asdf

„Annak idején az újságírók nem mondták el ezt a történetet!”

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: ADS
Maureen Kearney hihetetlen, de igaz történetének filmadaptációja nagy sikert aratott Franciaországban. A kritikusok szerint Isabelle Huppert élete egyik legjobb alakítását nyújtja a filmben.

A célpont című film rendezője a filmsinframe.com-nak adott interjújában mesélt az Isabelle Huppert-tel való közös munkáról és a forgatásról.

La syndicaliste

„Isabelle-el elolvastattam a könyvet, mielőtt elkezdtünk volna dolgozni a forgatókönyvön. Elolvasta, és azt mondta: "A történet elképesztő, a karakter pedig egy erőmű, úgyhogy írd meg a forgatókönyvet, és csináljuk meg! – emlékezett vissza Jean-Paul Salomé, aki a filmben inkább a főszereplő az emberi oldalra öszpontosított. 

„Érdekelt: miért bántak így vele a politikusok, miért vonogatták a vállukat és fordítottak neki hátat? Van ebben valami sokkoló és brutális, és ezt próbáltam megmutatni a filmben. Nem állt szándékunkban pro vagy kontra állást foglalni. Maureen figyelemre méltó szakszervezeti vezető volt ebben a világban. És így rendezőként úgy éreztem, hogy nem az én dolgom gazdasági vagy politikai leckéket adni, nem érdekelt az ilyesmi.

Jean-Paul Salomé

„Mindenesetre, ha van valami, amit jól sikerült átültetni a filmbe, az az, hogy a törvény nem tette a dolgát ebben a Maureen által megélt igazságtalanságban. És van még valaki, aki nem tette a dolgát: a sajtó. Annak idején az újságírók nem mondták el ezt a történetet. Továbbra is átláthatatlan és aggasztó kérdés, hogy a sajtó mire fordít és mire nem fordít figyelmet –  tette hozzá a rendező.

Filmesként csodálatos élmény volt az első nyilvános vetítés, azonnal éreztem, hogy a közönség elég brutálisnak érzékeli a filmet: volt egyfajta sokk a teremben – számolt be Jean-Paul Salomé.

A célpont / The sitting duck - Hazai bemutató: 2023. augusztus 31.

Megosztás facebookon