asdf

Bradley Cooper azt tette, amit kellett

Clint Eastwood bele nyúlt a tutiba. Egy legendás mesterlövész igaz történetét vitte vászonra úgy, hogy a drámát ötvözte a feszültséggel, amihez Bradley Cooper volt a legjobb választás! Ez a kombó 6 Oscar-jelölést hozott a filmnek.

Amerika leghíresebb mesterlövésze négy iraki bevetésen, több mint százhatvanszor ölt. Clint Eastwood filmje Chris Kyle küzdelmes éveit mutatja be mélyrehatóan a katona szemszögéből.

Chris Kyle már gyermekként érdeklődött a fegyverek iránt. Mindig texasi cowboy akart lenni, igazi rossz fiú volt, agresszióját a kocsmákban élte ki. De harminc évesen úgy érezte, hogy valami hiányzik az életéből. Az 1998-as robbantások Észak-Afrikában és a szeptember 11.-i merénylet, arra ösztökélték Kyle-t, hogy jelentkezzen a hadseregbe. Vele tartott öccse is. A kiképzés után azonnal terepre küldik. Kyle mintegy 160 ellenséggel végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is.AmerikaiMesterlovesz_jelenetfoto (12)A filmkritikusok vegyesen reagáltak a filmben zajló háború jellemzőit illetően. Az ellenséget végig negatívan ábrázolják, mintha az irakiak között nem lenne báránylelkű, és csak írtani lehet őket, mindegy, hogy gyerek vagy nő. Hős vagy könyörtelen tömeggyilkos volt-e Chris Kyle? Erről és az iraki invázió jogosságáról bontakozott ki heves vita az amerikai kulturális élet és a politizáló képviselők között. Miközben a film a bajtársai között hőssé magasztosult tengerészgyalogosnak állít emléket. Eastwood filmje kapcsán figyelembe kell-e venni politikai párhozamokat? Igen vagy nem, én nem teszem.AmerikaiMesterlovesz_jelenetfoto (14)Bradley Cooper nem csupán "Legenda" volt, ahogy bajtársai nevezték. A háború kegyetlenségeit túlélve saját magával kellett szembe néznie. Vajon a borzalmakat hátrahagyva hogy tudja megállni a helyét apaként és férjként?! Gondolatai csak a harcok körül forogtak. Képtelen volt vissza rázódni a hétköznapi életbe, ezért önként vállalta be az újabb bevetéseket. Nem számít, hogy hány ember köszönheti neki az életét, nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy millyen sok életet nem sikerült megmenteni.AmerikaiMesterlovesz_jelenetfotoEastwood úgy irányítja a színészeket, hogy ügyel a hitelességre. Talán erősebb jelenetekkel lehetett volna még turbózni az akció jeleneteken, de így is maradandó élményt nyújt. Főleg a drámai momentumoknak köszönhetően, amelyeket Eastwood zseniálisan vázolt. Például, amikor Kyle hazatér, ahol a család, a béke és a nyugalom veszi körül, ő még fejben mindig a harctéren küzd és a kertben ugató kutyában az ellenséget látja meg.

AmerikaiMesterlovesz_werk (2)Cooper alázattal abszolválta a karakterben rejlő (csekély) lehetőségeket. Kyle karaktere egyszerű, mint az 1X1, nem akar ő más egyebet, csak megvédeni, megmenteni mindenkit. Nyilván, ez képtelenség, de hazafiassága hajtja őt szüntelenül. Cooper nem túloz, kellően visszafogott. Egyenes, korrket alakítást nyújt, így nem a ripacskodó Cooper-t láthatjuk, hanem egy olyan valakit, aki megszenvedte a háborút, leginkább lelkileg és minimális jellemfejlődésen is keresztül megy. Abba nem szeretnék bele kötni, hogy a film mennyire rugaszkodott el a valóságtól, mert egyes állítások szerint Chris Kyle hiába volt hős, az ellenséget semmibe vette és számtalanszor esett túlzásokba. Állítólag bajtársainak többször dicsekedett arról, hogy több, mint 250 embert ölt meg.

Összességében a film izgalmas és feszült tempót diktálA tűzharcok a legizgalmasabb pillanatokat adják, még ha a cselekmény nagy része klisékben is bővelkedik. Eastwood ismét megmutatta, hogy érti a dolgát, és egy háborús veterán életét be tudta mutatni úgy, hogy semmi meglepő, új dolgot nem kapunk, de mégis sodor magával a történet. Cooper a legfőbb mozgatórúgója a filmnek, aki bámulatos átalakuláson ment kereszül a szerep kedvéért. Amerikának tiszteletreméltó, nekünk pedig egy remek háborús film!

MoziStar: 8/10

AMERIKAI MESTERLÖVÉSZ

Eredeti cím: American Sniper
Színes, feliratos amerikai film
Műfaj: akció
Főszereplők: Bradley Cooper, Luke Grimes, Siena Miller, Kyle Gallner. Fényképezte: Tom Stern. Látvány: Charisse Cardenas, James J. Murakami. Írta: Chris Kyle, Jason Dean Hall
Rendezte: Clint Eastwood​
Mozibemutató: 2015. február 19.
Gyártó: Malpaso Productions, Warner Bros
Játékidő: 132 perc
Korhatár: 16
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon