asdf

Frank Miller képregényvilága

  • Szerző: P. Kristóf
A héten kerül mozikba a 300: A birodalom hajnala című film, mely Frank Miller képregényéből készült, ezért úgy döntöttünk, hogy készítünk egy kis összeállítást a képregénymogul munkásságáról.

Korai munkák

Frank Miller egy amerikai író, képregényrajzoló és rendező, aki 1957. január 27-én született Olney városában. Nagyon fiatalon, már húsz éves kora előtt kezdődött karrierje, amikor 1978-ban dolgozott az Alkonyzóna című sorozat alapján készülő képregényen. A neve ekkor még nem került fel a szerzők listájára, de egy három és egy ötoldalas képregény is az ő nevéhez köthető. Ezt követően a DC Comics-hoz került, de pár kisebb munkája után engedett a Marvel csábításának és a másik vezető képregénykiadó munkatársa lett inkább. Itt ismerték fel először igazi tehetségét és már komolyabb feladatokat is kapott, például ő készítette a John Carter című sorozat egyik kiadványát. 

John Carter

Daredevil, a fenegyerek

Ezt követően egyre több megbízást kapott, a Marvel állandó beugrója lett, számtalan képregény borítóján és szövegén dolgozott. Ezek közül az első figyelemre méltó a Pókember legújabb kalandjai, melynek vendégszereplője a vak szuperhős, Daredevil volt. A karakter által fémjelzett képregényeket akkoriban alig vették, de Miller-t megfogta benne valami, ezért megkérte főnökét, hogy had dolgozzon a fenegyerek történetén. 1979 májusában meg is kapta az áhított munkát, de először egy régóta futó történetet kellett lezárnia, majd a következő kiadásban kezdhette el saját vízióját. Bár ragaszkodott a klasszikus képregények hagyományaihoz, az egészet tájárta a rá jellemző film noir stílus, aminek köszönhetően nagyon hamar a Marvel egyik legkeresettebb ifjú tehetsége lett. A kritikusok és a rajongók szerint művészi szintre fejlesztette New York városának ábrázolását, egy olyan sötét világot teremtett, mely nem volt jellemző egyik másik szuperhősös képregényre sem. 

Daredevil

Miller ugyanakkor boldogtalan maradt, mert nem tetszett neki a történet, amit hozzá írtak, ezért a szerkesztője kirúgta a sorozat íróját és a teljes képregény elkészítésének feladatát rá ruházta. Ennek köszönhetően hirtelen megugrott az eladások száma, így évi három helyett már havonta jelenhetett meg az újság. Nem csak megújította a sorozatot, de egy nagyon fontos új szereplőt is megalkotott, mégpedig Elektrát, a ninja zsoldost, aki azóta is fontos szereplője a sorozatnak, még egy saját filmet is kapott, bár az hatalmasat bukott. Ezen kívül sokat fejleszett a szuperhős karakterén és fiatalkorához is rengeteg új információt adott. Daredevil egyre nagyobb sikerével Miller már nem tudta elvállalni az egész képregény készítését, így a rajzolást átengedte egyik társának, majd 1983-ban elbúcsúzott a karaktertől. 

Út a sztárság felé: Batman, Pókember és Farkas

Ezt követően készített a DC-nek egy karácsonyi Batman különkiadást, mely az első munkája volt minden idők egyik legnépszerűbb képregényhősével. Közben  folytatta munkáját a Marvel-nél is és közreműködött A csodálatos Pókember két, éves kiadásában, melyekben feltűnt Doktor Strange és a Megtorló is. Aztán 1982-ben rajzolója és társírója lett az X-Men sorozatból megismert Farkas saját történetét feldolgozó képregénynek, amely óriási siker lett és megalapozta sztár pozícióját az iparágban. Első saját képregényét is ekkor alkotta meg, ez volt a DC égisze alatt megjelenő Ronin. Ebből összesen hat rész készült, de Miller-t kitüntették a kiadó ötvenedik születésnapján, mint az egyik legnagyszerűbb alkotójukat.

Ronin

A sötét lovag visszatér

A karácsonyi különkiadás után 1986-ban jelent meg Frank Miller első Batman képregénye, A sötét lovag visszatér címmel. A négy részes minisorozatot eddig rendhagyó módon adták ki, nem a korábbi olcsó papírra nyomtatták, hanem különleges, kemény lapra kartonborítóval. A történet szerint Batman visszavonul a második Robin halála után, majd 55 évesen visszatér, hogy a sötét és kegyetlen jövőben rendet tegyen. Miller képregénye egy teljesen új korszakot jelenett a műfajban, a gyerekek helyett itt már a célközönség felnőttekből állt és elődjeinél jóval komorabb volt. A kiadvány sikerét az is mutatja, hogy a mai napig kapható és népszerűsége töretlen. 

Batman

Vissza a gyökerekhez: Daredevil

Ugyanebben az évben visszatért első nagy sikeréhez és folytatta Daredevil történetét, de ezúttal már csupán íróként. Először a Daredevil: Born Again című sorozatot készítette el, melyben a Sötét lovaghoz hasonlóan megújította a karaktert. Ezzel ismét hatalmas sikert ért el, így nem hagyta annyiban a fenegyerek történetét, megalkotta a Love and War alcímet kapó sorozatot is, majd folytatta Elektra önálló kalandjait, de egyik sem lett olyan meghatározó, mint az előző kettő.

Daredevil

Batman: Az első év

A korszakban Miller utolsó nagy sztorija a Batman: Az első év volt, melyet 1987-ben adtak ki. Ebben Miller teljesen újraértelmezte Batman karakterét és történetét és A sötét lovag visszatérhez igazította. Ez legalább annyira meghatározó képregénye lett a nyolcvanas éveknek, mint az előző Batman munkája és a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, 2011-ben egy rajzfilm is készült belőle azonos címmel. Ekkoriban vitába keveredett a DC-vel, mert cenzúrázni akarták a képregényeket, amit ő hevesen ellenzett, végül úgy döntött, soha többé nem dolgozik a céggel és innentől kisebb kiadóknál adta ki munkáit.

Batman

Sin City

A kilencvenes évek elején a filmes szakmába is megpróbált betörni, megírta a Robotzsaru második és harmadik részének forgatókönyvét, de mindkettő megbukott. 1991-ben kezdett el dolgozni következő nagy dobásán, a Sin City-n, melyet saját elmondása szerint a Los Angeles-ben eltöltött évek ihlettek. A történetet fekete-fehérben illusztrálta, hogy ezzel is szemléltesse a film noir stílust, plusz szerette volna újra divatba hozni a bűnügyi képregényeket. A különböző történetekből álló sorozat első része végül 1995-ben jelent meg, de az egész évtized során ez maradt a legfőbb munkája, végül hét különálló részt alkotott meg a bűn városából.

Sin City

300

A Sin City mellett a thermopülai csatát feldolgozó munkája, a 300 volt a legnagyobb siker, melyet az 1962-es film, A háromszáz spártai ihletett. A stílusa sokban hasonlított a Sin City-re, de ezúttal meglehetősen élénk színekkel egészítette ki a történetet, melyet sokan azért bíráltak, mert nem volt teljesen hű a történelemhez, de ez nem is várható el egy képregénytől. 2006-ban Zack Snyder filmet rendezett belőle, melynek köszönhetően a képregény is legendássá vált. 

300

Az új évezred

A szeptember 11-i terrortámadások után kibékült a DC-vel és ennek hatására elkészítette a Batman: The Dark Knight Strikes Again című újabb Denevérember képregényt, majd 2005-ben átvette a sorozat írását is, de komolyabb kritikai sikereket már nem ért el vele. Az új évezredben inkább a filmezésre tért át, 2005-ben Robert Rodriguez-zel közösen megrendezte a Sin City-t, majd Zack Snyder 300 adaptációjának köszönhetően korábbi munkái újra előtérbe kerültek és újra népszerűvé váltak. 2008-ban megrendezte első teljesen saját filmjét is, a Spirit - A sikító várost, de ez hatalmas bukás lett. Jelenleg a Sin City: Ölni tudnál érte című filmen dolgozik Rodriguez-zel és már a harmadik részt tervezik, míg a 300 folytatása március 6-án érkezik a hazai mozikba.

Miller Rodriguez

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon