asdf

Női matróz és vámpírok lettek a befutók a 2015-ös Titanicon!

A fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a FIDELIO – ALICE UTAZÁSA nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők díját. A Borislav Andjelic vezette háromtagú zsűri különdíjat ítélt a finn J.-P. Valkepää MEGLÉPTEK című alkotásának.

A 2015. április 10-18. között Budapesten rendezett 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon nyolc, egy-egy kivételes női sorsot ábrázolófilm versenyzett a Hullámtörők-díjért, melyet a Fidelio - Alice utazása vitt el. Idén a közönség díjat Taika Waititi és Jemaine Clementúj-zélandi filmje, a HÉTKÖZNAPI VÁMPÍROK kapta.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 22. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait, ahol jelen volt a zsűri három tagja, Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke, a zsűri elnöke BorislavAnđelić, Horváth György fesztiváligazgató valamint a Főváros Főpolgármester helyettese,Szalay- Bobrovniczky Alexandra. A Hullámtörők díjat a fiatal francia rendezőnő, LucieBorleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása (Fidelio, l'odyssée d'Alice) nyerte. „A rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet. ArianeLabed kiváló teljesítményt nyújtott a címszerepben.”– nyilatkozta BorislavAnđelić.fidelioA Fidelio – Alice utazása(Fidelio, l'odyssée d'Alice)című filmben a 30 éves Alice tengerészként dolgozik. Miközben élettársa, Félix a szárazföldön vár rá, ő másodgépészként kezd dolgozni egy öreg teherhajón, a Fidelión, melynek kapitánya nem más, mint első nagy szerelme, Gael. Ahogy a hajó különböző kikötőkbe fut be, Alice-nak meg kell birkóznia a férfiakból álló legénységgel közös fedélzeti élettel és romantikus érzéseivel.

A zsűri különdíjban részesítette a költőien elmesélt, gyönyörűen fényképezett finn drámát, J.-P. Valkepää Megléptek (He ovatpaenneet / TheyHaveEscaped) című filmjét, melyben egy dadogós, magának való fiú civil szolgálatot teljesít a fiatalkorúak javítóintézetében; a vonzó, kirobbanó energiájú, mindig bajba kerülő lány pedig őrizetben van. A két tinédzser együtt szökik meg egy lopott autón, egy drogokkal, szexszel és végtelen meneküléssel tarkított utazásra. „A film nagyon bátor és szokatlan megközelítésben ábrázolja a célt tévesztett ifjakat, akik a finn társadalom konvenciói ellen lázadnak. A két tehetséges fiatal színész munkája mellett figyelemre méltó a kiemelkedő operatőri munka is.” – indokolta döntését a zsűri.
they_have_escaped_A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén nyolc film futott a Hullámtörők díjért. A nyertes alkotásokon kívül a svéd Ronnie Sandahl Underdog (Svenskjävel) című munkája, a török Esra Saydam Vízválasztó (DenizSeviyesi / AcrosstheSea) című romantikus filmje, a második generációs dél-koreai–kanadai rendező, Albert Shin Helyedbe lép (In HerPlace) című drámája, a pakisztáni rendezőnő, AfiaNathaniel első nagyjátékfilmje, a Dukhtar (Daughter), az első, teljes egészében crowdfunding rendszerben készült európai film, a görög Stathis Athanasiou Alpha című alkotása, valamint Ana Lily Amirpour Csadoros vérszívó (A GirlWalks Home Aloneat Night) című amerikai romantikus horrormozijaszerepelt a versenyprogramban. Idén a közönség véleménye szerint a Hétköznapi vámpírok bizonyult a legjobbnak. Az áldokumentumfilm három egy fedél alatt élő vámpír – Viago, Deacon és Vladislav – életét követi nyomon, akik igyekeznek megélni a modern világban.

Az idén 52 filmet bemutató 22. Titanic A LÁTOGATÁS (The Visit) című alkotás vetítésével zárult, melyet Tom Norring, Dánia magyarországi nagykövete vezetett fel. A dokumentumfilm egy meg nem történt eseményről szól: az ember első találkozásáról a földönkívüli intelligens élettel.

Megosztás facebookon