asdf

20 éves a GILMORE GIRLS! Érdekességek a sorozatról!

20 éve, október 5-én debütált a Gilmore Girls című sorozat, amely hazánkban Szívek szállodája-ként ismert!

A fantasztikus amerikai dramedy-t nagy kritikai elismeréssel fogadták. A 7 évadot megélt sorozat 2000-ben kezdett a WB csatornán, majd 2006-ban a The CW vette át egy utolsó évadra. 2016-ban pedig új évaddal (4 rész) tért vissza a Netflix-re.

gilmoregirls2020

Íme néhány érdekesség a Gilmore lányok háza tájáról:

Az eredeti nyelvű dialógusok tele vannak rímes szólás-mondásokkal, ezért a fordítoknak világszerte nehéz dolguk volt. Elég komplikált átültetni a szófordulatokat egy másik nyelvbe, így rengeteg új nyelvi poént kellett kitalálniuk, melyeket pl. a magyar nézők is értenek. A magyar szinkron zseniális lett, Pápai Erika és Bogdányi Titanilla hngjánál keresve sem találtak volna jobbat!
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-01
A sorozat világszerte Gilmore Girls címmel fut a tévében, de nemcsak Magyarországon, hanem számos országban megváltoztatták a címét. Olaszországban például Una Mamma per amica, azaz Egy anya, aki barátnő. A forgatókönyvek egy-egy oldalán átlagosan 1 percnyi dialógus szerepel. A Szívek szállodájában a hihetetlenül gyors szóváltások miatt 20-25 másodpercnyi szöveg került egy oldalra.
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-02
A Where you lead főcímdalt 1971-ben énekelte fel Carole King, amerikai énekesnő, de a sorozat miatt újra felvették, melyen már lánya is közreműködött. Carole egyébként a sorozatban is feltűnt már, ő volt Sophie, aki a Stars Hollow-i zenebolt tulajdonosa.
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-010
Szívek szállodája kisvárosa, Stars Hollow több részletben épült a negyvenes években a Warnes Bros stúdiójában, amely egy Burbank nevű helyen, Los Angelestől északra található. A városka egyébként többször feltűnik a Szellemekkel suttogóban és a Hazug csajok társaságában is. Stars Hollow népessége – a tábla szerint – 9973.
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-011
A téli jeleneteket általában 20-25 fokban vették fel, műhóval! A 7. évadtól Lauren Graham is producere volt a sorozatnak. Összesen 339 könyvről esik szó a sorozatban.
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-06
A Lane-t alakító Keiko Agena már 27 éves volt, amikor bemutatták a sorozat első epizódját. Pedig karaktere szerint Rory 16 éves legjobb barátnőjét alakította. Lane karakterét a sorozat kitalálójának legjobb barátnője ihlette. A Szívek szállodájának társproduceréről, Helen Pai-ról van szó. Helen neve is felbukkan a sorozatban: Lane rockbandájának neve Help Alien, ami a név anagrammája. 
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-05
Mivel a Szívek szállodája Alexis Bledel első nagy szerepe volt, ezért a sorozatbeli anyját alakító Lauren Graham az első évad forgatása alatt végig ott volt mellette, hogy mindent megmutasson és megtanítson neki. Nehéz dolga volt a Rory-t alakító Alexis Bledelnek, ugyanis a sorozatban szinte állandóan kávét ittak. Ő viszont utálja azt. Így a forgatás alatt nagyon sok kólát kellett innia helyette.
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-07
A Paris Gellert alakító Liza Weil eredetileg Rory szerepére jelentkezett, de a producerek nem találták megfelelőnek a szerepre. Paris-ére viszont igen, így azt kapta meg. Mennyire jó, hogy így alakult!
rory-paris-gilmoregirls
Jess és Rory a való életben is egy pár voltak. Bizony, Alexis és Milo Ventimiglia három és fél évig jártak együtt
alexis bledel and milo ventimiglia
Emily Gilmore (Kelly Bishop) a való életben Tony-díjas színésznő. Egy musical-ért kapta a díjat. A sorozatban ezért akkora musical-rajongó Emily.
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-08
A mindenki által kedvelt, baromi idegesítő Kirk az első évad első részében még Mick néven jelent meg pár percre, és csak a későbbi részekben kapott állandó szerepet.
Gilmore-Girls-Behind-The-Scenes-09
Megosztás facebookon