asdf

Az 50 első randi

A 2004-ben bemutatott komédia nem csak az utóbbi idők egyik legszerethetőbb, legaranyosabb vígjátéka lett, hanem egyben Adam Sandler karrierjének egyik legjobb filmje is, amihez hasonlót az elmúlt pár évben nem sikerült letennie az asztalra.

Peter Segal és Adam Sandler nagyon jó barátságot ápolhatnak egymással, ugyanis Az 50 első randin kívül további két sikeres filmen – Csontdaráló és a Kinevel a végén? - is dolgoztak együtt. Talán bölcs döntés lenne a világ első számú vígjáték színészétől, ha újra visszatérne a gyökereihez és Peter Segal-lel letennének még egy olyan halhatatlan alkotást az asztalra, mint amilyen Az 50 első randi volt.

Peter Segal a történetében egy ezerszer látott vígjáték klisét ültetett át egy igazán szürreális élethelyzetbe. Talán ti is emlékeztek még – vagy épp most vagytok ebben a cipőben – arra, hogy milyen izgalmas dolog először randira menni a kiszemelt lánnyal vagy sráccal. És hogy milyen piszkosul nehéz oda állni elé, a szemébe nézni és feltenni a nagy kérdést. Ilyenkor általában ezer különböző forgatókönyv-variáció végig pörög a kisebb önbizalommal rendelkező férfiak agyán. Ezek közül néhány olyan abszurd, hogy az már-már egy korrekt sci-fi film alaptörténetének is simán elmehetne.

azotvenelsorandi_1

Az 50 első randi sztorija is kicsit ezt a kérdéskört járja körbe. Henry (Adam Sandler) élete nem is lehetne tökéletesebb: Hawaii-on él, szereti a munkáját, jó a humora és imádják a nők. Épp ezért soha nem is gondolt volna arra, hogy egyszer révbe érhet valaki mellett. Egészen addig, amíg egyik álmos reggelen egy kis falatozóban meg nem látja a sugárzó mosolyú Lucy-t (Drew Barrymore), akibe első látásra belehabarodik. Olyannyira, hogy elhatározza: másnap újra megpróbál a lány kegyeibe férkőzni. Ám legnagyobb meglepetésére Lucy egyáltalán nem ismeri fel őt. A főszereplővel együtt hamar megtudjuk, hogy a múltban elszenvedett balesetének „köszönhetően” sérült a memóriája. Csak arra emlékszik, ami a sajnálatos incidens napján és az előtt történt vele. Ezért Henry-nek minden egyes nap újra meg kell hódítania Lucy szívét.

Ez a szürreális élethelyzet pedig rengeteg jó pofa szituációt szült. Számomra a film egy legjobb pillanat az volt, amikor Adam Sandler és az országos cimborája, Rob Schneider videós üzenetben frissítik fel Drew Barrymore emlékezetét.

azotvenelsorandi_2

A vígjáték, bár a megszokott klisé halmazból merít, mégis igyekszik valami újat is nyújtani. A komédiákra jellemző stílusjegyeket keverte a dráma sajátosságaival, ezáltal pedig egy kicsit sikerült felkevernie az állóvízzé váló műfajt.

A főszereplő páros, Adam Sandler és Drew Barrymore hihetetlenül jól illetek egymáshoz a vásznon. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy az amerikai komikusnak azóta sem sikerült - Jennifer Aniston -on kívül - találnia egy olyan színésznőt maga mellé, akivel ennyire együtt éltek és lélegeztek volna a film minden egyes pillanatában.

Azért választottam a heti kedvenc-rovatba Az 50 első randi című vígjátékot, mert Adam Sandler és Drew Barrymore kereken tíz év után szerepeltek újra közös produkcióban. Bár az új filmjüket, a Kavarást a tengerentúli nézők és kritikusok nem emelték piedesztálra, mégis reménykedem benne, hogy sikerül legalább megközelítenie Az 50 első randi színvonalát. Mert, ha igen, akkor egy újabb nagyon szerethető és időtálló romantikus komédiával gazdagodhatunk.

Megosztás facebookon