asdf

Ace Ventura: Állati nyomozó

Jim Carrey a héten ünnepli 52. születésnapját, ezért heti kedvencünknek első komoly sikerét, Ace Ventura történetét választottuk ki.

Ki ne ismerné Ace Ventura-t, a totálisan lökött nyomozót, aki kizárólag állatokkal kapcsolatos ügyeket vállal? Ez nem volt mindig így, ahogy ezelőtt Jim Carrey neve is teljesen ismeretlenül csengett, de az 1994-es év megváltoztatott mindent. A törékeny csomaggal a lehető legtiszteletlenebbül bánó figura berobbant a köztudatba és az egyik legnagyobb sztárrá vált. Ford Fairlane után még egy szűk rétegre szakosodott kattant nyomozó vállalta magára a közönség szórakoztatását és teremtett óriási kultuszt.

Ace Ventura: Állati nyomozó

Amikor a Miami Dolphins nevű amerikai focicsapat kabalája, Hópihe eltűnik, nem fordulhatnak máshoz, mint a kétbalkezes, de mégis sikeres Ace-hez. Ahogy egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, a delfin mellett a csapat egyik sztárját is elő kell kerítenie. Bár a rendőrség gúnyt űz belőle, ő nem adja fel és addig folytatja szokatlan módszereivel a kutatást, míg végül sikerre nem viszi az ügyet.

Ace Ventura: Állati nyomozó

A film nem csupán Carrey első főszerepe volt, de a forgatókönyvét is ő írta Tom Shadyac rendezővel és Jack Bernstein-nel karöltve. Rengeteg saját ötletet vett bele, többek között a Cannibal Corpse koncert is tőle jött, ugyanis akkoriban az volt az egyik kedvenc zenekara. Mindemellett ekkor láthatta a közönség először a mára védjegyévé vált gumiarcú mimikáját és őrült humorát, mely végül sikerre vitte a filmet és beindította karrierjét is.

Ace Ventura: Állati nyomozó

Bár a kritikusok bírálták, óriási közönségsiker lett, az alacsony költségvetését hatszorosan visszahozta, majd rá két évre elkészült a folytatása is, az Ace Ventura: Hív a természet. A figura később kapott egy saját rajzfilmsorozatot, valamint egy spinoff filmet a fiáról. Az évek során a filmnek igazi kultusza lett, beépült a popkulturába és az egyik legtöbbet idézett vígjáték lett, minden bírálat ellenére. Igazi időtlen alkotás, mely ma is ugyanannyira megnevetteti a nézőket, mint készítésekor. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon