asdf

Óz, a csodák csodája

Tavaly a klasszikus mese előzményeit ismerhettük meg, a héten pedig Dorothy oldalán a már ismert sztori után újra visszatérhetünk Óz földjére, ezért az Óz, a csodák csodája című legendás alkotást választottuk heti kedvencünknek.

Disney első egészestés rajzfilmje, a Hófehérke és a hét törpe akkora sikernek bizonyult, hogy a többi filmgyártó társaság is elgondolkodott azon, hogy imsert gyermekkönyveket kéne adaptálni. 1938-ban ennek köszönhetően vette meg az azonos című mesekönyv megfilmesítésének jogait az MGM. Mivel a korban a fantasztikus elemek nem igazán örvendtek nagy népszerűségnek, ezért megpróbálták azokat kivonni a történetből és abszord, de valóságos elemekkel helyettesíteni, így a madárijesztő valójában egy annyira buta ember lett volna, aki csak akkor kaphat munkát, ha madarakat ijeszt el a termőföldről, míg a bádogember egy szívtelen bűnöző, akit fémkalitkába zártak, hogy bűnhődjön.

Óz, a csodák csodája

A forgatókönyvet a különböző állásppontok miatt több egymástól független szerző is átírta, végül a film az összes ilyen verzió összegyúrásából készült el, de a stáblistára csupán  három név került fel, ez azonban nem egyedi eset a film kapcsán, hiszen rengeteg olyan ember maradt le róla, akik a készítése során kreatív ötleteket és munkát adtak hozzá. A film előkészületei minden téren nehézségekbe ütköztek, ugyanis színészeket sem sikerült találni. Eleinte olyan sztárokat próbáltak megszerezni, mint Clark Gable, vagy Shirley Tample, de végül a kevésbé ismert, de legalább annyira nagyszerű Judy Garland, Frank Morgan, Jack Haley és Bert Lahr kapta a főbb szerepeket.

Óz, a csodák csodája

Ez a produkció volt az MGM legköltségesebb filmje akkoriban, hiszen az egyik első színes mozival van dolgunk, ráadásul a mai szemmel nézve sem cikinek ható speciális effektek tették élvezhetőbbé a nézők számára a filmtörténelem első nagyszabású fantasyját. Érdekes, hogy a bemutatásakor azonban mégsem lett sikeres, sőt kifejezetten veszteségesnek könyvelték el, míg a kritikusok egekig magasztalták és több Oscar-jelölést is bezsebelt. Végül az idő szépítette meg a dolgokat, pár évvel később újra bemutatták és ekkor már végre nyereségessé vált a produkció.

Óz, a csodák csodája

A népszerűsége azóta is töretlen, minden idők egyik legnagyobb hatású alkotása, a fantasy arculatának meghatározója. Számtalanszor újrabemutatták, az elsők között lehetett megvásárolni videókazettán és DVD-n, de több mondata szállóigévé is vált azóta. Mindezek mellett a film legnagyobb öröksége talán a zenéje, azon belül is a Somewhere over the Rainbow címú dal, mely több, mint hetven év után is sláger, vagyis minden idők egyik legnagyobb sikerű filmzenéjének tekinthető. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon