asdf

Smaug pusztasága látványosra sikeredett

  • Szerző: Marcika
A Hobbit megfilmesítése a fantasy rajongók egyik legnagyobb vágya volt a Gyűrűk Ura trilógia elkészülte óta, így törvényszerűnek tűnt, hogy a film elkészül. Arra senki nem számított, hogy az első változat szerint kettő, majd később három részre darabolják a könyv cselekményét. Az első rész bemutatásakor a sajtó az új képi megjelenítéstől volt hangos, de most, hogy a nézők számára ismerős volt a 48 képkocka másodpercenként, így beszélni csak a történetről érdemes. Van is miről!

SPOILER VESZÉLY!

Minden rajongó álma az, hogy minél előbb megnézhesse a filmet, így én is boldog voltam, hogy a premier előtt két nappal láthattam a második részt, szigorú biztonsági intézkedések mellett, nehogy felvételek szivárogjanak ki a bemutató előtt. Természetesen, mint minden felkészült rajongó előző este az első résszel fejeztem be a napom.

A hobbit - Smaug pusztasága

A rendező, Peter Jackson nem bízta a véletlenre saját megjelenését a filmben, már az első percben feltűnt a vásznon egy pillanatra, éppen úgy, mint a Gyűrűk Ura trilógia utolsó részének bővített változatában, ahol egy kalózt alakít, akit Legolas nyilaz le. A filmtrilógia első része a mesés kincsek felé vezető úton ér véget, de nem ott folytatódik. Szokatlan módon visszaugrunk az időben, oda, amikor Gandalf és a törpök vezetője Tölgypajzsos Thorin először találkozik. A következő kép már egy évvel később, a Bakacsin erdő környékén játszódik, ott, ahol a történet abbamaradt. Mivel a könyv cselekménye nem volt elegendő alapanyag három filmhez, ezért a forgatókönyvbe belekerültek olyan szálak is, amik nem a Hobbit cselekményében szerepelnek, hanem amiket Gyűrűk Urából, vagy annak függelékéből emeltek át és néhányat a film készítői találtak ki.

A hobbit - Smaug pusztasága

Ilyen a Bakacsin-erdei színben a gyönyörű tündenő, Tauriel (Evangeline Lilly), akit gyengéd szálak fűzik Legolashoz, de származása miatt nem teljesülhet be szerelmük, így inkább az egyik törp iránt kezd érzelmeket táplálni. Valljuk be: aki ismeri a törpök és tündék viszonyát, ezen csak kínosan tud nevetni. Ezen - a fajok közötti szerelmi szálon kívül-  nem sok szerepe van Taurielnek, ennek ellenére - szerintem -indokolatlanul sokat szerepel. Legolas visszahozása nem csak azért volt jó ötlet, mert láthatunk tőle újabb deszkázós nyilazást - ezúttal nem egy pajzs, vagy egy olifánt, hanem egy halott ork hátán -, hanem, mert az egyik legviccesebb párbeszéd zajlik le közte és későbbi barátja, Gimli apja között. A cselekmény hihetetlenül pörgős, egyik pillanatban még orkok üldözik a társaságot, majd a Banyapók teljes családja ejti őket foglyul, persze innen is megmenekülnek, hogy a tündék cseppet se baráti karjaiba sétáljanak.

A hobbit - Smaug pusztasága

A néző számára már-már komikusan hat, hogy ezek a harcedzett, de mégis sokszor viccesen szerencsétlennek tűnő törpök, valamint Bilbó minden helyzetben csodával határos módon menekülnek meg és talán éppen ezért vész el feszültség a filmből. Az emberi kapzsiság ebben a filmben is központi téma, a Tóvárost irányító megalomán, piperkőc Kacor király hasonmás (Tóváros ura - Stephen Fry) a várható mesés kincsekért cserébe engedi el a társaságot.

A hobbit - Smaug pusztasága

Gandalf sem tétlenkedik, így a Középföldére baljós sötétséget szabadító fekete varázsló nyomába ered. Megjelenik Szauron, de itt kap még néhány vicces mondatot Barna Radagast, akinek már puszta felbukkanása is derültséget vált ki a közönségből, függetlenül a helyzet komolyságától.

Smaug megjelenése az egyik kitűnő rész a filmben, nem csak látványban, bár a speciális effektesek munkája csodálatos, de egy pillanat alatt visszahozza a feszültséget a filmbe. Az angol változatban Benedict Cumberbatch adja a sárkány a hangját, magyarul pedig Haás Vander Péter, aki legalább olyan komoly feszültséget kelt a hangjával, mint az eredeti szereplő.

Peter Jackson nagyon nehéz helyzetbe hozta magát azzal, hogy nem fordított sorrendben készítette el a két trilógiát, hiszen a Gyűrűk Urával olyan magasra helyezte a mércét, amit több szempontból is lehetetlennek tűnik megugrani. A szereplők a helyükön vannak, néhány kivételt leszámítva, a történet pedig a kiegészítésnek köszönhetően egyáltalán nem unalmas, sőt a néző csak kapkodja a fejét egyik harcról a másikra. Senki nem sütheti rá, hogy gyerekmese a Hobbit 2, Smaug pusztasága. Karácsony előtt irány a mozi!

A hobbit – Smaug pusztasága (12)

(The Hobbit: The Desolation of Smaug)
WARNER BROS.

színes, szinkronizált amerikai fantasy-kalandfilm

Korhatár: 12

Magyarországi premier: 2013. december 12.

Szereplők: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Evangeline Lilly, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Luke Evans, Lee Pace, Hugo Weaving

Rendező: Peter Jackson

Írta: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro

Producer: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh, Zane Weiner

Társproducer: Philippa Boyens

Fényképezte: Andrew Lesnie

Zeneszerző: Howard Shore

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon