asdf

Chappie aranyos, de ráférne egy olajozás

Neil Blomkamp, aki bevállalta a legújabb Alien-filmet, most aligha tudunk jó szemmel nézni rá, mert a Chappie bizony brutál gyenge lett.

A dél-afrikai rendező a District 9 című sci-fijével vált ismertté, akire Hollywood is felfigyelt. Remélhetőleg az új Alien mozit nem baltázza el. Bár engem a District 9 sem fogott meg igazán, de a Chappie-re kíváncsi lettem. Sajnos nem olyan jó, mint amilyennek az előzetese mutatja. A robot jópofa és akár az egész film érdekesebb is lett volna, ha a szereplőgárdát kicsit jobban átgondolta volna a direktor, nem beszélve a forgatókönyvről.Chappie_jelenetfoto (16)A városi bűnözés felszámolására robotokat vetnek be, melyeket parancsok irányítanak. A rendőrség vezető programozója Deon (Dev Patel) megszállottan kutatja a mesterséges intelligencia megoldását, és egy különleges robot megalkotásán fáradozik. Ír egy olyan programot, amellyel létre hozza az első érző és gondolkodó robotot, Chappie-t, aki egy gyerek szintjén kezd el gondolkodni, ismerkedni a világgal. A johannesburg-i gettóban egy banda közé keveredik, amikor tervezőjét elrabolják a rosszfiúk. A gengsztereknek sürgősén pénzt kell szerezniük, ezért Chappie-től remélve a hasznot, megtanítják őt minden rosszra, hogy velük együtt bűnözzön. Deon hiába próbál példát mutatni neki, egy idő után, mint egy naiv kisgyerek, Chappie a banda tagjává válik és elkövet néhány gonosz dolgot, persze nem is sejti, hogy nem helyes, amit tesz.

Chappie_jelenetfoto (20)A technológiai újításoktól irtózó Vincent (Hugh Jackman) keresi az alkalmat, hogy megbuktassa a robotzsarus rendszert, mert az igazi rendőrök munkájában bízik. Igazi veterán zsoldos katona, aki szereti gyorsan lezárni az ügyeket és a racionalitás határait nem lépi át. Michelle Bradley (Sigourney Weaver), a robotokat gyártó cég feje nem ért egyet a gondolkodó robotok létrehozásával. Vincent ezt kihasználva, a nyakára jár, hogy engedélyezzen egy általa célravezető akciót, hogy irányítható óriásrobottal végezzen minden ellenséggel.Chappie_jelenetfoto (27)A Chappie végül olyan robotos film lett, amely nem több egy eddig már látott robotos mozinál, amihez még a giccs is párosul. Olykor bugyuta, zavaros, fellengzős, mintha valami újat akarna mutatni, de nem. Chappie, sorstársaihoz hasonlóan, ő is egy kívülálló, a fekete bárány, ellenség az emberek szemében. A feszültséget azzal próbálja fokozni a rendező, hogy Chappie meghal, ha akkumulátora lemerül. A jellemfejlődés és az, hogy egy robot okosabbá válik az emberektől, akiktől tanult (bár, ezektől a rosszfiúktól nem volt nehéz), annyira kiszámítható, hogy ettől csak a rapper robot bénább. Persze vannak jó pillanatai Chappie-nek, leginkább, amikor a világot fedezi fel, mint egy kisgyerek vagy amikor a gengszterek tanítgatják.Chappie_jelenetfoto (24)Blomkamp robotját Sharlto Copley kelti életre motion capture technológiával, aki arc nélkül, mimika nélkül is képes volt érzelmeket kifejezni mozdulataival. A film legjobb momentumait Chappie megnyilvánulásai jelentik. Bár sok kérdést vet fel, és csupa ellentmondások követik egymást. Ha kezdetben nehezen tanul, akkor hogy lett egyik pillantaról a másikra tudatmásoló szuperrobot? A kommunikáció nyelve miért egyértelmű? Semmi robotos gügyögés? A film kínos poénjait a papa-mama páros erőszakolja ki, amihez a szinkron is rásegít és ettől csak még ostobábbnak tűnnek. Felszínes karakterek és gyenge színészek gazdagítják a film negatív listáját. Még Hugh Jackman sem menti meg a maga rosszaságával a történetet. 

MoziStar: 5/10

CHAPPIE

Eredeti cím: Chappie
Színes, szinkronos amerikai film
Műfaj: sci-fi / akció
Rendezte: Neill Blomkamp
Főszereplők: Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Dev Patel, Sharlto Copley, Ninja, Yolandi. Fényképezte: Trent Opaloch. Zene: Ryan Amon, Chris Clark, Rich Walters. Látvány: Jules Cook. Írta: Neill Blomkamp, Terri Tatchell.

Mozibemutató: 2015. március 5.
Gyártó: TriStar Pictures, Sony Pictures Entertainment
Játékidő: 110
Korhatár: 16
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon