asdf

Ál/Arc

Az év első hivatalos hétfőjének alkalmából egy igazi pörgős akciófilmet választottunk kedvencünknek, hogy feldobja a heteteket.

John Woo kínai rendező karrierjének eddigi legsikeresebb filmje, továbbá első olyan hollywoodi alkotása, melynek elkészítésénél teljesen szabad kezet kapott. Tartalmazza az akciófilmek koronázatlan királyának gondosan kikísérletezett stílusjegyeit, mint például a lassításokat és az általa kitalált hősies vérontást. A Rés a pajzson után másodízben dolgozott együtt az akkor Tarantino Ponyvaregényének köszönhetően újra menő John Travolta-val és először, de nem utoljára az akkor felfelé ívelő Nicolas Cage-dzsel.

Ál/Arc

A film a rettegett alvilági figura, Castor Troy és az őt üldöző FBI-ügynök, Sean Archer párharcát mutatja be szokatlan fordulatokkal teletűzdelve. A történetbe akkor kapcsolódunk be, amikor kettejük ellentéte a végletekig fokozódik, ugyanis Castor véletlenül a nyomozó fiát lövi le, amikor meérnyletet kísérel meg ellene. Ezt követően Archer mindent megtesz, hogy a nyomára akadjon, de hat évig semmit sem hall felőle. Amikor végre előkerül, akkor a filmtörténelem egyik leglátványosabb akciójelenetének keretében elkapják, de súlyos sérülése miatt kómába kerül. Közben egy felmérhetetlen erejű biológiai fegyver ketyeg elrejtve, melynek helyét csak ő és csatlósai tudják. A kormány elkeseredésében arra vetemedik, hogy a két férfi arcát kicserélik, hogy a bűnbandába beépülve kideríthessék a fegyver pontos helyét és megakadályozzák a katasztrófát.

Ál/Arc

A sztori már itt csavarosabb, mint egy alpesi szerpentinút, de ez még csupán a kezdet, Murphy törvénye szerint valóban elromlik minden, ami elromolhat. A kómából felébredve Castor a rendőr arcával megöl mindnekit, aki tudott a titkos akcióról, így Sean magára marad, miközben a galád bűnöző felveszi szerepét és elkezdi az ő életét élni. Akciófilmhez képest szokatlanul nagy teret kapott az átélt dolgok pszichológiai háttere, de mégsem ment a látvány és a sztori rovására, gyönyörűen táncol ezek között, mindig a megfelelő kosárból szedi elő a megfelelő adagokat. Ennek köszönhetően nem csupán a közönség, de a kritikusok is oda voltak érte, még egy Oscar-jelölést is bezsebelt a Legjobb hang kategóriában.

Ál/Arc

A film első forgatókönyve még egy kicsit másképp nézett ki, mikor 1990-ben elkezdtek vele házalni a stúdióknál. Ekkor még úgy tervezték, hogy a távoli jövőben játszódna, a főszerepekre pedig Arnold Schwarzenegger-t és Sylvester Stallone-t képzelték el, amelyre végül 2013-ig kellett várnunk. Aztán a producerek Harrison Ford-ot és Michael Douglas-t nézték ki, de amikor John Woo beszállt a projektbe és szabad kezet kapott, akkor Travoltát jelölte ki filmje főszerepére. Érdekesség, hogy Castor és testvére, Pollux karaktere a görög mitológiából lett átemelve, Kasztór és Polüdeukész az Ikrek csillagképkét legfényesebb csillagja, Zeusz és Léda gyermekei. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Álomgyár egyik legösszetettebb és legbonyolúltabb akciófilmje, amely óriási erővel ragad magával, lenyűgőz, izgalomban tart, mindeközben nem csupán kirakat, hanem egy meglepően intelligens alkotás.

Megosztás facebookon