asdf

20 éve mutatták be a Titanic filmet

  • Szerző: MoziStar
Hihetetlen, de már 20 éves a Titanic film - James Cameron 11 Oscar-díjat besöprő korszakalkotó produkcióját 1997 végén mutatták be. Az azóta eltelt időszakban még többet megtudtunk a Titanic katasztrófájáról, rengeteg tárgy került a felszínre, amelyek egy részét most a budapesti Titanic kiállításon láthatja a közönség.
Ha újranéznéd a filmet, itt egy kis segítség, hogy meg tudd különböztetni a valóságot a fikciótól. Íme néhány érdekesség:
 
Létezett a Titanic szerelmespárja?
 
Sajnos el kell szomorítsunk minden rajongót, de nem. Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) és Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) teljesen az író-rendező James Cameron fantáziájának szülöttei. Egy J. Dawson azonban valóban ott volt a fedélzeten, bár az ő keresztneve Joseph. Cameron nem tudott az igazi Dawson létezéséről. A férfi a filmbeli karakterhez hasonlóan életét vesztette a tragédiában.
titanic-kate-winslet-leonardo-dicaprio
Tényleg sebességi rekordba hajszolta a kapitányt a hajó tulajdonosa?
 
Soha nem tudjuk majd biztosan. A filmben Bruce Ismay arra sarkalja Smith kapitányt, hogy döntsék meg a sebességi rekordot, de a valóságban Ismay azt vallotta eskü alatt, hogy a kazánok egyszer sem dolgoztak teljes erőbedobással. Másnap, hétfőn akarták kipróbálni, milyen sebességre képes a hajó. Ugyanezt vallotta a legénység több tagja is, míg az utasok közül volt, aki azt mondta, hogy látta, amint Ismay összetép egy jéghegyekre figyelmeztető jelentést. A bíróság nem hitt nekik.
 
Valóban a végsőkig játszott a zenekar?
 
Igen, ezt a tanúvallomások is alátámasztják. Azt, hogy pontosan melyik volt az utolsó számuk, senki sem tudta megmondani.
 
Tényleg öngyilkos lett az első tiszt?
 
Valószínűleg nem. A filmben William Murdoch csúszópénzt fogad el, majd fejbelövi magát. A történészek csak azt tudják, hogy egy tiszt öngyilkos lett, Murdoch sorsáról nincs pontos információ. Cameron bocsánatot kért Murdoch családjától.
 
Valóban ledőlt a Titanic kéménye?
 
Igen, és valóban rádőlt a vízben menekülő emberekre. A filmben Dawson barátja hal meg így, a valóságban John Jacob Astor milliárdosra eshetett rá a kémény.
titanic_kiallitas_
Tényleg voltak, akik önként választották a halált?
 
Igen. Isador és Ida Straus (a Macy's társtulajdonosa) a filmben a kabinjuk ágyában várják a véget. A valóságban mindkettőjüknek felajánlották, hogy a 8-as mentőcsónakkal, kimentik őket, de Isador addig nem akarta elhagyni a hajót, amíg nők is voltak a fedélzeten, Ida pedig úgy érezte, hogy a férje mellett a helye. A valóságban a szemtanúk egy-egy széken ülve látták őket utoljára, nem a kabinjukban voltak.
 
Valóban voltak, akiket élve mentettek ki a vízből, mint a filmben Rose-t?
 
Igen. A 16 mentőcsónakból 2 fordult vissza, hogy túlélők után kutasson. Hat embert találtak, de négyen meghaltak a csónakban.

Megosztás facebookon