asdf

75 éves Batman karaktere

  • Szerző: P. Kristóf
Pontosan ma 75 éve, hogy Batman először feltűnt egy képregény hasábjain, azóta minden idők legismertebb és legsikeresebb szuperhőse vált belőle. Az idáig vezető út nem volt rövid, ezért készítettünk egy rövid összeállítást a figuráról.

Pontosan ma 75 éve látott napvilágot Batman karaktere a Detective Comics 27. számának The Case of the Chemical Syndicate című sztorijában. Ennek az volt az előzménye, hogy 1938-ban Superman, vagyis az első szuperhős megjelenése elképesztően sikeresnek bizonyult az Action Comics oldalain, így a szerkesztők újabb haosnló karaktereket akartak bevezetni. Bob Kane az általa akkor még Bat-Man néven emlegetett figura megalkotásának ötletét Da Vinci egyik denevért mintázó rajzától kölcsönözte. A karakter megalkotásában továbbá hatalmas szerepe volt a Zorro jele című filmnek, ugyanis ennek alapján egy emberfeletti képességekkel nem rendelkező, akrobatikus hőst képzelt el. A jelmez megalkotásakor a The Bat című színdarab alapján készült mozifilm főgonoszának denevérruháját vették alapul. A vázlatait először Bill Finger-nek mutatta meg, állítólag ekkor még sokban hasonlított Superman megjelenésére, vörös harisnyát és csízmát, domino formájú szemfedőt és két denevérszárnyat viselt.

Batman

Innentől kezdve együtt kezdétk finomítgatni a figurát, lecserélték a szrányakat köpenyre, a maszkot pedig csuklyára, melynek tetejét denevért idéző fülek díszitik. A titkos személyazonosság és az állarcos igazságosztó ötlete szintén Zorro karakteréből jött, de kiegészítették azt egy csipetnyi Sherlock Holmes-szal és az Árnyékkal. A Bruce Wayne nevet a skót király, Robert Bruce, valamint az amerikai hadsereg vezetője, Anthony Wayne nevének összemosásából kapta, míg kinézetét Kane magáról mintázta. Úgy érezték, olyat alkottak, ami csak sikeres lehet, de a főnökük, Jack Liebowitz nem volt erről meggyőződve, végül mégis zöld utat adott a Denevérembernek. 

Batman

Végül a mindössze hat oldalas történet valóban sikeresnek bizonyult, de a történeté írását elvették Finger-től és Gardner Fox vette át munkáját, aki rövid közreműködése során olyan elemekkel gazdagította a szuperhős mitoszát, mint a fegyveröv, vagy a denevér mintájú járművek. Batman eredetörténetét csak akkor mesélték el, amikor Finger végre visszatérhetett a projekthez, közel fél évvel a figura első megjelenése után. A történeteket főleg a kor ponyvairodalma (azon belül is az Árnyék), James Cagney és Humphrey Bogart gengszterfilmjei, Lugosi Béla Drakulája, valamint a Fantom és a Dick Tracy képsorai befolyásolták a legnagyobb mértékben. Kane szokatlan beállításai, torzított perspektívája, erős árnyékolásai már-már expresszionista, filmes hatást értek el. A képregény óriási siker lett, megjelenése után egy évvel Batman önálló kiadványt kapott.

Joker

Az 1940 tavaszán megjelenő első számban debütált Joker és a Macskanő is, de a történet a kiadó szerint túl kegyetlen lett, ezért megtiltották, hogy a főszereplő lőfegyvert használjon, továbbá a természetfeletti részeket is visszavették. A Detective Comics 38. számában a további enyhülés reményében bevezették Batman társának, Robinnak a karakterét, aki vidám fellépésével és színesz öltözékével megduplázta az eladásokat. 1941-ben tovább nőtt a karakter népeszerűsége, egy harmadik újságban, a World's Finest-ben is megjelentek róla történetek.

Batman Robin

A második világháború után lankadt az érdeklődés a szuperhősök iránt, Batman azonban ezt is túlélte, tovébbra is a világ egyik legnépszerűbb kitalált szereplője maradt, így több másik képregényt is vele akartak eladni. a Superman 76. számában először szerepelt egy történetben a két szuperhős, majd ennek sikerét követően a World's Finest hasábjain rendszeresen tűntek fel együtt 1954-től.Fredric Wertham Seduction of the Innocent című munkája fordulópont volt a képregények történetében, ugyanis nyíltan bírálta Batman és Robin kapcsolatának homoszexuális töltetét és a fiatalokra gyakorolt negatív hatását hírdette. Ennek hatására a kiadók elkezdték cenzúrázni műveiket, egyre több női karaktert vezettek be a történetbe és létrehozták az úgynevezett Batman-családot, hogy elkerüljék ezt a látszatot, valamint egyre inkább a sci-fi közegébe kezdett eltölódni a történet stílusa, nehogy utánozni próbálják.

igazság ligája

1960-ban kísérleti jelleggel újralakottak pár régi hőst és Batman vezetésével a The Brave and the Bold 28. számában megalapították az Igazság Ligáját, de ez sem volt elég, 0964-re ismét hanyatlani kezdett az érdeklődés a figura iránt, így Julius Schwartz szerkesztőt bízták meg Batman újraértelmezésével, aki visszatért az eredeti koncepcióhoz, elhagyta a fantasztikus elemeket, semmisnek tekintette a Batman-családot és újra a detektívtörténeteket vette alapul, hogy egy jóval valóságosabb hőst csináljon a Denevéremberből, olyat, amilyennek Kane eredetileg is elképzelte. 

Batman Robin

Már a Batman képregények felfüggesztésén gondolkodtak, amikor a Fox és az ABC úgy döntött, hogy tévésorozatot indít a szuperhős történetéről Adam West és Burt Ward főszereplésével. Az első epizódot 1966-ban vetítették és óriási siker lett és a képregényekre is jelentős hatással volt, gyakorlatilag megnövelte azok eladási számát és Batman minden idők legsikeresebb szuperhőse lett. A denevérláz miatt a képregények is követni kezdték a sorozat túlzó és ironikus stílusát, de hamar alább hagyott az érdeklődés, a harmadik évad után leállították a műsort, így újra visszaesett az olvasottsága a füzeteknek. Végül 1969-ben megölték Robint és Batman újra magányos hőssé vált.

Robin

A hetvenes évek elején újra arra a következtetésre jutottak, hogy vissza kell térni a klasszikus, sötét detektíves történetekhez és egyre inkább a kor társadalmi problémáira kezdtek koncentrálni, mint például a radikális csoportok egyre nagyobb megjelenésére. Az újabb mélypont után csökkentették a kiadványok oldalszámát, melynek köszönhetően ismét Batman került a középpontba a mellékszálak helyett, a korábban külön létező történetek egyre összefüggőbbek, komplexebbek lettek. A központi téma egyre inkább a főhős kettős élete lett és a történetek is egyre inkább összekapcsolódtak, a Batman és a Detective Comics szinte egy újsággá vált. 

miller batman

A sorozat megújítása Frank Miller nevéhez köthető, aki 1986-ban megjelentette az egész képregény műfaját felfrissító, minden eddiginél sötétebb és brutálisabb A sötét lovag visszatér című művét, mely újra sikeressé tette a figurát. Ennek köszönhetően Miller a karakter eredetét is átdolgozta a Az első év című művében, így a történet jóval sötétebbé és összetettebbé vált, mint előtte valaha. Végül ez a siker oda vezetett, hogy Tim Burton rendezésében 1989-ben elkészülhetett az első mozifilm a szuperhősről, amely már ezt a komor stílust követte. A karakter azóta is töretlen népszerűségnek örvend és sorra jelennek meg a róla készült filmek, rajzfilmek és továbbra is folyamatosan készülnek az újabb és újabb képregények. Legközelebb 2016-ban láthatjuk majd a vásznon, Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney és Christian Bale után ezúttal Ben Affleck ölti magára a denevérjelmezt Zack Snyder 2016-ban érkező Batman vs. Superman című filmjében, hogy a mozi történelmében először a vásznon is megmérkőzzön örök riválisával és kollégájával, az Acélemberrel.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon