asdf

Orosz Dénes: "Ez egy olyan vígjáték, ami nem bánt senkit!"

December 5-én kerül mozikba Orosz Dénes új romantikus vígjátéka, a Coming out. Korábban a Poligamy-ban is együtt dolgozott Csányi Sándorral, aki ismét főszerepet vállalt új filmjében. A karácsonyi időszakban a romantikát, a humort és az önfeledt szórakozást kedvelők számára igazán jó kis kikapcsolódás lesz a mozi. A rendezővel, Orosz Dénessel beszélgettünk…

Miért decemberben kerül mozikba a film?

- Nekem a Poligamy-nál nagyon bevált, szeretem ezt az időpontot. Egyszerűen azt gondolom, ez jó időszak, az emberek járnak moziba.

Ismét Csányi Sándort választottad a főszerepre. A közös munka, vagy más okai voltak a választásodnak?

- Szeretem Sanyit, és azt gondolom, hogy rendkívül erős a vígjátéki vénája. Filmben még ezt az oldalát nem igazán mutathatta meg. Tudtam, hogy egy olyan ember kell a szerepre, akit kedvelnek, és Sanyi az a fajta, akivel tud azonosulni a néző. Ráadásul elbírja a hátán ezt a nagy szerepet, mert Vándor Eriket eljátszani hatalmas kihívás.

comingout_jelenet02

Tompos Kátya és Csányi Sándor

Érzékeny témába vágtad a fejszédet. Milyen fogadtatásra számítasz?

- Fel vagyok rá készülve, hogy mindenféle indulatokat fog kavarni. Ugyanakkor azt gondolom, ha megnézik az emberek, rá fognak jönni, hogy ez egy olyan vígjáték, ami nem bánt senkit, inkább egy nagyon pozitív üzenetet hordoz: légy az, aki vagy. Azokban, akikben munkál valami erőteljes elutasítás ezzel a témával kapcsolatban, lehet, hogy csak azért él ez a ’nem szeretem a melegeket’ -dolog, mert nem ismerik őket, nem tudják elképzelni, hogy ugyanolyan emberek – vagyis éppúgy leviszik a szemetet, ugyanúgy bevásárolnak, kifestik a lakást, este tévéznek – mint bárki más. Nincs népnevelő szándéka a filmnek, de ha mondjuk egy, a homoszexuálisokkal szemben erőteljes averziókkal viseltető valaki végignézi a Coming out-ot, és azon kapja magát, hogy nem tudja utálni a Karalyos Gábor által játszott meleg figurát, akkor már léptünk egyet előre.

Coming out_sanyi

Karalyos Gáborral....

A kiközösítés problémájával sokan találkoztak már, de azért mert valaki más, még nem kell utálni, kiközösíteni. Ez lenne a mondanivalója a Coming out-nak?

- Ha valaki például rájön, hogy a férfiakat szereti, akkor ezt kell felvállalnia, de ha valaki azért lóg ki a sorból, mert mondjuk magasabb, alacsonyabb, vékonyabb, kövérebb, esetleg eltérően gondolkodik – tehát más, mint a többség, akkor ezt is vállalnia kell, és ezen belül kell a boldogságát megtalálnia.

Milyen volt a közös munka? Hogy teltek a forgatási napok?

- Másodszor dolgoztam együtt Sanyival. Egyszerűen félszavakból értjük egymást. Pontosan tudja, mit akarok, a humorban is egy hullámhosszon vagyunk, tehát nem kellett sokat magyarázni neki. Ezért nagyon építő és inspiratív az egész. Sanyival forgatni mindig jó élmény, pont azért, mert elképesztő energiái vannak. Kivételesen alázatos színész, aki mindent beleadott a szerep megformálásába.

coming_out_forg_02

Gyabronka József, Orosz Dénes és Csányi Sándor a forgatáson...

Milyen tanácsokat tudtál neki adni, ahhoz, hogy hitelesen tudja átadni azt, hogy ő más?

- Nagyon egyszerű: láttam a feminin oldalát, hiszen ő egy színész, és a férfiszínész tele van nőiességgel. Egyébként a film korunk jellegzetes jelenségéről is szól, vagyis a férfiasodó nőkről és a nőiesedő férfiakról. Én például a párkapcsolatomban sokszor túlérzékeny vagyok, például megkönnyezek egy filmet, de ettől még nem vagyok meleg. Sanyival meg kellett találnunk a megfelelő arányt, hogy Erik figurája ne legyen sztereotipikus. Nem egy picsogó, nyavalygó „műmeleg” karaktert találtunk ki, hanem egy olyan pasit, aki akár a környezetünkben is létezik, és akiről meg nem mondanád, hogy meleg.

csányi_karalyos

Erik (Csányi Sándor) és Balázs (Karalyos Gábor)...

Egy abszolút laza stílusú, hangulatú könnyed film várja a nézőket

- Ez egy echte vígjáték, amin nagyon jól fognak szórakozni a nézők. Remélhetőleg harsány nevetésben lesz része a közönségnek.

A mindössze 36 éves rendező nem érzi, hogy nagyon merész döntés lett volna ezt a témát választani, sőt! Elmondása szerint, érdekli ez a dolog: „Én csak arról tudok filmet csinálni, ami érdekel! Ami éveken keresztül izgalomban tart, ami foglalkoztat. Ennek a történetnek pont az volt a vonzereje, hogy egy olyan emberről szól, aki mindenhonnan kilóg, ezért reményeim szerint tudnak azonosulni vele az emberek. Itt nem csak a homoszexualitásról van szó. Bármelyik tinédzser érezheti, hogy valami miatt különbözik a többiektől. A film egy nagyon mai dologra mutat rá, és ezért lehet szerintem görcsoldó. „

Nem csak romantika, vígjáték, de érdekes fordulat is csavar a történeten

A film szokatlan alaphelyzetében Erik (Csányi Sándor), a közkedvelt meleg rádiós műsorvezető büszkén vállalja másságát. Igazi példaképként kellő iróniával és humorral tekint a napi atrocitásokra. Erik figyelme azonban egy balesetet követően váratlanul a nők irányába fordul, és vonzódni kezd hozzájuk…

- A baleset nem az okozója a változásnak, hanem csupán a következménye egy meseszerű fordulatnak. Hősünk sokáig azt hiszi, a baleset következtében történik vele a furcsa változás, de igazából nincs rá racionális magyarázat, hogy miért kezd a nők iránt érdeklődni. Ez egy kifordított coming out-történet. Azt vázolja fel, mi történne, ha egy meleg pasit, aki az esküvőjére készül a párjával Amszterdamban, váratlanul a nők kezdenék érdekelni - mindezt úgy, hogy közben ő a melegek szószólója. Alapjaiban borul fel az élete. Innentől kezdve a helyzetkomikumé a főszerep a filmben.

A rendező még elárulta, hogy több mint 40 helyszínen forgattak, főként Budapesten, a Dunán egy hajón, Budapest utcáin, polgári lakásokban, vagyis nem díszletben, hanem valódi helyszíneken.

Az előzetes alapján biztos nem fogunk unatkozni!

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon