asdf

Eddie Redmayne lenyűgöző átalakuláson ment keresztül

Eddie Redmayne idén februárban Oscar-díjat nyert és a kritikusok elismerését is sorra bezsebelte. A mindenség elmélete c. (The Theory of Everything) filmben Stephen Hawking-ot alakította, amivel berobbant Hollywood-ba.

Felülmúlhatatlan teljesítményét követően nem meglepő, hogy egy provokatív szerep megtestesítésére kérték fel a színészt. Eddie Redmayne ezúttal Lili Elbe bőrébe bújik, aki az első olyan transz nő, aki az 1920-as években nemváltó műtéten esett át. Az életrajzi film feltárja Lili Elbe életét és Gerda Wegener festővel való viszonyát. Hollywood-ban már elég régóta tervezték, hogy megvalósuljon a film, de korábban mindig két színésznőt választottak a főszerepre, először Charlize Theron és Nicole Kidman merült fel, majd Gwyneth Paltrow-t és Marion Cotillard-ot szemelték ki az elmúlt 10 évben, illetve a rendező személye is folyamatosan változott.

eddie_redmeyne_d_girlDavid Ebershoff 2000-es regényét Tom Hooper (A király beszéde, Nyomorultak) rendezi. A főszerepben Eddie Redmayne (A nyomorultak, A mindenség elmélete, Jupiter felemelkedése), és a tehetséges Alicia Vikander (Ex Machina, Anna Karenina, Az U.N.C.L.E. embere). A dán lány (The Danish Girl) első hivatalos plakátjai napvilágot láttak:eddierAz Oscar gyanús filmet 2015. november 27-én mutatják be néhány amerikai moziban. A világpremiert a Velencei Filmfesztiválon, az észak-amerikai debütálást pedig a Torontói Filmfesztiválon tartják. Tervezett hazai bemutató: 2016. január 28.

Lili Elbe 1882-ben született Dániában, Einar Mogens Wegener néven, aki a Dán Királyi Művészeti Akadémián ismerkedett meg Gerda Gottlieb festő-grafikussal, akivel 1904-ben össze is házasodtak. Wegener sikeres tájképfestő volt, de segíteni akarta Gottlieb művészi kiteljesedését, így a háttérbe vonult, és ezentúl neje modelljeként dolgozott. Wegener egyre többször női ruhában pózolt, és megszületett Lili karaktere, aki ekkor kezdett ráébredni szexuális identitására. A 20-as, 30-as években már nőként jelent meg a társasági eseményeken, és csak legközelebbi barátai tudtak biológiai neméről; a többieknek Gerda nővéreként mutatkozott be. 1930-tól összesen öt operáción esett át. Nagy szenzáció kerekedett Lili történetéből: a német és a dán sajtó is sokat foglalkozott vele. Miután 1930 októberében érvénytelenítették a házasságukat, Wegener hivatalosan is megváltoztatta a nevét és a nemét, valamint útlevelet is szerzett. A festéssel ekkor végleg felhagyott, mivel azt régi identitása részének tekintette. Emellett pedig eljegyzést kötött egy férfival, akivel azután szeretett volna összeházasodni, amint megkapta női nemi szerveit. Egy ötödik operáció során, 1931-ben méhet szerettek volna beültetni neki, ám sajnos ekkor komplikációk következtében elhunyt.

Megosztás facebookon