asdf

Hat cannes-i film is a hazai mozikba kerül

  • Szerző: Nikk
Magyarországon a Vertigo Média forgalmazásában jelenik meg a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma-, és FIPRESCI-díjas filmje, a török Nuri Bilge Ceylan Téli álom (Winter Sleep / Kis uykusu) című alkotása.

A Vertigo Média az idei cannes-i programból a következő hónapokban összesen hat filmet mutat be: a Téli álom mellett Jean-Luc Godard a zsűri díjával kitüntetett Goodbye to Language című 3D filmjét; az Arany Kamera-díjjal és Un Certain Regard szekció ensemble díjával elismert Party Girl-t; valamint David Michôd Országúti hajsza (The Rover); az Oscar-díjas Michel Hazanavicius The Search és John Boorman A királynőért és a hazáért (Queen and Country) című alkotását.

 országuti hajsza

A Vertigo Média a tavalyi Arany Pálma-díjas Adéle élete - 1-2. fejezet után ismét elhozza a magyar mozikba a világ legrangosabb filmes seregszemléjének fődíjas alkotását. A Téli álom előzetesen a legnagyobb favorit volt idén Cannes-ban, amely végül az Arany Pálma mellett elnyerte a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját is. A Téli álom ragyogó kritikákat kapott, és a legnagyobb nemzetközi filmes adatbázis, az IMDB skáláján jelenleg a rendkívüli, 9,7-es értékeléssel áll. A Téli álom várhatóan januárban kerül a magyar mozikba.

 téli álom

Az idei cannes-i fesztivál egyik különlegessége volt a versenyprogramban Jean-Luc Godard Goodbye to Language című filmje, amely 3D-ben készült, és a kritikusok kiemelték, Godard elsők között használja ki filmen a technikában rejlő lehetőségeket. A végül a zsűri díjával jutalmazott francia alkotás egyöntetű vélemények szerint a francia újhullám legendás rendezőjének hosszú ideje legjobb rendezése. A Goodbye to Language várhatóan novemberben kerül a magyar mozikba.

Szintén nagy sikert aratott Cannes-ban az Un Certain Regard versenyszekció nyitófilmje, a francia Party Girl. Az egy kiöregedő, night club táncosnő megállapodási kísérletéről szóló dráma a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat nyerte el, valamint együttes színészi teljesítményéért megkapta az Un Certain Regard szekció ensemble díját is. A Party Girl várhatóan az év végén kerül a magyar mozikba.

 the search

A versenyprogramban szerepelt az Oscar-díjas  Michel Hazanavicius új, The Search című alkotása is. Hazanavicius A némafilmes című mozija 2011-ben a legjobb színész díját nyerte el Jean Dujardin révén Cannes-ban, majd öt Oscar-díjat, közte a legjobb film, rendezés és színész díját nyerte el. A The Search egy 1948-as, Oscar-díjas, Fred Zinnemann-dráma csecsen környezetbe helyezett remake-je, a főszerepekben Annette Beninggel, és Bérénice Bejoval. A The Search várhatóan november végén kerül a magyar mozikba.

John Boorman a brit filmgyártás élő legendája, akit pályafutása során öt Oscar-díjra jelöltek, és olyan remekművek fűződnek a nevéhez, mint a Zsigmond Vilmos fényképezte Gyilkos túra. A királynőért és a hazáért (Queen and Country) című, önéletrajzi ihletésű mozija az 1987-es, öt Oscar-díjra jelölt Remény és dicsőség folytatása, ezúttal egy fiatalember koreai háborús élményeiről és szerelméről. A királynőért és a hazáért októbertől látható a magyar mozikban.

Az ausztrál film legújabb tehetsége, David Michôd 2010-ben készített egy, utóbb Oscar-díjra is jelölt remek drámát. Az Animal Kingdom után most az Országúti hajszával (The Rover) szerepelt Cannes-ban, amelyben Guy Pierce mellett az Alkonyat-filmek sztárja, a kritikusok szerint eddigi legjobb alakítását nyújtó Robert Pattinson játssza a főszerepet. Az autóját visszaszerezni akaró férfiról szóló, poszt-apokaliptikus bosszúfilmet a Mad Max ihlette, de Michôd saját stílusával remekül frissítette az alaphelyzetet. Az Országúti hajsza július 31-től látható országszerte a magyar mozikban.

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon