asdf

Kórházi ápolónőből csaló díva: Amy Adams

  • Szerző: Medve Pál
Amy Adams az énekesnőnek és táncművésznek tanult aranyhajú színművész tehetség ma ünnepli a 40. születésnapját. A 4. X-et töltő aktor legjobb szerepeiből állítottunk össze egy válogatást.

Amy Adams Catch Me if You Can

Brenda Strong - Kapj el, ha tudsz!

A 2000-es évek elején az álomgyár klasszikus direktorának Steven Spielbergnek életműve éppen hullámvölgyekben tobzódott (A.I - Mesterséges intelligencia), de a Kapj el, ha tudsz! mesterművével újra visszatért a régi, erős tempójához. A zseniális casting Leonardo DiCaprioval és Tom Hanksszel egy Spielberghez hű alkotást eredményezett, de ne feledkezzünk meg az "A" listás filmcsillagok mellett Amy Adamsről sem, mivel ez volt az első nagyobb mozgóképe, amiben megcsillanthatta talentumát. Frank Abagnale Jr. (Leo DiCaprio) rettentően dörzsölt szélhámos a pénz és a nők delejében élte ki a vágyait, ennek áldozatául vált Brenda Strong ártatlan ápolónő is, aki bénácska és naiv karakterével igyekezett megtalálni a boldogságot. A fiatal Adams első debütálása egy monumentálisabb hollywoodi projektben még nem sült el úgy, ahogyan azt karriermenedzserei gondolták, ami érthető, mivel DiCaprio, Hanks és Christopher Walken mellett kezdőként nehéz érvényesülni. A siker elmaradt, de ne feledjük, hogy a gyermeteg és szerencsétlenül vicces kórházi gondozó letette a névjegyét az álomgyár producereinek asztalára.

4. Amy Adams

Peggy Dodd - The Master

Paul Thomas Anderson 2012-es mesterműve a második világháború utáni veteránok kilátástalanságát vonta össze az államokban egyre jobban erősödő egyházi szektákkal. A Csendes óceánról hazatért katonák a töménytelen értelmetlen rombolás és gyilkolás után kiégve próbálnak értelmet adni a létüknek, folyamatosan azon töprengve, hogy a milliós áldozatokat követelő háború után hova "távoznak" az emberek. Freddy Quill (Joaquin Phoenix) egy háznép által vezetett szektába lép be ahol megismerkedik Lancaster Dodd-dal (Philip-Seymour Hoffman) és Peggy Dodd-dal (Amy Adams). Utóbbi házvezetőnő, az erkölcsileg szilárd hűséges 50-es évekbeli mintapolgár asszonyt alakíthatta. Konzervatív és elvakultan vallásos világnézetével a nyughatatlan Freddy-t állandó terrorban tartja, állatként kezelve, akit meg kell szelídíteni a szekta kódexe alapján. Adamsnek tökéletesen állt a jéghideg, ördögi asszony karaktere, Paul Thomas Anderson direktori irányításával még a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjra is jelölték az alakítását.

amy-adams-lois-lane-batman-v-superman-dawn-of-justice-cast

Lois Lane - Az acélember

A Krypton bolygó utolsó fiának halandó szerelme, a minden lében kanál Lois Lane tündéri szerepét vihette a vászonra a tengerkék szemű Amy Adams. A Warner és Zack Snyder koprodukciójában rebootlot Superman összhatásban ha nem is volt átütő siker, de a színészi játékaival egy átlagos szuperhős filmen túlmutatott. Ms. Lane a Daily Planet túlbuzgó újságírója minden természetfeletti, megmagyarázhatatlan dologra felkapja az írói tollát. Karizmatikus egyéniségével és szépségével a tökéletes párt alakítja a lelkiismeretes Acélember mellett. Bár a film nem bontotta ki részletesebben az idegen és a firkász románcát, de Adams kisugárzásával és tehetségével vérprofin hozta a szerepet.

her-amy-adams-600-370

Amy - A nő

A közeli jövőben járunk, ahol az emberi társadalom a lelki kapcsolatait a mesterséges intelligenciák és számítógépek világában élik ki, amolyan "mechaphilekké" alakulva. A normák alapján elfogadott, hogy kézzel megfoghatatlan dolgokkal alakítsunk ki érzelmi viszonyokat, azokkal randevúzzunk, játszunk, durvább esetekben szexeljünk. Ebbe a futurisztikus viszonyrendszerbe kerül bele Amy és Theodore (Joaquin Phoenix) akiknek a szerelmi életük a valóságban romokban hever, a felgyorsult technológiai fejlődés egy könnyebb utat kínál nekik a boldogság felé, amit mindketten kihasználnak. Adams szánni való lelki nyomorék karaktere félelmetesen vetíti előre a rohamosan fejlődő és átalakuló érzelmi kapcsolatokat emberek között és operációs rendszerek között is. Spike Jonze viziója a valóságot digitalizáló technológiával boncolgatja az emberiség érzelmi intelligenciájának hanyatlását. Amy Adams apró szerepe is fontos részévé vált a mozinak, ugyanis Joaquin Phoenix mellett a női nem oldaláról is bemutatta az jövőbeli érzelmi nyomorúságot.

amy-adams-american-hustle-movie-photos_11

Sydney Prosser - Amerikai botrány

David O. Russel foggal-körömmel harcol az Oscar-díjakért, erről árulkodik az Amerikai botrány mesterkélt, történetnélküli drámája is. Filmcsillagok tömkelegét felvonultató szélhámos mozi kiemelkedő alakítását hozta Amy Adams Sydney Prosser szerepével. A feltörekvő, karizmatikus "díva" egy szerencsevadász (Christian Bale) mellé szegődve próbálják lebuktatni a korrupt képviselőket a híres szövetségiek nyomására. Az improvizált jelenetekben a színészgárda igazi tehetsége is megmutatkozott, de ez pontosabban csak Bale-re és Adams-re volt igaz. A szituációs jelenetekben Adams látványosan oktatta a szakmáról Jennifer Lawrence-t, aki még karrierje elején áll, de legyünk őszinték, van még hova fejlődnie a szőke leányzónak is. A film nem lett nagy sikert, az elvetemült díjhajszában is alul maradt a kihívókkal szemben, de Amy Adams csaló szerepe emlékezetes marad a számunkra.

Megosztás facebookon