asdf

Egy legenda nyomában: Clint Eastwood

Vannak olyan legendás filmkészítők, akik olyan alkotásokat tesznek le időről-időre az asztalra, amik nem csak az adott trendnek megfelelő igényeket elégítik ki, hanem azon túl mutatva a felnövő új generációk filmekről alkotott képét határozzák meg.

Ilyen hollywoodi legenda Clint Eastwood is, akinek olyan klasszikus, már-már tananyagnak számító filmeket köszönhetünk, mint A jó, a rossz és a csúf vagy a Piszkos Harry. Az öt Oscar-díjas színész mai nap ünnepli a 84. születésnapját, amiről egy Clint Eastwood-válogatással szeretnénk megemlékezni.

Joe - Egy maroknyi dollárért

Sergio Leone rendező a Dollár-trilógiával nem kevesebbet hozott létre, mint, hogy egy új műfajt teremtett meg, amit spagetti westernek kereszteltek el. A mai is aktív rendezők közül Quentin Tarantino az, aki imádja ezt a műfajt, és akinek sikerült is maradandót alkotnia a Django elszabadul című filmjével.

Tulajdonképpen az Egy maroknyi dollárért című western-mozi indította el Clint Eastwood karrierjét is, aki előtte jóformán ismeretlen színésznek számított Amerikában. Sergio Leone-t és a casting stábját annyira meggyőzhette, hogy rögtön főszerepet is ajánlottak az akkor 34 éves sztárnak. A végeredmény pedig abszolút őket igazolta: Clint Eastwood olyan hidegvérrel alakította a karakterét, amilyen magabiztosan használta a fegyverét. Minden filmrajongónak kötelező „olvasmány”!

Blondie - A jó, a rossz és a csúf

A Dollár-trilógiát lezáró A jó, a rossz és a csúf messze az egyik legjobb produkciója Clint Eastwood-nak, annak ellenére, hogy a filmet elég sokan kritizálták azért, mert túlontúl erőszakos és véres. De hát egy western filmben még sem lehet finomkodni, nem igaz? Nem csak nekünk, hanem a rajongóknak is jobban bejött: amíg az Egy maroknyi dollárért „csak” 8,1-es osztályzaton alá az IMDB-n, addig A jó, a rossz és a csúf-ot kereken 9 pontra ítélték, ami hatásosan leírja azt, hogy milyen remek film is. Egy igazi klasszikus, időtálló film, amelyben Clint Eastwood mesterien lejátszik mindenkit a vászonról.

Walt Kowalski - Gran Torino

Clint Eastwood már sokszor bebizonyította, hogy ő inkább filmes szakember, mint sem egyszerű színész, hiszen amellett, hogy mai napig a világ egyik legjobb színésze, még zseniális rendező és zeneszerző is! Ez utóbbiból a Gran Torino című filmjében kaptunk némi ízelítőt, ugyanis Kyle Eastwood-dal, Jamie Cullum-mal és Michael Stevens-sel közösen szerezte a filmzenéjét, amiért be is gyűjtöttek egy Golden Globe-jelölést. Emellett pedig a Gran Torino rendezői szerepét is magára vállalta.

Ami pedig a szerepét illeti: Clint Eastwood vérfagyasztó, badass tekintettel hangsúlyozza azt, amit már eddig is tudtunk: az ő szomszédságában nincs helye erőszakos rendbontóknak! 

Frankie Dunn - Millió dolláros bébi

A Millió dolláros bébi is Clint Eastwood azon filmjei közé tartozik, amelyben a legendás színész a kamera mindkét oldalán megfordult. Mindezt zseniálisan teszi. A történet egy korosodó, 30 éves női bokszoló, Maggie (Hilary Swank) és edzője, Frankie (Clint Eastwood) különleges kapcsolatát és közös útját meséli el. Érzelmes módon, miközben olyan erős mondanivalója van, ami sokáig megragad az ember gondolataiban.  Nem csak mi, hanem az Akadémia is imádta a Millió dolláros bébi-t, oly annyira, hogy 4 Oscar díjat is odaítéltek a filmnek, amiből egy jutott Clint Eastwood-nak is: ő vihette haza legjobb rendezőnek járó arany szobrocskát!

Red Garnett - Tökéletes világ

A tökéletes világra csak egyetlen jelző létezik: tökéletes! Mind színészi, mind rendezői szempontból is tökéletes. Előbbi Kevin Costner pazar, azóta sem látott teljesítményét dicséri, míg utóbbi újfent Clint Eastwood hozzáértését, akinek hihetetlen érzéke van a drámához és az emberi kapcsolatokhoz. A tökéletes világ is két ember, egy körözött bűnöző és egy túszként tartott fiú kapcsolatáról szól, akik, ahogyan haladunk előre a történetben, egyre közelebb kerültek egymáshoz. A filmben ezúttal Clint Eastwood megbízható mellékszereplőként tetszeleg, aki kisujjból kirázza azt, amit a figurája megkövetel. Egy igaz, ízig-vérig Texas Rangert alakít, akinek a szíve is a helyén van és bár viszonylag kevesebb időt tölt a vásznon, mint, amennyit szokott, még így is emlékezetes tudott maradni. Erre pedig csak a legnagyobbak képesek. 

Kelly - Kelly hősei

A Kelly hősei egy vérbeli háborús film! Ráadásul az a fajta, ahol nem köntörfalaznak. A címszereplőt, Kelly-t Clint Eastwood alakítja, méghozzá pazarul. De ebben semmi meglepetés nincs, hiszen sosem volt rossz alakítása, maximum gyengébb forgatókönyvet kapott. A filmbeli alakítása tökéletesen asszisztál Kelly-figurájához: erőteljes, határozott, ellentmondást nem tűrő. Ha nem láttátok még, akkor mindenképp pótoljátok be, mert zseniális!

Harry Callahan - Piszkos Harry

Piszkos Harry az a fajta Clint Eastwood-film, amit a legtöbben ismerünk. Na jó, A jó, a rossz és a csúf is ebbe a kategóriába tartozik. Érdekesség, hogy a hollywoodi legendának összejött az, amire valószínűleg minden színész csillag vágyik: stílust és karaktertípust teremtett. Clint Eastwood által alakított zsaru ma már klisé figurának számít, de akkoriban eléggé nagy újdonság volt a jellemében örökké cinikus Harry Callahan karaktere. Harry egy olyan karaktert alakított, akit csak az igazság érdekelt, még akkor is, ha felül kellett írni ahhoz néhány „kőbe vésett” szabályt. Abszolút hiteles volt a szerepben, ráadásul egy újfajta zsaru-ábrázolást is teremtett. Ha igazán jó Clint Eastwood filmet szeretnél látni, akkor semmiképp se hagyd ki!

  Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon