asdf

Így neveld a sárkányodat

A héten bemutatásra kerülő Így neveld a sárkányodat 2 remek apropó arra, hogy Heti kedvencünknek kiáltsunk ki egy olyan mesét, ami többről szól néhány aranyos sárkánynál. Valódi üzenete van, amit olyan köntösbe csomagol, ami nem csak a nagyoknak, hanem a kicsiknek is könnyen fogyasztható.

Fogatlan és Hablaty történte nem csak a gyerekeknek szól

Voltaképpen az Így neveld a sárkányodat első része egy megható tanmese az elfogadásról. Azért, mert valaki más, mint az átlag, nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz is. Nézzük csak meg Fogatlant, a sárkányt. Zord külseje és félelmetes ereje ijesztővé teszi, pedig valójában olyan, mint egy ártalmatlan, szeretnivaló „házi kedvenc”.

Sajnos az emberek nagy részére jellemző az, hogy kinevetik és nem egy esetben kirekesztik azokat, akik eltérnek attól, amit a többség normálisnak gondol. Pedig, ha azt nézzük, hogy a különcök azok, akik igazán építették az emberiség kultúráját, tudományos ismereteit, akkor beláthatjuk, hogy „kívülállónak” lenni egyáltalán nem rossz dolog. Egymás elfogadásában kéne még fejlődnünk egy kicsit és akkor talán ez a bolygó is egy jobb, élhetőbb hely lehetne. Úgy gondolom, hogy a mese készítőiben is hasonló gondolatok viaskodtak, amit szépen bele is csempésztek az első sárkányos kalandba.

igyneveldasarkanyodat_1

A történet röviden: mielőtt Hibbant-sziget valódi Valhalla változott volna, bizony előtte sokáig tüzes és ádáz háború dúlt a sárkányok és a vikingek között. Szerencsére a szigetlakók között is akadt egy valaki, aki rájött arra, hogy nem az örökös háború a legjobb megoldás a konfliktusok kezelésére.

Ez a kis hős Hablaty, aki semmilyen módon nem illik bele abba a képbe, ami a vikingeket jellemzi. Nem izmos, nem magas és még harcolni sem szeret. Inkább a békében hisz.

Ám mivel a szigetlakók így nem fogadnák be a kicsiny közösségükbe, ezért Hablaty is megpróbál sárkányt ölni, hogy kivívjon magánnak némi tiszteletet és megbecsülését. Egyik este, amikor újra tűzokádó szárnyasok támadása alá kerül a kis város, akkor jött el végre a fiú nagy, dicső pillanata: sikerült elkapnia egy sárkányt. Még hozzá nem is akármelyiket: egy Éjfúriát, aki a fajának a legerősebb példánya. Mivel senki sem látta az esetet, Hablaty úgy döntött, hogy megkeresi az áldozatát. Hamar rá is talál a csapdába esett állatra, akin - bár első szándéka az volt, hogy végezz vele - megesett a szíve.

igyneveldasarkanyodat_2

Ezzel a döntéssel veszi kezdetét egy különleges és lenyűgöző barátság. A mese legnagyobb ereje szerintem abban rejlik, hogy sem a néző, sem pedig Hablaty nem tudja, hogy mi fog kisülni ebből a furcsa kapcsolatból. A fiúval együtt ismerjük meg a sárkányok valódi érzéseit és természetét. Az ő tettei határozzák meg azt, hogy a jövőben milyen viszony lesz a két, eddig háborúban álló faj között.

Nem csak mondanivalóban, hanem látványban is pazar és emlékezetes alkotás az Így neveld a sárkányodat. A repülések, a sárkányok ábrázolása, a rengeteg humor és a látványos harcok teljesen beszippantanak, ezért a film nem csak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is pár óra felhőtlen kikapcsolódást tud nyújtani. 

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

 
Megosztás facebookon