asdf

Christopher Nolan elárulta, hová érdemes ülni az Oppenheimer megtekintésekor

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: UIP-Duna
Nagy feltűnést keltett tavaly, amikor Christopher Nolan azt mondta, nem használtak számítógépes trükköket az Oppenheimer című filmben az atomrobbanás felvételéhez. A film az atombomba atyjának is nevezett tudósról, Robert Oppenheimerről szól, és természetesen nem lehetett kihagyni belőle a tömegpusztító fegyver bemutatását. Az alkotók szerencsére nem robbantottak igazi atomot a sivatagban a hitelesség kedvéért, hanem hagyományos trükkökkel dolgoztak.

Régóta várt arra Cillian Murphy, hogy főszerepet kapjon Christopher Nolan valamelyik filmjében. Ő a rendező egyik kedvenc színésze, szerepelt is öt nagy sikerű filmjében (Batman-trilógia, Eredet, Dunkirk), de eddig nem ő vitte a prímet. 

Murphy az Empire magazinnak azt mesélte, hogy rémisztő kihívás volt Oppenheimer karaktere, mert éppen olyan szerep, amilyenről egy színész sokáig csak álmodni mer. „Sokszor kap az ember olyan szerepet, amiről úgy gondolkodik, hogy majd kirázza csuklóból, és remélhetőleg jó lesz a kaja a forgatáson. De ez nem olyan volt. Először megrémültem a feladattól, de felébredt bennem az éhség is a nagy kihívás iránt, be akartam kebelezni a karaktert és ezt az egész feladatot” – mondta Murphy.

oppenheimer_christophernolan_CillianMurphy

Christopher Nolan IMAX formátumban álmodta meg a filmet és eláruta, hogy szerinte hová érdemes ülni az Oppenheimer megtekintésekor.

„Szélesvásznú film esetén a harmadik sor közepén szeretek ülni. Az IMAX 1.43:1 viszont kicsit más tészta, olyankor néhány sorral hátrébb ülök, és persze szigorúan középen. Így minden a látóteremben van, miközben monumentális a látvány.” – árulta el Nolan az Associated Pressnek adott interjújában. Nolan szerint az Oppenheimert is így érdemes megnézni. A filmet 70 milliméteres celluloidra forgatták a digitális filmezés korában, mert a rendező szerint így elképesztő élesség, tisztaság és mélység érhető el.

„Az IMAX 70mm lehetővé teszi, hogy elmosódjanak a képernyő határai. Megkapjuk a 3D érzést okuláré nélkül, akadálytalanul bele tudunk merülni a film világába.”

oppenheimer_christophernolan_imax

Sokkot kapott Oppenheimer élezrajzírója, amikor megnézte a filmet. Azt reméli Kai Bird, hogy a nagyközönséget is annyira mellbe vágja majd az Oppenheimer című film, mint őt. A jeles történész, aki az azóta elhunyt Martin J. Sherwinnel jegyzi a 2005-ben Oppenheimerről megjelent nagyszabású életrajzot – a könyv bestseller lett és Pulitzer-díjat nyert –, úgy véli, Christopher Nolan filmje sokakat fog gondolkodásra bírni, elsősorban érzelmi erejének köszönhetően.

Teljesen le vagyok nyűgözve, és még mindig próbálom összeszedni magam érzelmi szempontból – idézi Birdöt a Variety című szaklap. – Elképesztő művészi teljesítménnyel van dolgunk, úgy érzem, ezek után egész Amerika, sőt a világ azokról a dolgokról fog beszélni, amelyeknek Oppenheimer elkeseredett szószólója volt. Vagyis hogyan éljünk az atombomba árnyékában, és hogyan gondolkodjunk egy olyan rendszerben, mint a McCarthy-korszak. Mit jelent hazafinak lenni, mi a tudós szerepe egy olyan világban, amit soha nem látott módon áthat a technológia?”

oppenheimer_christophernolan_bomb

Az Oppenheimer címszerepét Cillian Murphy alakítja, és Nolan felsorakoztatja mellé fél Hollywoodot: olyan sztárok játszanak a filmben, mint Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Rami Malek, Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett és Kenneth Branagh.

Oppenheimer – Hazai bemutató: 2023. július 20.

Megosztás facebookon