asdf

A Gyűrűk Ura - A két torony

  • Szerző: P. Kristóf
Bilbó tovább folytatja útját Smaug pusztasága felé, úgyhogy unokaöccsének középső kalandját, A két tornyot választottuk heti kedvencünknek.

A Gyűrűk Ura minden idők egyik legsikeresebb és legnagyszabásúbb filmtrilógiája. Világszerte lenyűgözött mindenkit a kritikusoktól kezdve a filmeseken át egészen a nézőkig. Már az első része bemutatásakor elkezdődött annak az órisái kultusznak és rajongásnak a kialakulása, amely jelenleg annyira jellemzi azt, de igazán csak a második résszel sikerült mindezt megalapozni, amelyre a király visszatérése rakta rá a koronát. Tolkien meséjét sokáig megfilmesíthetetlennek tartották, ez az oka, hogy egészen 2001-ig nem láthattunk egyetlen rendes adaptációt sem, a nyolcvanas évek rajzfilmváltozatán kívül.

A Gyűrűk Ura - A két torony

Éppen emiatt nem is volt könnyű meggyőzni a stúdiókat, hogy képesek rá, de végül több évnyi előkészület és bizonygatás után végül zöld lámpát kapott. Ez főleg az aprólékos jelmezterveknek, maketteknek és a speciális effekteknek volt köszönhető. A Gyűrűk ura - trilógia különlegessége abban rajlett, hogy a három filmet egyszerre vették fel, 1999 októbere és 2000 decembere között, ahogy azt most is tették A hobbit esetében is. Érdekesség, hogy az egyik legelső leforgatott jelenet A két toronyban látható rohani rész. Több szereplő is megsérült, Viggo Mortensennek eltört a lábújja, kiütötték egy fogát, míg például Orlando Bloomnak eltört egy bordája, mindezek ellenére mégis nagyon jó hangulatban zajlottak a munkálatok.

A Gyűrűk Ura - A két torony

A filmverzió nem követi pontosan a regény stuktúráját, például bizonyos részeket már A gyűrű szövetségében megmutattak, míg akadtak olynaok, amiket meghagyta A király visszatérhez. Erre azért volt szükség, mert A két torony a legbonyolúltabb mind közül, nincs tiszta kezdőpontja, se befejezése, így nehezen behatárolható. Próbálták az egészet valamiféle keretbe szorítani. Például a könyv két részre oszlik, az egyik Fordóék útját, míg a másik a rohani csatát meséli el. Ehhez képest a készítők inkább időrendbe szedték a cselekményeket és több szálra osztották, hogy jóval érdekesebben hasson.

A Gyűrűk Ura - A két torony

Sok A Gyűrűk Ura világában alapvetőenk tartott momentum, karakter és jelenet itt lépett be a törétnetbe, például Gollum is itt kapott először nagyobb szerepet. Ez is hatalmas kihívást jelentett, hiszen a számítógépes technika akkoriban még szinte gyerekcipőben járt. Eredetileg teljes egészében animáltra tervezték a figurát, de hamar kiderült, hogy Andy Serkins mozgása és hangja, melyet eleinte csupán segítségként használtak, mennyire jó. A színészek is jobban teljesítettek, amikor ott volt a forgatáson, így a karaktert átformálták a mintájára és egy speciális ruha segítségével végül ő adja Gollum jellegzetes mozdulatait.

A Gyűrűk Ura - A két torony

Továbbá előszörláthatunk monumentális csatát is, a helm-szurdokit, amelynek felvétele összesen három hónapot vett igénybe, ami meg is látszik a végeredményen, talán minden idők leglátványosabb harcjelenete. Továbbá az első részben látszólag meghaló Gandalf is visszatér megvilágosodva, a csapat több részre szakad, ki-ki megy a maga útján. Sőt még a fák is felélednek, hogy az emberek oldalára állva szembe szálljanak Vasudvard seregeivel. A trilógiák középső részéhez mérten a gonosz felülkerekedik, megnő a sötétség, csökken a remény, A két torony A gyűrűk ura filmek legkomorabb darabja. Talán ezért is lett annyira népszerű, világszerte több, mint 900 millió dollárost bevételt produkált. Két Oscar-díjat is nyert a legjobb hangeffektekért  és a speciális effektekért. Sikerét később a befejező rész felülmúlta, az összesen 11 Oscar-díjat zsebelt be, ezzel minden idők egyik legsikeresebb filmjévé válva. Ez az elismerés azonban a trilógia minden darabjának kijár, hiszen egyforma színvonalú, elképesztő vizuális álom, amely magával ragad minden korosztályt. Azóta sem készült olyan alkotás, amely ennyire kivívta volna a világ elismerését, a filmtörténelem legnagyszerűbb és legtökéletesebb meséje. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon