A néző könnyedén azonosul a filmben szereplő kislány fantáziáival és emlékeivel, ahogyan az visszagondol édesapjával töltött gyermekkorára. A rendező nem tud jelen lenni, ezért a díjat eljutatjuk számára.
cinefesthalaszgloria
 Legjobb dokumentumfilm:
 
Dr. Lala
 
Rendező/Director: HALÁSZ Glória
 
A zsűri a Legjobb Dokumentumfilm díját Halász Glória Dr. Lala című filmjének adta. A film letisztult filmes eszközökkel mutatja be egy bohócdoktor munkáját, aki azon igyekszik, hogy a gyermekek egy időre megfeledkezzenek betegségükről és arra bíztatja őket, hogy próbálják azt legyőzni. A film arra tanít meg minket, hogy még a legnehezebb körülmények között is viszonyuljunk pozitívan az élethez. 
 cinefestguylichtenstein
Legjobb kisjáték- és kísérleti film:
 
Születésnapi ajándék/Birthday Present
 
Rendező/Director: Guy LICHTENSTEIN
 
A Legjobb Kisjáték- és Kísérleti Film díját a zsűri Guy Lichtenstein Születésnapi ajándék (BirthdayPresent) című filmjének ítélte. Egy izraeli férfi és egy osztrák nő futó viszonyán keresztül a rendező igen érzékenyen ábrázolja a két szereplő életfelfogása közötti különbséget és a kulturális másságot, amelyen nehéz felülemelkedni. A film ezen túl még is képes, hogy nagy részletességgel ábrázolja Jeruzsálem városának különböző arcait.
cinefestpatrick
 Közönségdíj:
 
Parador Húngaro
 
Rendező/Director: Patrick ALEXANDER, Aseneth Suarez RUIZ
 
Nemzetközi Ökumenikus Zsűri:
 
Csajkor/Girlhood
 
Rendező/Director: Céline SCIAMMA
 
A SIGNIS és az Interfilm tagjaiból álló ökumenikus zsűri a díját CSAJKOR (Girlhood) című filmjéért Céline SCIAMMA kapta. A film egy olyan erős, fiatal női karaktert mutat meg a nézőknek, aki még egy egyébként reménytelen helyzetben is képes remélni. Bár körülményei, például a szegénység és az őt körülvevő erőszak, arra kényszerítik, hogy rossz döntéseket hozzon, a lány hű marad önmagához és sosem veszíti el a képességét, hogy különbséget tegyen jó és rossz között. Végül győzedelmesen kerül ki személyes küzdelmeiből és megtalálja a helyét az életben. A filmben látottak számos, a világban élő kisebbségi csoportra igazak, így az itt alkalmazott feloldás is kiutat mutathat számukra.
 
FIPRESCI díj:
 
Mommy 
 
Rendező/Director: Xavier DOLAN
 
A FIPRESCI zsűritagjai (MolnárJudit Anna, Magyarország; Andrzej Fogler, Lengyelország és Pierre Yves Roger, Franciaország) egyhangúan úgy döntöttek, hogy a legjobb nagyjátékfilm díját Mommy című filmjéért Xavier Dolan kapja ávollétében. A film lenyűgöző erejű üzenete az, hogy mindenki készüljön fel az élete során felmerülő problémákra és igyekezzen megbirkózni azokkal. Ez az üzenet pedig azért tud ilyen erővel hatni, mert a filmet magát is tökéletesség jellemzi, beleértve ebbe a csodálatos színészi játékot is.
 
FICC (Nemzetközi Filmklub Szövetség) díj:
 
Osztályellenség/ Class Enemy
 
Rendező/Director: Rok BICEK
 
A zsűri a Don Quijote díjat az Osztályellenség (Class Enemy) című filmnek ítélte, mely két generáció konfliktusának hatásos ábrázolásáért, a didaktikus hangértés kiváló operatőri munkáért érdemelte ki a zsűri döntését, valamint azért, mert felhívja a figyelmünket arra, hogy a bevett intézményrendszer győzelemre törekszik, bármi áron.
Megosztás facebookon