asdf

A magyar tévézés legmeghatóbb pillanata

  • Szerző: Marcika
A Szomszédok hazánk egyik legkedveltebb és legismertebb teleregénye volt az 1990-es években. A Horváth Ádám által rendezett sorozat 12 éven keresztül mutatta be a Takács, a Mágenheim és a Vágási család, valamint a többi szomszéd mindennapjait. A sorozatot jelenleg a Magyar Televízió archív felvételeket sugárzó csatornája, az M3 sugározza. Véleményem szerint ennek a sorozatnak a keretein belül mutatták be a magyar televízió egyik legmeghatóbb jelenetét a 105. fejezetben.

Bőhm Józsefet a ház izgága, de mindig segítőkész közös képviselőjét Máriáss József alakította a sorozatban, aki 1989-ben megbetegedett, azonban sem ő, sem az alkotók nem szerették volna, ha ezért ki kellene írni a karakterét a sorozatból, így az történt, ami már olyan sokszor a Szomszédok történetében. A valóság a sztori része lett.

bohmbacsi

Máriáss József, mint Bőhm bácsi. Itt még létszólag egészségesen

Több epizódon keresztül foglalkoztak Bőhm bácsi betegségével, és az utolsó rész, amelyben szerepelt, a 105. fejezet már Máriáss Józsefnek állít emléket. Az utolsó jelenetet a színész halálos ágyán vették fel és a felvétel után egy nappal a színész 71 éves korában elhunyt. Nem csupán az volt megható ebben az utolsó szerepben, hogy a nagybeteg színész hajlandó volt borzalmas fizikai állapotban a sorozatban szerepelni, hanem főként az, amit mondott: "Mindig titkolni akartam a betegségemet. Színészkedtem, szerepet játszottam. lehet, hogy elfogytak a szerepek?"

 

Bőhm bácsi utolsó mondatai a Szomszédokban

A Jászai Mari-díjas színész több, nagysikerű filmben is szerepet kapott. Ilyen volt Az égigérő fű, A fekete város, a Kántor és a német-magyar sorozat, a Hungária Kávéház is. 1989-ben, súlyos betegsége miatt lemondott a színházi szereplésről, így már csak a Szomszédokban játszott. Elmékére utolsó társulata, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház díjat alapított 1999-ben. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon