asdf

Erre a főgonoszra várt mindenki, kivéve a Bosszúállókat

A Marvel Univerzum eddig nem igazán kecsegtetett méltó ellenfelekkel és talán ezért is volt "könnyű" dolga a mi hőseinknek, de a Végtelen háború-ban Thanos személyében olyan főgonoszt kap a világ, amit nem csak a Bosszúállók fognak sokáig emlegetni, hanem mi is. (Spoilermentes kritika!)
Teljes mértékben megértem azokat a rajongókat, akik nem olvasnak kritikákat és beszámolókat addig, amíg ők maguk sem látták a Bosszúállók - Végtelen háború-t, mert ez az élmény felejthetetlen. Mindig nagy várakozás övezte a Marvel filmeket, de ez a mostani annyira ütős és sokkoló, hogy most már úgy érzem, hogy fele annyira sem vártam a Végtelen háború-t, mint a folytatást.
avengers_infinitywar01
Alapból számítani lehetett arra, hogy látványos, pörgős és humoros lesz ez a szuperhős mozi is, ahogy a többi. A kérdés inkább az volt, hogy a megszokott csetepatén kívűl tud-e meglepetést okozni. Nem csupán meghökkentő lett a film, de olyan váratlan fordulatokkal vág melkasba, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Nagyon tömény a film és elég hamar beindulnak a történések, de a két és fél órás játékidő az elejétől a végéig impozáns. Az igen tapasztalt Russo fivérek bizony érezték, hogy ha nem alkotnak valami igazán nagyot, akkor a megfáradt szuperhősös filmek táborát gyarapíthatják. De Anthony Russo és Joe Russo merész húzásai arra méltat következtetni, hogy vagy túl sok Trónok harcát néztek vagy csak ki akartak lépni a kliséhalmazból, és ezzel a rengeteg hihetetlenül bevállalós cselekménnyel rajongók millióit ejtik ámulatba. Ámulatba? A fenét! Lesokkol és képtelen vagy elhinni, ami itt történik. Ettől szép az egész, ettől igazán mozis élmény!
avengers_infinitywar02
A történetről azt kell tudni, hogy a Amerika Kapitány - Polgárháború után vagyunk, amikor is a Bosszúállók csapata szerte széjjel van, de Thanos-nak (Josh Brolin) köszönhetően újra egyesítik erejüket, sőt kibővül a csapat sok jó arccal. Ugyanis főgonoszunk a hat Végtelen Követ szándékozik megszerezni, hogy beteljesítse népirtási vágyát, ami szerinte kegyelem a túlnépesedett világnak. Thanos ellen felveszik a kesztyűt, vagyis inkább ő maga veszi fel azt a bizonyos kesztyűt, hőseink pedig az alkalom szülte kis csapatokba verődnek, hogy külön-külön megvívják a csatákat. Több történetszállal bonyolódik a cselekmény és több helyszínen járunk, nagyon sok szereplővel találkozunk, valamint a humor is felcsapja fejét olykor, de a komorság uralkodik el leginkább a végére. Mindez megkövetelte, hogy a Bosszúállók 3. dinamikus tempót diktáljon és épp ezért kevés idő marad a feldolgozásra. Tipikus sokszor nézős film.
avengers_infinitywar04
A megszokott zsáner mellett sok új dolog is frissíti a 10 éves stúdió legdurvább filmjét. Pókember új ruciban küzd, Amerika kapitány Fekete Párduc-tól kap új pajzsot, de Vasember is feltúrbózta páncélját. Nem sorolok fel minden újítást, mert a látvány és az élmény magáért beszél. Ami viszont fontos tényező és talán erre vártunk nagyon régen, hogy végre nem egy töketlen ripacskodó főgonosszal állunk szembe. Thanos, amennyire gátlástalanul gonosz, annyira emberi is. Karizmatikus személyisége sugallja, hogy mindenki felett áll, de őt is érzelmei vezérlik és hajthatatlan. Nem a száját jártatja hatalmas szavakkal tele tűzdelt monológokkal, hanem okosan és eszelősen viszi véghez tervét. Ott csap le, ahol nem számítunk rá, és úgy teszi tönkre a rajongók álmát, hogy a szívünk is belesajdul. Thanos az a főgonosz, aki végig irányít, iszonyat erős a jelenléte és hőseink megállás nélkül próbálják őt leszerelni. Ezért a Bosszúállók 3-at leginkább a feszültség, a szomorúság és a tömény akció jellemzi. Bár jó lett volna többet megtudni Thanos hátteréről, de így is jól adagolja tetteinek miértjét.
avengers_infinitywar03
Nagyon jól működnek a filmben a hőseinkből verbuválódott kis harci csapatok, akiket ugyanaz a cél vezérel, még ha vannak kisebb nézeteltérések is. A különböző karakterek találkozásai és szóváltásai zseniális pillanatokat prezentálnak. Természetesen a látványos összecsapások is nagyon hatásosak. Mindenki nagyon oda teszi magát. Vasember vagányabb, Thor végre igazán megmutatja, hogy nem ismer lehetetlent, Pókember laza, de bátor, Amerika Kapitány céltudatos, talán Hulk az, aki okoz némi csalódást. Viszont Josh Brolin végtelenül fantasztikus! Érezhető, hogy mindenki bele tette szívét-lekét, de Thanos karaktere nagyon jól van felépítve és érezteti velünk, hogy most az egyszer igazán izgulhatunk kedvenceinkért! A Végtelen háború az a film, ami egyszerre dühít, elszomorít, felpezsdít. Azok, akik kimaradtak a szuperhősök korábbi filmjeiből, nehezebb dolguk lesz az összefüggéseket illetően, de ha teljes élményt akarnak, akkor ideje pótolni. Az utlsó 15 perc a legkegyetlenebb. Pont olyan, amire nem számít az ember. Emlékezetes marad, legalább a fél univerzum számára. Engem a zene is nagyon megfogott, amit annak az Alan Silvestri-nek köszönhetünk, aki a Ready Player One-nak is szolgáltatta a muzikális hangulatot. Remélhetőleg a folytatás nem okoz csalódást. Ez a film végre olyan, amit szívesen nézünk meg többször és erről bizony van mit beszélni, jó sokáig. (Jut eszembe, az előzetesek megtévesztőek, ez geny@ság volt, de érthető!)


MoziStar: 9,5/10


BOSSZÚÁLLÓK - VÉGTELEN HÁBORÚ

Eredeti cím: Avengers: Infinity War
Színes, amerikai akciófilm

Rendezte: Anthony Russo, Joe Russo

Szereplők: Robert Downey Jr., Josh Brolin, Benedict Cumberbatch, Chris Pratt, Zoe Saldana, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Chris Evans, Mark Ruffalo, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Tom Holland, Tom Hiddleston, Vin Diesel

Operatőr: Trent Opaloch
Zene: Alan Silvestri
Producer: Kevin Feige

Játékidő: 149 perc
Korhatár: 16

Bemutató dátuma: 2018. április 26.
Forgalmazó: Forum Hungary

Megosztás facebookon