asdf

Egy hamburger ihlette a galaxis leggyorsabb ócskavasát?

  • Szerző: MoziStar
A Csillagok háborúja univerzumának ikonikus űrhajója az Ezeréves Sólyom, ami több filmben is feltűnt. A Millenium Falcon az évek során számtalanszor cserélt gazdát, és nagyon sok felújításon ment keresztül.

Íme néhány érdekesség minden idők leghíresebb hajójáról:

1. Hamburger ihlette ócskavas

Az Ezeréves Sólyom hosszú és bonyolult koncepcióalkotási fázison ment keresztül, mire kialakult a végső, ikonikus forma. A legendás hajó eredeti tervei az utolsó pillanatban landoltak a kukában. A korábbi elképzeléssel az volt a gond, hogy túlságosan hasonlított az 1975 és 1977 között futó Alfa holdbázis (Eredeti cím: Space: 1999) sorozat űrhajójára. A Star Wars alkotója, George Lucas szerint a Millennium Falcon tervezését egy hamburger és egy olajbogyó ihlette. Ennek a történetnek is több változata van. Egyes verziók szerint éppen hamburgert evett, mások szerint látott valakit hamburgert enni. Az Industrial Light and Magic (ILM) ezután többször hivatkozott a hajóra mint "Porkburger".

„Úgy gondoltam, hogy a másik dizájn túlságosan közel állt a Space: 1999-hez, és túlságosan konvencionálisnak tűnt. Valami igazán szokatlant akartam, mivel ez volt a film kulcsfontosságú hajója; valami sokkal személyesebbet akartam” – nyilatkozta George Lucas egy interjúban.

milleniumfalcon_joejohnston
Joe Johnston műszaki illusztrációja


2. Egy utasszállító repülőgép hangja

Az Ezeréves Sólyom hajtóművének hangját egy McDonnell Douglas DC-9 -es kéthajtóműves utasszállító repülőgép szolgáltatja, amit 1965-től gyártottak. A DC–9-et gyakran rövid távú repülésekre alkalmazták. A filmekben a hajó a két DC-9 hajtómű motorzajának két sávjából származik, amit a készítők a hűtőventilátorok zúgásával kevertek.

3. Az eredeti Sólyom

Elkészült a Millenium Falcon életnagyságú modellje az Egy új Remény-hez. A Falconnak csak a fele épült meg a 94-es dokk és a Halálcsillag jelenetekhez. Amikor a forgatás befejeződött, a hajó körüli díszletet lebontották, és csak Halálcsillagként építették újjá. Az életnagyságú modellt a hatalmas sunderlandi bombázó hadihangárokban, a Pembroke Dockban lévő korábbi Királyi Haditengerészeti hajógyáraiban építették meg az Egyesült Királyságban.

milleniumfalcon_94


4. Star Wars Star Trek "multiverzum"

Az Ezeréves Sólyom CGI modellje megjelenik a Star Trek: Kapcsolatfelvétel című filmben az Enterprise és a Borg kocka csatája során. John Knoll az ILM kreatív igazgatója, aki egyébként a speciális effekteket készítette a Star Wars-filmekhez, és éppen befejezte az Egy új remény felújított változatának munkálatait, belerakta a Falcont a csatába.

5. A név kötelez

A Millenium Falcon-t a történet során többször ellopták, és számos pilóta repítette a "kicsikét". Minden tuladonos a magáénak érezte a hajót és így kapott több nevet a Sólyom. A Kiterjesztett Univerzum alapján a hajót korábban a Corell Industries Limited vállalata, Kal és Dova Brigger, a Republic Group, Bammy Decree és Rej Taunt, Quip Fargil, Doctor Parlay Thorp, Molpol Vándorcirkusza, Cix Trouvee és persze Lando Calrissian mondhatta magáénak. A hajó korábban Corell's Pride, Fickle Flyer, Meetyl's Misery, Jackpot, Hardwired, The Wayward Son, Stellar Envoy, Second Chance és Gone to Pieces néven volt ismert. Végül Ezeréves Sólyom-ként folytatta útját. A legendák alapján olyan gyors, mint egy denevérsólyom, és olyan ellenálló, hogy egy évezredet is kibír. A Falcon számos csatát és küldetést élt meg és feladatai titkos természete miatt tulajdonosai többször hamis azonosítót adtak a hajónak. Han Solo rengeteg álnevet talált ki. Íme néhány: Argos, Close Shave, Sunfighter Franchise, Regina Galas, Longshot, Sweet Surprise, Shadow Bird, Princess of Blood, Victory Ring, Naboo Duckling, Star Tripper, Star Princess, Thrall's Tale.

milleniumfalcon_

Számos magazin, könyv, videójáték és játék készült a Star Wars-univerzumról. A DeAgostini jóvoltából Te is megépítheted a Star Wars univerzum legendás hajóját. A modell egy hiteles, hivatalos másolat, azonos méretarányban, a filmvásznon látható összes külső részlettel.

milleniumfalcon_replika
Rendeled meg fénysebességgel az ikonikus hajó gyűjteményt: 

Használd az egyedi promóciós kódot: MFHUMOZISTAR és élvezd az előfizetéssel járó szuper ajándékokat!

Megosztás facebookon