asdf

Christian Bale így válik vezérré és szabadságharcossá

Ridley Scott visszatért a mozikba, méghozzá egy látványos alkotással. Az Exodus: Istenek és Királyok biztos, hogy megosztó lesz a nézők körében, de minden kétséget kizárva Mózes szerepére kiváló választás volt Christian Bale.

Nehéz és könnyű dolga volt a rendezőnek, hisz a világ legismertebb bibliai történetét nem egyszer feldolgozták már. Ridley Scott hozta a tőle elvárt minőséget. A történetet nagyon realisztikus stílusban mutatja be, a látvány pedig pazar. Sok újat nem kapunk az Exodus által, de Mózes történetét is úgy vázolja fel, hogy a legszkeptikusabb ember számára is feldolgozhatóvá válik. A modern képi világ nem csupán Mózes népének kivonulását ábrázolja, hanem az egyiptomi kultúrába is bepillantást enged.Exodus_jelenetfoto (5)A történetet nem kell bemutatni senkinek, így inkább a film pozitívumairól és negatívumairól (igen, az is van) írok. Ridley Scott jól tudta, hogy ezt a történetet úgy kell feldolgoznia, hogy ne csapjon át a túlzásokba, de unalmassá se váljon. Szerencsére nem a folyóban megtalált mózeskosaras kisgyermekkel kezdődik a sztori, hanem egyből a férfivá érett Mózessel (Christian Bale) találjuk magunkat szembe, aki már a nyitó jelenetben tizenötezer egyiptomi katonával támadja meg a hettitákat. A látványt nem aprózták el, a csata minden mozzanatából árad az erő.

Exodus_jelenetfoto (4)Az Exodus lelke az érzelmek sokaságából tevődik össze. Először is ott van Mózes és Ramszesz (Joel Edgerton) szinte testvéri kapcsolata, akik mind addig, amíg ki nem derül Mózes titka, tisztelik egymást. Együtt nőnek fel, Ramszeszből fáraó lesz, Mózes pedig az ő bizalmas tanácsadója. Amikor napvilágra kerül, hogy Mózes valójában zsidó, a fáraó száműzi őt a sivatagba. Ramszesz viselkedése és tettei mind arról árulkodnak, hogy elhatalmasodik felette a hatalom utáni vágy. Gyerekkorától uralkodónak nevelték, és abban a meggyőződésben nőtt fel, hogy ő nem földi halandó, hanem a Napisten fia. A gonoszság mellett azért lakozik benne is érzés, hiszen a feleségét és a kisfiát mindennél jobban szereti.Exodus_Istenek_es_kiralyok_01Mózes maga a tisztaság és a hűség nagykövete. Amikor már pásztorként éli életét, egyszer csak nem mindennapi jelenség tárul elé, eleinte kétkedve fogadja Isten hozzá intézett szavait. A normális felfogású Mózes végül ígéretet tesz Istennek, kivezeti a zsidókat Egyiptomból. Hősünk egyszerre magabiztos, és kétkedő, de hűsége megpecsételi a küldetése sorsát, amit alázattal visz véghez. Mózes nem enged hitéből, ami erőssé teszi őt. Bale abszolút hiteles alakítást nyújt, tekintetéből árad a szerepbe vetett komolysága. Ami viszont meglepő volt számomra, az Istent megformáló kisfiú. Isten, mint egy gyerek, aki írtja a népet? Ezt nem is nevezném hibának, inkább csak furcsaságnak. Isten megjelenítéséhez ez egy különleges eszköz, ami merőben eltér az eddig megszokott elképzelésektől, hisz egy gyermek, aki Isten akaratát képviseli.

Exodus-God-Kings-red-sea-waveA film pozitívumait emelik még a látványi elemek: piramisok, a csata jelenet az elején és a 10 csapás (a vörössé váló Nílus, krokodilok, sáskajárás, békák, jégeső…stb). Zseniálisan követik egymást a csapások és olyan pillanatokat varázsol a néző számára, hogy majdhogynem racionális élményben lehet része, egészen az utolsó csapásig, ami egyértelműen az isteni csoda elemeit vonultatja fel. Ridley Scott félelmetesen szépen megtervezett és kidolgozott látványt tár elénk, amikor a Vörös-tengeren való átkelés jelentét látjuk. Külön megemlítendő a díszlet és a jelmez. Olyan jól végezték a munkájukat a készítők, mintha egy történelmi múzeumban jártunk volna.Exodus_Istenek_es_kiralyok_0A film negatívuma, hogy sokszor azt érezzük, hogy nincs íve a történetnek és egyik jelenetből a másikba ugrál. Mózes és Ramszesz kapcsolata elvileg testvéri, de mégsem tűnik olyan erősnek és a közös jelenetekből sem kapjuk vissza, azt, amiről az eredeti történet szól. Mózes az egyik pillanatban még egyiptomi herceg, aztán száműzötté válik szármasa miatt, aki pikk-pakk megnősül és születik egy fia. Istennel való találkozása után visszatér népéhez, akik szó nélkül követik őt. Innentől kezdve pedig a Kánaánba való vonulás elevenedik meg.

Összességében egy kötelező Ridley Scott film, ami nem sok, de nem is kevés, monumentális látvánnyal bír, de ugyanakkor a történet lapos. De fogjuk fel úgy, hogy egy mindenki által ismert történet új köntöst kapott. A 3D nélkül is ugyanolyan élményben van részünk, mint a 3D-vel. Christian Bale fantasztikus, miatta vártam igazán a filmet, és nem csalódtam.

EXODUS – ISTENEK ÉS KIRÁLYOK

Eredeti cím: Exodus: Gods and Kings
Színes amerikai film
Műfaj: kaland / fantasy / történelmi
Főszereplők: Christian Bale, Joel Edgerton, Sigourney Weaver, Ben Kingsley, John Turturro, Aaron Paul. Operatőr: Dariusz Wolski. Látvány: Arthur Max. Írta: Bill Collage, Adam Cooper, Steven Zaillian. Rendezte: Ridley Scott
Mozibemutató: 2014. december 11.
Gyártó: Twentieth Century Fox
Játékidő: 150
Korhatár: 12
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon