asdf

Vérben tocsog a 300 - A birodalom hajnala

„Kíváncsi leszek, hogy hogyan tudják ezt folytatni”. Ez volt az a nyitott kérdés, ami leginkább foglalkoztatott minket, miközben arra vártunk, hogy beengedjenek végre a hétfő esti IMAX 3D premier előtti vetítésre. Mert abban mindketten egyetértettünk, hogy a látványra aligha lesz panasz, ellenben a történet terén voltak kételyeink. Vajon ez is egy olyan folytatás lesz, ami csak azért készült el, mert az „első” rész nagy sikert aratott vagy tényleg van benne még potenciál? A kérdés megválaszolását mindenkinek a saját filmes ízlésére bízzuk, de számunkra az év pozitív csalódásai közé tartozik a 300: A birodalom hajnala.

Egy kicsit előzmény - egy kicsit folytatás, ami jól illeszkedik az előző rész idővonalába

Rögvest az elején szögezzük azt le, hogy ez sem történelmi film. De szerencsére nem is akar az lenni. Ahogyan Zack Snyder, úgy a második részt dirigáló Noam Murro célja sem az, hogy egy középiskolai tankönyvet felcsapva felolvassa nekünk a szalamiszi csata-részleteit. Alapból nem is nagyon tudna történelmi film lenni, hiszen alapjaiban is Frank Miller-képregényéből építkezik, aki sajátos látvány- és mondavilággal alkotta meg Leónidaszt, Xerxészt és a többieket. Ha mégis meg kéne alkotni a film definícióját, akkor azt mondanánk, hogy a 300-A birodalom hajnala nem más, mint egy történelmi helyszínekre és személyekre építő hősi eposz, brutálisan erős látványvilággal.

300: A birodalom hajnala

De nem is annyira a műfaji meghatározás, sokkal inkább maga a történet volt az, ami a legtöbb vitát gerjesztette. Hogyan lehet tovább folytatni egy lezárt, kerek történetet? Hát úgy, hogy Leónidasszal párhuzamosan megismertetik velünk Themisztoklész csatáit a vérengző perzsákkal szemben.

Ezzel pedig nem csak új karaktereket, hanem frissebb történetet is kapunk, miközben a háttérben megállás nélkül zajlik a thermopülai csata, amelynek végkimenetele Themisztoklész-ék sorsát is megpecsételi.

Az egészben az a legjobb, hogy az új történetet sikerült úgy beleágyazniuk a 300 „univerzumába”, hogy alapjaiban ne zavarja össze azt, amit Zack Snyder már az előző „csatában” lefektetett.

300: A birodalom hajnala

Zack Snyder szelleme továbbra is ott kísért a 300: A birodalom hajnala látványvilágában

Ahogyan az első rész, úgy a folytatás is a látványban a legerősebb. Az egész tulajdonképpen egy két órás vizuális orgazmus. Még több vér, még több levágott testrész. Olyan mészárlás zajlik a tengeren, ami vörösre festi a hullámokat is. Ezt pedig nagyon stílusosan sikerült megjeleníteniük.

Természetesen a látványvilággal visszatértek a belassítások is, amit már az első részben is imádtunk. Még a mai napig is elevenen él az emlékezetünkben az a jelenet, amikor Leónidasz a falanxból kitörve, belassított mozgással küldi egymás után Hadész birodalmába a perzsa katonákat.

Itt is ugyan ez a folyamat zajlik le, csak épp Leónidasz helyett Themisztoklész belassított izomzatában és éles kardjának „lomha” döféseiben gyönyörködhetünk. Bár nem ártana lassan megtanulniuk, hogy a kevesebb, néha több, mert sajnos a lassítások egyik nagy hátulütője – amellett, hogy tényleg barmira jól néz ki – az, hogy megzavarja a gördülékeny cselekménysort és gátat vet a jól felépített dinamizmusnak is.

Ettől eltekintve a látvány előtt tényleg le a kalappal. A nagy mészárlások alatt szinte érezni lehetett a vérszagot, a halál leheletét és az oszlásnak induló tetemek szagát a moziteremben.

Végre egy igazi, erős női karakter a filmvásznon!

Ezúttal is igazi fekete-fehér karaktereket kaptunk, csak úgy, mint a 300 esetében, bár ott volt némi ármánykodás a spártai oldalon.

