asdf

Az ajándékmozi joga

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: IC Press
A crowdfunding csodás dolog. Azt jelenti, hogy nem túl tőkeerős magánvállalkozások vagy jótékony szervezetek az interneten meghirdetnek egy célt, és akinek tetszik, adhat hozzá valamennyit.

Ez az egészen új jelenség, hogy egy nagy hollywoodi stúdió által forgatott mozifilm körül is elszaporodjon a közösségi finanszírozás. Méghozzá mind sikeres. A számolás joga három fekete nőről szól, akik történetesen matekzsenik, és ha ők nem lettek volna, az első amerikai űrhajósnak még sokáig a Földön kellett volna várakoznia. A film hatalmas siker, és jó pár nézője van, aki úgy érzi, nőknek, feketéknek és mindazoknak, akiknek nem hullik a siker könnyen az ölükbe, akkor is látniuk kell, ha nincs pénzük mozijegyre.

ASzamolasJoga_Jelenetfoto (2)

Beindult tehát a közösségi finanszírozású mozizás. Csupa önkéntes: pedagógus, családanya, aktivista indítja, és eddig kivétel nélkül mindig összejött a kívánt összeg, amelynek segítségével szegény sorsú gyerekek és fiatalok nézhetik meg a filmet ingyen. Egy űrhajósnak készülő fekete lány száz nézőnek akart ingyen mozit. Ehhez 2600 dollárra lett volna szüksége, és három nap alatt 14.000-t küldtek neki. A film egyik főszereplője, az Oscar-díjas Octavia Spencer egy egész mozit bérelt ki azoknak, akik kimaradnának a filmből, és a támogatott vetítések száma egyre szaporodik. Nem is csoda, hogy A számolás joga már második hete az Amerikai mozis toplista csúcsán van.

A számolás joga/Hidden Figures - Hazai bemutató: 2017. január 19.

Megosztás facebookon