asdf

Végre Magyarországon az első, teljes egészében akadálymentes filmélmény

  • Szerző: MoziStar
A HARMAN és az AKKU (Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület) a mai napon mutatott be egy Magyarországon egyedülálló programot, amely teljes értékű moziélményhez biztosít hozzáférést vakok és gyengénlátók, illetve hallás- és mozgássérültek számára. A közösség tagjai mától öt filmet élvezhetnek az audionarrációnak köszönhetően. A projekt célja, hogy a vak, a gyengénlátó, illetve a hallás- és mozgássérült közösségek tagjai teljes értékű moziélményben részesülhessenek.
Az élményt egy speciális technológián, az úgynevezett audionarráción keresztül valósítják meg. A narrációnak köszönhetően a látássérült emberek a film közben kiegészítő információkhoz jutnak: a közösség tagjai fülhallgatóikon, egy fix hangsávon a film egyes elemeit leíró, kommentáló narrációt hallgathatnak. Az AKKU a hallássérült emberek számára speciális feliratokat is készített (amelyek indokolt esetben jelölik az egyes megszólalók személyét, valamint a képen kívüli, dramaturgiailag fontos zörejeket és a zenei betéteket is), a vetítési helyszín sajátosságainak köszönhetően pedig mozgássérültek is könnyedén ellátogathatnak a filmekre. Az elmúlt években történt már néhány kísérlet bizonyos filmek hozzáférhetőségének kiterjesztésére, de napjainkig nem volt még példa teljes körűen akadálymentesített mozis eseményre.
akadalymentes_mozielmeny (4)
"Az audionarrációval ellátott filmek bemutatása egy fontos mérföldkő. Emellett szimbolikus momentum, mely demonstrálja a 22 éves magyarországi jelenlétünkből fakadó elkötelezettségünket a magyar közösség és kultúra iránt. A célunk, hogy a több mint 500.000 hazai, fogyatékossággal élő számára valódi kulturális élményt biztosíthassunk – mondta el Kis István, a HARMAN magyarországi ügyvezetője és alelnöke.
akadalymentes_mozielmeny (6)
A HARMAN és az AKKU együttműködése 2017 júniusában kezdődött. A projekt első fázisa az audionarrációval ellátott első film bemutatójával ért ma véget. Ebben az időszakban az AKKU kialakított egy professzionális hangstúdiót, amelyet a HARMAN olyan, magas minőségű eszközökkel szerelt fel, mint például AKG mikrofonok és fejhallgatók, DigiTech effekt készülékek, Soundcraft keverőpultok, és hordozható JBL AV rendszerek. A stúdió közösségi munkahelyként funkcionál, ahol vak és gyengénlátó emberek közreműködésével készülnek a narrációk mozifilmekhez és színházi darabokhoz. A további mozifilmekhez készülő narrációk várhatóan havonta érkeznek majd.
akadalymentes_mozielmeny (15)
akadalymentes_mozielmeny (14)
"A magyar társadalom közel 3 százaléka, nagyjából 268,000 ember látássérült. Ők is ugyanazokat a programokat szeretnék élvezni, mint látó társaik” – mondta el Pethes Ágnes az AKKU aktivistája és kommunikációs referense. „Az AKKU az elmúlt két évben több narrációt is készített a közösség számára. Eddig minden egyes alkalommal bérelnünk kellett egy stúdiót ehhez. A HARMAN biztosította, új munkaállomásunknak köszönhetően fenn fogjuk tudni tartani, illetve ki is tudjuk majd terjeszteni kulturális missziónkat, mellyel a fogyatékossággal élő (vak, látássérült, hallássérült, mozgássérült), közel 500.000 magyar embernek tudunk majd segíteni."
akadalymentes_mozielmeny (8)
akadalymentes_mozielmeny (17)
A következő néhány hónapban elérhető vetítésekről, illetve a projektről további információt a helyszín honlapján (http://www.premiercafe.hu/mozi/), valamint az eseményhez készített Facebook eseményben érnek el. 
Megosztás facebookon