300: A birodalom hajnala

Itt viszont csak két fajta személyiségű karakter van: jó és rossz. Nincsenek árnyalatok, köpönyegforgatók. Úgy találkozik ez a két a jellem típus egymással, ahogyan a tűz és a víz szokott: kioltva egymást.

A háborúban a szabadság vezéreként, a jók oldalán küzd az athéni Themisztoklész, aki egyszer már sikert aratott a perzsa hordák ellen, felbőszítve ezzel az isteni Xerxészt. Ezúttal sem kevesebb a feladata, minthogy megvédje a görög hont az ellenséggel szemben. Mindezt nyílt vízen, maroknyi hajóflottával kell megtennie. Az esélyek nem mellette szóltak, de erről megboldogult kollégája, Leonidász is mesélhetne egy-két dolgot. Ahogyan a spártai király is hősiesen ellenállát a félelmetes haderővel rendelkező Xerxésszel szemben, úgy Themisztoklész is megpróbált dicső módon küzdeni a könyörtelen és vérszomjas Artemisia ellen.

A karakterizálás folyamán legalább arra ügyeltek arra, hogy a hősöket azokból a tulajdonságokból építsék fel, amelyek a népükre a leginkább jellemzőek voltak. Leónidaszt a spártaiakra jellemző rendíthetetlen bátorsággal, magas szintű harci intelligenciával és a halálban való megdicsőülés gondolatával ruházták fel.

300: A birodalom hajnala

Ezzel szemben Themisztoklész az athéni eszme két lábon járó megtestesülése: előbb ésszel, és csak aztán küzd karddal. Kiváló stratégiai érzéke van. A nyomasztó túlerővel szemben is képes egy váratlan megoldással előrukkolni. Ugyan nála lassan jutunk el addig – pedig a színésszel sem gond nem volt -, hogy megszeressük és szurkoljunk érte, de a végére azért csak eljön ez a pillanat is.

A legnagyobb ellenfele – hiába volt nagyon beharangozva Xerxész – Artemisia, aki messze a film legjobb karaktere! Sokszor panaszkodtunk már arra, hogy ma már nincsenek olyan meghatározó női figurák, mint amilyen például Ripley volt az Alien-sorozatban. Ezt megcáfolva „behajózott az életünkbe” Artemisia, aki tényleg egy erős és független nő. Neki még az isteni perzsa király sem képes parancsolni. Vérszomjas, kegyetlen és csak a bosszú érdekli. Ez az a belső motiváció, ami megállíthatatlanná teszi.  

300: A birodalom hajnala

És ezen a ponton ki kell emelnünk Eva Green-t, akinek a játéka teszi felejthetetlenné Artemisiát. Az elején nem nagyon hittük el, hogy egy ilyen törékeny nő képes lesz hitelesen alakítani egy könyörtelen parancsnokot. Ez a kételyünk azonban már az első jelenetben a hamvaiban pusztult el. A tekintete, a testtartása és a mozgása is arra utalt, hogy teljesen átszellemült a szerepében. A szemében még csak nyomokban sem lehetett megtalálni azt a kedvességet és bájt, ami amúgy jellemzi őt. Tökéletes választás volt!

A mellékszereplők sajnos ezúttal sokkal súlytalanabbakra sikerültek, mint az első részben. Közülük egyedül Jack O'Connell figuráját lehet kiemelni, aki kapott egy saját, drámai szálat, amitől kicsit mélyebb lett a karaktere.

300: A birodalom hajnala

Összességében a 300: A birodalom hajnala remekül viszi tovább a „snyder-i örökséget”, nyitva hagyva a kaput egy esetleges harmadik görög-perzsa összecsapás előtt. Ez már csak a bevételeken fog múlni, mert Noam Murro és csapata „megtették azt, amit megkövetelt a haza”.

 

300 – A BIRODALOM HAJNALA 3D (16)

Főszereplők: Eva Green, Rodrigo Santoro, Sullivan Stapleton, Lena Headey.

Fényképezte: Simon Duggan. Látvány: Patrick Tatopoulos.

Írta: Frank Miller, Kurt Johnstad, Zack Snyder

Rendezte: Noam Murro

Mozibemutató: 2014. március 6.

Eredeti cím: 300 – Rise of an Empire

Színes, szinkronizált amerikai film

Műfaj: akció / fantasy

Gyártó: Warner Bros.

Játékidő: 103 perc

Korhatár: 16

IMAX 3D-ben is!

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Mi a véleményed a 300 - A birodalom hajnala moziról? (Szavazz!)
Megosztás facebookon