asdf

10 érdekesség Az oroszlánkirály-ról

  • Szerző: MoziStar
A Disney örök klasszikusa, Az oroszlánkirály 30 éves lett. Sokak meghatározó egész estés meséje moziban ülve biztosan nagyobb élményt nyújtott az akkori fiataloknak, mint most a tv előtt ülve.

Bár a folytatások és az élőszereplős remake hozzájárulhatott ahhoz, hogy akik nem ismerték véletlenül ezt a monumentális alkotást, ők is megnézzék Az oroszlánkirály-t. Íme néhány érdekesség a három évtizeddel ezelőtt bemutatott Disney meséről.


1. Mufasa hangja

Amennyiben eredeti hangsávval nézzük a számszerűsítve 32. egész estés Disney mesét, akkor Darth Vader hangját adó James Earl Jones hangján szólal meg Mufasa. A munkálatok kezdetén olyan neveket kerestek fel, mint Liam Neeson, valamint Sean Connery. A Büszke Birtok királya hazánkban Sinkovits Imre, a DVD változaton pedig egy jelenet erejéig Vass Gábor hangján szólal meg.

2. Jeremy Irons Zordon-ja

A film negatív főszereplőjét, Mufasa fivérét Zordont Jeremy Irons szólaltatja meg. Itt még nem is ez az érdekes, hogy a nem mellesleg Oscar-díjas színész kölcsönözte Zordon hangját, hanem az, hogy akkora hatással volt a film animátoraira, hogy Jeremy Irons arcvonásait belerajzolták a karakterbe.

3. Állatok a stúdióban

Az animátorok munkáját segítve élő oroszlánokat és szarvascsőrű madarakat vittek be a stúdióba, volt akik Afrikába is elutaztak inspirációért. Ezt tették annak érdekében, hogy testközelből vizsgálhassák az állatok mozgását.

4. Simba legendás jelenete

Mintegy három évig tartott az a két és fél perces jelenet animálása, ahol Simba egy csordányi gnú elől menekül. A végeredmény magáért beszél.

5. A dzsungel királya

A projekt sokáig "A dzsungel királya" címen futott. Ez majdhogynem a végleges cím volt, amíg a rendezőknek, Roger Allers-nek és Rob Minkof-nak az utolsó pillanatban sikerült ráészmélniük arra, hogy a dzsungelben nem élnek oroszlánok. A sztori is változott a forgatókönyv írásakor. Az eredeti tervek szerint ugyanis az oroszlánok és páviánok közötti háborút mutatta volna be a film.

6. Can You Feel the Love Tonight

A premier előtt néhány héttel többek között a dal eredeti előadója Elton John is megnézhette a rajzfilmet, aki észrevette, hogy ezt a dalt kihagyták. Ezt az ő kérésére visszatették, de közel 20X írták át a szövegét, mire végleges formát öltött és akkora sikere lett, hogy 1995-ben ez a betétdal Oscar-díjat kapott.

7. Mi van a nevedben?

Néhány karakter nevének szuahéli nyelven jelentése van. A Simba oroszlánt, a Pumbaa lustát, a Nala ajándékot, a Rafiki pedig barátot jelent.

8. Upsz, egy rekord

Egy érdekes rekorddal is büszkélkedhet Az oroszlánkirály. Pumbaa, a közkedvelt és komikus varacskos disznó, a szurikáta Timon barátja volt ugyanis a legelső Disney karakter, amely a vásznon szellentett, és nem is egyszer.


9. Kimba vs. Simba

A készítők tagadják azt pletykálják, hogy Az oroszlánkirály története az 1960-as években készült Kimba, a fehér oroszlán című animációs sorozatából merít.


10. Pocahontas jött és látott

Az oroszlánkirály-t és a Pocahontas-t egy időben készítették az alkotók. Az előbbit másodlagos projektnek tekintették a Pocahontas mögött. A Disney legtöbb munkatársa inkább ezt részesítette előnyben, mivel úgy vélték, hogy a végül egy évvel később bemutatott film lesz a sikeresebb a kettő közül. Végül Az oroszlánkirály sokkal több pozitív visszajelzést kapott és sokkal nagyobb bevételt ért el. Világviszonylatban a harmadik legtöbb bevételt hozó CGI nélküli animációs film a mai napig.Írjátok meg kommentben, hogy nektek milyen emléketekkel van a 30 évvel ezelőtt bemutatott Oroszlánkirállyal kapcsolatban.

Megosztás facebookon