asdf

Bud Spencer, az örök legenda

  • Szerző: MoziStar
Bud Spencer, a legnagyobb olasz pofonosztó ma 86 éves. Munkássága előtt tisztelegve készítettünk egy kis összeállítást az életéről.

Az olasz sztár Carlo Pedersoli néven született Nápolyban, 1929. október 31-én. Anyanyelve az úgynevezett nápolyi nyelv, mely az olasz egyik déli dialektuscsoportja. Kiskorában édesapjának vasgyára volt a nápolyi kikötőben így gazdagnak számítottak, egészen addig, amíg egy baleset következtében tönkre nem mentek. Carlo nyolc évesen lett tagja a helyi úszóklubbnak, később innen Rómába igazolt át, amikor a családja oda költözött tizenegy éves korában. De nem csak a sportban, hanem a tanulásban is kitűnt, ötévesen volt elsős, az ötödik osztályt meg egyenesen kihagyta. Mindössze tizenhat évesen vált a római egyetem vegyészkarának hallgatójává, a tanulmányait azonban megszakította, ugyanis 1947-ben családjával Brazíliába költözött. A pletykák szerint a fiatalt Carlot imádták a nők, először 14 évesen került közelebb a szebbik nemhez egy piroslámpás házban.

Bud SpencerMásfél év után hazatért, 1950-ben családja is követte. Folytatta az egyetemet, de most már a jogi karon, valamint visszatért a sportoláshoz is. 1949-ben olasz bajnok lett mellúszásban, a következő évben a százméteres gyorsúszásban nyerte el ugyanezt a címet. Közben tagja lett a nemzeti vizilabda-válogatottnak, negyedik helyezést értek el az Európa-bajnokságon.

Bud Spencer1951-ben kezdődött el a színészi karrierje, amikor Nero császár testőrét alakította a klasszikus Quo Vadis című filmben. 1959-ig még Carlo Pedersoli néven több filmben is feltűnt statisztaként. Közben dolgozott Venezuelában útépítő munkásként, valamint Caracas-ban az Alfa Romeo gyárában is. Azért repült haza Olaszországba, hogy magával vigye szerelmét, akivel addig folyamatosan leveleztek, a lány apja azonban nem támogatta az utazást, így végül mindketten otthon maradtak. 1960-ban házasodtak össze, három gyermekük is született. Ebben az időben Carlo kisebb filmszerepekből élt, dalokat szerzett, szöveget írt, autót és festéket árult.

Bud SpencerA sportolói pályafutását az első tengerentúli filmszerződése miatt hagyta abba 1967-ben. Érdekesség, hogy utolsó vizilabdameccsét pont a magyar válogatott ellen játszotta Budapesten. A szerződés miatt átköltözött Amerikába, megnövesztette a szakállát és egy angolos hangzású művésznevet is kitalált magának. Ez akkoriban divat volt, a jobb eladhatóság érdekében. Így született meg a Bud Spencer név, mely kedvenc színészéből (Spencer Tracy) és kedvenc söréből (Budweiser) tevődött össze. Egyesek szerint a Bud azonban az angol bud szóra utal, ami rügyet jelent, ugyanis a behemót színész viccesnek találta, hogy így nevezzék. Ekkor ismerkedett meg későbbi partnerével és jóbarátjával, Terence Hillel is.

Bud SpencerAz isten megbocsát, én nem című western forgatásán barátkoztak össze, ahol kiderült, hogy 1959-ben már szerepeltek egy filmben, a Hannibálban, azonban olyan kevés jelenetük volt, hogy nem is találkoztak. Aztán ez a spagettiwestern meghozta számukra a sikert, bár itt még komoly hangvétel jellemezte az alkotást, nyoma sem volt a poénoknak. Ez a következő filmtől, a A pirinyó, a behemót, és a jófiúban megváltozott, ekkor jött létre a klasszikus Bud Spencer-Terence Hill séma. 1985-ig összesen 17 filmben szerepeltek együtt. Ekkor külön kezdtek el filmezni, Bud megalapította saját légitársaságát Mistral Air néven, majd eladta, hogy megvehessen egy gyermekruhákat készítő textilgyárat, valamint létrehozhassa saját étteremláncát BudFood néven.

Bud Spencer

Végül 1994-ben újra összeálltak egy film erejéig, de a Bunyó karácsonyig volt a páros utolsó közös munkája. Bud egyedül is szerepelt rengeteg filmben, például a rendkívül sikeres Piedone-sorozatban, vagy a Banános Joe-ban. Végül 2003-ban visszavonult, ezt azonban 2010-ben a Nincs kettő séf nélkül című sorozat kedvéért felülírta. Saját elmondása szerint Terence Hill mai napig a legjobb barátja, mi több, olyan számára mint egy testvér. Spencer 2005-ben a politikával is megpróbálkozott, Lazioban indult a területi választásokon a Forza Italia színeiben, azonban végül nem nyert. 2010-ben Terence Hillel közösen életműdíjat kaptak, ugyanebben az évben jelent meg önéletrajzi könyve is. Az olasz színész hatása óriási, a mai napig rengetegen próbálják utánozni filmjei stílusát, több-kevesebb sikerrel. Így született meg például Bujtor Istvan Ötvös Csöpije is. Bud Spencer visszavonult, feleségével él.bud-spencer-2015

2016. június 27.

Életének 86. évében elhunyt Bud Spencer. A halálhírt családja jelentette be a színész hivatalos Facebook oldalán. 77 filmben szerepelt, de mindig is inkább úszóként és vízilabdázóként volt büszke magára. Az olasz sajtó a színész fiát, Giuseppe Pedersolit idézte, aki szerint édesapja „Békében eltávozott. Nem szenvedett, mindannyian ott voltunk az ágyánál, utolsó szava az volt, hogy KÖSZÖNÖM."

Nyugodjon békében!
Megosztás facebookon