asdf

Scooby Doo - A nagy csapat

  • Szerző: Medve Pál
Gyújtják az űrhajók rakétáit a Galaxis őrzői, kezdetét veszi a Marvel képregény univerzum egyik legnagyobb csillagközi kalandja. A szuperhősös űropera direktora, James Gunn kicsiben kezdte filmes karrierjét, és most erről emlékezünk meg Heti Kedvencünknek. Szóljon a "Scooby Dooby Doo"!

James Gunn ha nem is a rendezői feladatokat látta el az első élőszereplős Scooby-Doo filmben, de jócskán kivette a részét a vígjáték mozi elkészültében. Első nagyjátékfilmjének nevezhető bárgyú gyerek mozi forgatókönyvét és történetét írta, valamint részben zenéjét szerezte és a produceri teendőkben is kivette a részét. A 60-as évek végén startoló kult rajzfilmsorozatnak bő 30 évet kellett várnia az élőszereplős viháncoláshoz, ami a lurkók és a nagyközönség tetszését sajnos nem nyerte el, mint ahogyan azt várták.

 scooby dooo

Norville 'Bozont' Rogers és dán dog házi kedvence  a rémisztő alvilág krémjébe tenyerel állandó rendszerességgel. Az első nagyjátékfilmes móka-kacagás a varázslatos Szörny-sziget (Spooky Island) kísértetjárta  vidámparkjába invitálta a Rejtély Rt. misztikus nyomozó csapatát, hogy - a jól megszokott - indokolatlan szellemi "feladványokat" megfejtsék. Ebben természetesen a feneketlen bendőjű duó kétballábas megoldásai és szórakoztatónak szánt poén áradásaik elengedhetetlenné váltak. Az ördögi sziget álarcok mögött meghúzódó diabolikus vezérét kutatja a tinédzser csapat, akik csupa-csupa pikareszk kalandba keverednek a rejtélyes nyomozásuk során. A kifejezetten gyermekeknek szánt kedves kis fabula az én cseperedő korszakomban elérte a hatását, James Gunn bárgyú, de annál varázslatosabb története és a szerencsétlen karaktereinek komikus jelleme sok mókás percet szereztek nekem. Az Amerikában óriási kultuszát élő franchise közönsége már kevésbé tudta megemészteni az első élőszereplős kísértet kalandot, úgy tűnt ami a televízió képernyőin grafikaként jelent meg, azt jobban fogyasztotta a nyugati popkultúra.

426374

A sikertelenség ellenére a stúdió - Warner Bros. -  az éra "A" listás színészeit igyekezett összeválogatni, a szőke macsó Fred szerepére Freddy Prince Jr-t, a szexi szöszi Dianára Sarah Michelle Gellar-t és a Szörny-sziget rettegett igazgatójára Rowan Atkinsont, a kultikus brit komikust. A kritikai bukás után a brand még egy folytatást is megélt, Szörnyek póráz nélkül címmel, ami már valóban egy gyengébb produkció volt a stúdiót váltó készítőktől. Ami épphogy működött az első epizódban, az már valóban unalmassá és erőltetetté vált a másodikban.

tumblr_m8bg3ubPQY1qbbi5mo1_500

Gunn már rég óta nem érdekelt a Scooby Doo brand világában, de akinek gyermekkorukban jelentett bármit is a rajzfilm széria, azoknak nem kell sokáig várniuk, ugyanis érkezik egy reboot. Az információk még elég hiányosak és homályosak a film elkészülésről, de az álomgyárat ismerve tudhatjuk, hogy mivel egy feldolgozásról vagy folytatásról van szó, így valószínű a rejtélyes mozi megvalósulása. Érdekes látni, hogy James Gunn - lassan "mesternek" titulálható - hollywoodi direktorunk honnan kezdte, és most hova jutott el tehetségével. A galaxis őrzői intergalaktikus eposza óriásit robbantott az államokban, a nyugaton feltörő sci-fi hullámok lassan az európai partokat is elérik, pontosabban augusztus 14-én érkezik a hazai mozikba a "Marvel-megváltás".   Addig is a héten a Galaxis őrzői bemutató előtt hangolódjatok egy kis Scooby Dooval. 

Megosztás facebookon